#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pacient se bude cítit komfortně pouze při správně zvolené absorpční pomůcce

27. 2. 2020

Zatímco před schválením novely zákona o veřejném zdravotním pojištění bylo možné vystavit poukaz pouze na jeden typ pomůcky pevně svázaný s daným stupněm inkontinence, nyní je dovoleno pomůcky volně kombinovat dle individuálních potřeb pacienta. Moderní trh nabízí širokou škálu pomůcek − jak ale vybrat výrobek odpovídající konkrétním potřebám?

Rozhoduje stupeň inkontinence i fyzický stav pacienta

Při výběru pomůcky se řiďte alespoň orientačně stupněm inkontinence a berte v potaz situace, při nichž jsou úniky nejsilnější. Často se stává, že pacienti s lehčím únikem moči chtějí − z mylného pocitu většího bezpečí − předepsat pomůcky s vyšší absorpční kapacitou, které jsou však vhodnější pro vyšší stupně inkontinence. Především z ekonomického hlediska je takový postup nevhodný.

Při výběru je také důležitá fyzická zdatnost jedince. Aktivní osoby ocení spíše urologické vložky, které jsou podobné těm menstruačním, ale mají speciální složení zajišťující výbornou ochranu a diskrétnost. Imobilním pacientům jsou zase určeny plenkové kalhotky, které se dobře přizpůsobí anatomickým poměrům. V potaz je třeba brát rovněž anatomické odlišnosti mužského a ženského těla a podle toho pomůcky vybírat.

Vhodné je navíc pomůcky kombinovat podle momentálních potřeb pacienta, například na noc volit pleny se zvýšenou absorpční kapacitou, zatímco přes den často stačí pomůcky se základní absorpční kapacitou. 

Jak zvolit správnou velikost?

Vybrat správnou velikost je rozhodující především u všech typů plenkových kalhotek. Zásadní je změřit obvod boků a pasu a údaje poté srovnat s velikostní tabulkou pomůcky daného výrobce. Příliš malý výrobek může způsobovat odřeniny či puchýře, které se především u imobilních pacientů obtížně hojí. Naopak u větších velikostí hrozí riziko protékání, což významně snižuje komfort pacienta a zvyšuje náklady spojené s praním oblečení.

Aktivace plenky

Před použitím plenkové kalhotky je potřeba ji aktivovat neboli připravit k použití. Aktivací dochází k načechrání původně stlačeného absorpčního jádra a zvednutí stojících manžet, jež zabraňují postrannímu protečení.

Samotná aktivace se provádí v několika krocích. Nejprve je nutné plenku rozvinout a několikrát natáhnout do délky, následně se plenka podélně přeloží a pomačká po vnějších stranách, čímž se vytvoří takzvané korýtko. Při nasazování aktivované plenky je třeba toto korýtko zachovat, aby byla zaručena maximální ochrana před protečením.

Kvalita až na prvním místě

Při výběru inkontinenčních pomůcek věnujte pozornost především jejich kvalitě. Kvalitní výrobek zamezuje množení bakterií, čímž se eliminuje nepříjemný zápach a je chráněna pokožka před vznikem ekzémů a alergií. Pozor na výrobky s latexem, který je silným alergenem. Pomůcka by také měla dostatečně rychle a rovnoměrně odvádět moč od těla, k čemuž slouží speciálně upravená absorpční jádra. V neposlední řadě je pro pacienta důležitá diskrétnost, pomůcka by tudíž měla být měkká a nešustící.

Závěr

Vhodně zvolený inkontinenční produkt zásadně ovlivňuje psychický i zdravotní stav pacienta. Pokud pomůcka dobře padne, odpadají potíže s protékáním a minimalizuje se riziko zdravotních komplikací. Pacient se cítí komfortně a může praktikovat své oblíbené aktivity bez většího omezení.

(mraf)

Zdroje: 
1. Jak pečovat o dlouhodobě nemocného doma. Zvládneme to spolu. Seni.cz
2. Plenkové kalhotky − aktivace. Seni.cz



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#