#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Fyzioterapie a ergoterapie – léčba RS není jen o lécích

5. 11. 2020

Bylo by snadné nechat veškerou práci na tabletách či injekcích. Tak to ale nefunguje. Nezastupitelnou roli v péči o pacienty s roztroušenou sklerózou hrají i fyzioterapie a ergoterapie. Co je jejich úkolem, co dokážou a proč jsou tak důležité?

Smysl a význam rehabilitace v péči o pacienty s RS

Rehabilitace hraje nezastupitelnou roli v péči o pacienty s RS. Jde o komplexní přístup k léčbě, jehož součástí jsou fyzioterapie, ergoterapie, logopedie a další disciplíny ovlivňující kvalitu života. Rehabilitace nedokáže ovlivnit četnost atak roztroušené sklerózy (RS). Její úkol ale není o nic snazší a úloha menší. Cílem rehabilitace je usnadnit a zlepšit vykonávání aktivit běžného života, dosáhnout osvojení nových schopností, které povedou k aktivaci pacienta, zajistit mobilitu, soběstačnost, komunikaci a sociální a pracovní integraci do společnosti. Konečným cílem je i psychická a společenská adaptace, aby daná porucha pacienta limitovala pouze minimálně a umožnila mu dobrý životní pocit a standard. A to věru není málo.

Proti fyzickým i psychickým neduhům

Fyzioterapie si nejlépe dokáže poradit se ztuhlými končetinami, nestabilitou, poruchou koordinace pohybů a únavou. Částečně dokáže ovlivnit i urologické obtíže a inkontinenci stolice. Kromě pozitivního vlivu na tělo přináší pohyb také pozitivní vliv na psychiku díky vyplavení endorfinů při cvičení. Z tohoto pohledu je někdy fyzická aktivita vhodnější alternativou antidepresiv.

Usnadnění každodenního života

Fyzioterapeut společně s ergoterapeutem dokážou také poradit s vhodnou volbou kompenzačních pomůcek a usnadnit každodenní život. Fyzioterapeut pomůže s výběrem kompenzační pomůcky například u pacientů, kteří zakopávají o špičku. Využita může být peroneální páska nebo peroneální ortéza. Další možností korekce tohoto deficitu je využití funkční elektrické stimulace (FES) peroneálního nervu, při které dochází kromě ortopedické korekce i k aktivnímu zapojení oslabených svalů. Ergoterapeut provádí nácvik porušených aktivit potřebných k sebeobsluze (např. oblékání, umývání, stravování) a později i náročnějších aktivit ke zvládání činností v domácnosti nebo v zaměstnání.

Začít je třeba brzy

O fyzioterapii u RS lze říci – čím dříve, tím lépe. Kdo cvičil, měl by v tom pokračovat, kdo necvičil, měl by začít. Pohybová aktivita ideálně co nejdříve po diagnostickém procesu zabrání časné hypoaktivitě potencované depresivním laděním a zklamáním spojeným se stanovením diagnózy. Zabraňuje progresi parézy a přestavby svalů. Cvičení také pozitivně ovlivňuje imunitní systém. Pomáhá přesunout prozánětlivý typ imunitní odpovědi na protizánětlivou aktivitu. Efekt cvičení na imunitní odpověď je však krátkodobý. Proto je důležitá pravidelnost. V neposlední řadě dokáže pohyb oddálit riziko četných komplikací – osteoporózy, onemocnění srdce a cév nebo diabetu.

Aktivita i v atace?

Pohyb v období remise je prospěšný nade vší pochybnost. Jak je tomu ale v období ataky? V minulosti byl doporučován plný klidový režim. Dnes se spíše doporučuje, že v období vzplanutí RS by sice mělo dojít k relativnímu omezení pohybových aktivit, ne ale k jejich úplnému vynechání. Vhodné jsou pasivní cviky na rozsah pohybu, relaxační techniky, dechová gymnastika. Po stabilizaci zdravotního stavu by měl opět nastoupit pravidelný pohybový režim.

Správná volba

Ačkoliv obecně platí, že jakékoliv cvičení bývá lepší než žádné, je lepší zkonzultovat své plány s odborníkem. Seznam fyzioterapeutů zaměřujících se na RS naleznete na webových stránkách www.msrehab.cz. Existuje obrovská škála metod a cviků určených k ovlivnění konkrétních projevů. Fyzioterapeut dokáže ušít pohybový program na míru konkrétnímu pacientovi.

Obecně se pro osoby s RS doporučuje kombinace aerobního a posilovacího cvičení. Aerobní neboli vytrvalostní cvičení (kolo, chůze, nordic walking, cvičení na rotopedu, eliptickém trenažéru apod.) zvyšuje celkovou zdatnost a konkrétně u RS je popsán jeho pozitivní vliv na snížení únavy. Vhodné jsou i jóga, pilates nebo tai-či. Posilovací trénink je dobré zaměřit více na dolní část těla.

Cvičit lze i on-line

Stejně jako v jiných odvětvích, i ve fyzioterapii došlo v posledních měsících k rozšíření do on-line prostředí. Někteří fyzioterapeuti nabízejí konzultace a cvičení prostřednictvím videohovorů. Pro cvičení ve skupině nebo kontrolu zkušeným okem tak pacient nemusí opustit pohodlí a bezpečí vlastního domova.

(dos)

Zdroje:
1. Holland K. Multiple sclerosis: treatment with physical therapy. Healthline, 2020 Jul 7. Dostupné na: www.healthline.com/health/multiple-sclerosis/physical-therapy
2. Nadační fond Impuls. Dostupné na: www.nfimpuls.cz
3. MSrehab. Dostupné na: https://msrehab.cz
4. Kubala Havrdová E. Roztroušená skleróza. Mladá fronta, Praha, 2013.
5. Bartolčičová B., Lisá I., Menkyová I. a kol. Sclerosis multiplex a pohybová aktivita. LF UK a UN Bratislava, 2018.



Štítky
Všeobecná sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#