#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Retence jako důležitý faktor výběru inkontinenčních pomůcek

14. 4. 2021

Močová inkontinence má velký vliv na kvalitu života pacientů a často brání jedincům rozvíjet jejich zájmy a naplňovat stávající role. V současnosti je na trhu dostatek kvalitních a vhodných pomůcek na výběr. Jak ale vybrat co nejlépe? Co pacienti využívající inkontinenční pomůcky opravdu chtějí?

Jak vybrat správnou pomůcku?

Ve společnosti je stále znát ostych spojený s probíráním podobných problémů se zdravotníky, nicméně včasná diagnostika a pomoc se správným výběrem inkontinenční pomůcky může přispět ke zlepšení kvality života pacientů a zabránit zdravotním problémům, které inkontinenci moči provázejí.

Běžně zohledňovanými atributy při výběru inkontinenčních pomůcek jsou pohlaví a stupeň inkontinence pacienta, velikost produktu a také jeho savost. Existují však i další důležité vlastnosti, na kterých záleží a jejichž rozdíly hrají pro pacienta zásadní roli. Podle čeho si tedy pomůcky vybírat?

Retence – důležitý faktor pro spokojenost pacienta

U inkontinenčních pomůcek jsou hodnoceny různé vlastnosti. Pro pacienty je důležitá jednoduchá manipulace s pomůckou, dobrá prodyšnost, diskrétnost, ale především další důležitý parametr – jejich retence.

U pomůcek je běžně udávána hodnota savosti. To může vést k mylnému závěru, že čím vyšší savost, tím lepší pomůcka. Není ani tak důležité, zda je pomůcka s vysokou hodnotou savosti schopná absorbovat excesivní množství tekutiny. Pacienti s únikem moči chtějí, aby uniklá moč z pomůcky nevytékala a zůstala tam bez zápachu do doby, než pomůcku budou mít čas vyměnit.

Schopnost pomůcky zadržet moč uvnitř bez protékání se nazývá retence – a právě tu bylo možno výrazně zlepšit a rozvinout díky prudkému technologickému vývoji tzv. superabsorbentů.

Superabsorbenty v inkontinenčních pomůckách

Dobrou schopnost retence dosahují pomůcky svojí konstrukcí, která je navržena tak, aby odvedla moč z povrchu pomůcky do speciálního savého jádra tvořeného směsí buničiny a superabsorbentu. Superabsorbenty jsou materiály na bázi polymerů schopné absorbovat násobek svojí původní hmotnosti, aniž by došlo k úniku. V praxi to znamená, že jsou schopné pojmout 5−7× více tekutiny než buničina. V superabsorbentu je moč „uzamknuta“ a přeměněna na gel, který je následně pevně vázaný v jádru a zároveň brání vzniku nepříjemného zápachu, množení mikroorganismů a neutralizuje metabolity moči.

Díky dobré retenci inkontinenční pomůcka udržuje svůj povrch suchý a prodyšný a skvěle splňuje požadavky pacientů na tyto výrobky.

Jak předcházet nespokojenosti pacientů s pomůckami?

V ošetřovatelské péči by měl být kladen důraz na prevenci opruzenin. Pokud pacient používá kvalitní pomůcky ve vhodné velikosti, prodyšné a s vysokou retencí, lze tím velmi efektivně předcházet kožnímu podráždění, jehož projevy jsou například svědění, zarudnutí nebo mokvání pokožky.

V praxi se může stát, že pomůcka pacientovi protéká. Ve většině případů se ovšem jedná nikoliv o vadu výrobku nebo jeho nevyhovující vlastnosti, ale spíš o nevhodně zvolenou velikost pomůcky. Řešením je změna velikosti. Kromě klasického měření pacienta pomocí krejčovského metru a výběru velikosti podle preskripční karty dnes již existují i moderní on-line nástroje, které zdravotníkům pomohou při výběru správné velikosti pomůcky pro jednotlivé pacienty.

Závěr

U každého pacienta je nutné postupovat individuálně a poskytnout mu příležitost, aby strávil s únikem moči plnohodnotný život. Klíčovou vlastností, podle níž bychom se měli při výběru inkontinenční pomůcky pro pacienta řídit, je retence. Dobrá retenční schopnost pomůcky může vést k větší spokojenosti pacienta.

(ces)

Zdroje:
1. Horčička L. Absorpční prostředky a produkty péče o pokožku při inkontinenci. Medicína pro praxi 2010; 7 (Suppl. A). Urologie pro praxi 2010; 11 (2): 79–80.
2. Horčička L. Inkontinenční – absorpční prostředky. Interní medicína 2013; 15 (1): 31–33.
3. Hruška F. Inkontinenční pomůcky. Urologie pro praxi 2013; 14 (3): 123–125.
4. Musilová J. Efektivita používání pomůcek pro inkontinentní nemocné v následné péči. Zdravotně sociální fakulta JU, České Budějovice, 2014.
5. SENI. Dostupné na: https://seni.cz



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#