#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dobrá rada nad zlato, zvláště v otázce sociální

26. 4. 2021

Na co mají pacienti s roztroušenou sklerózou (RS) nárok? Jak funguje systém státní sociální podpory? Na co si dát v otázkách sociálních pozor? To a mnohem více ve své přednášce shrnuje předsedkyně představenstva Nadačního fondu Revenium Mgr. Hana Potměšilová, která se sociálně-zdravotní problematice věnuje již téměř 20 let.

Důležité je vědět, kam se obrátit

Žijeme v dynamickém informačním věku. Nelze si pamatovat vše. Proto je důležité v první řadě vědět, kde hledat. Úřady zabývající se sociálně-zdravotní problematikou, na než se pacienti mohou obracet, jsou v současné době Úřad práce ČR a spádová Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Na ČSSZ si pacienti mohou požádat o status osoby se zdravotním znevýhodněním, osoby se zdravotním postižením nebo invalidní důchod. Na úřadech práce lze naopak vyřídit různé sociální dávky nebo průkazy mimořádných výhod (TP, ZTP, ZTP/P).

Na úřadech práce je možné vyhledat i pomoc poradců pro osoby se zdravotním znevýhodněním. Tito poradci by pacientovi měli pomoci nalézt řešení jeho konkrétních problémů, a to včetně pomoci při vyřizování invalidního důchodu, který není v dikci úřadu práce. Poradci nepracují jen s pacienty v evidenci osob se zdravotním znevýhodněním nebo postižením. Jejich radu může vyhledat kdokoliv zdravotně znevýhodněný. Se svými dotazy se může obracet i na sociální pracovníky, kteří fungují téměř v každé nemocnici a poskytují zde konzultační služby. Pomoci může rovněž brožura věnovaná sociální problematice, jež je dostupná v jednotlivých RS centrech či na webu: www.zivotvhlavniroli.cz/ke-stazení

Invalidní důchod: Bez práce nejsou koláče

Že je člověk invalidní, neznamená, že pobírá invalidní důchod. Invalidní důchod lze pobírat pouze v případě, že si pacient dlouhodobě platil sociální pojištění, a to buď přímo (živnostníci), nebo v rámci povinných odvodů z příjmů zaměstnance. Stejně jako starobní důchod se i důchod invalidní počítá na základě předchozích příjmů. Pacient v prvním stupni invalidity tak může pobírat více než jiný ve 3. stupni invalidity.

Nejnižší možná míra invalidního důchodu činí 3500 Kč, nejvyšší vyplácené částky se pohybují kolem 10 500 Kč. Vzhledem k těmto sumám jsou obavy z demotivace pacientů pokračovat v zaměstnání po přiznání invalidního důchodu spíše liché. Invalidní důchod však může umožnit například zakoupení polohovací postele, zaplacení rehabilitace nebo třeba lepší počítačové myši. Přiznání invalidního důchodu navíc nikterak neomezuje výši pracovního úvazku, výdělku nebo možnost podnikání.

Navždy? RS ano, invalidní důchod ne

Roztroušená skleróza je sice v současné době poměrně dobře léčitelná, nicméně stále se řadí k nevyléčitelným chorobám. Jakmile se do života přidá, už v něm zůstane. To však nelze říci o invalidním důchodu. Ten se uděluje většinou na dobu 1, 3 nebo 5 let. Po uplynutí této doby musí pacient prostřednictvím ČSSZ o invalidní důchod opětovně zažádat. V případě zamítnutí je důležité aktivně pacienty povzbuzovat, aby podali odvolání na ČSSZ, eventuálně Ministerstvo práce a sociální věcí ČR. Odvolání posuzují specialisté a zpravidla bývají úspěšná.

Trpělivost přináší růže

Proces získávání invalidního důchodu je bohužel běh na dlouhou trať a pacienty je třeba na tuto skutečnost upozornit. Prvním krokem je vyzvednutí příslušného formuláře na spádové ČSSZ. S formulářem a zprávami od ošetřujícího lékaře RS centra poté pacient musí navštívit praktického lékaře, který sepíše a odešle příslušnou žádost. Některé žádosti jsou přezkoumávány posudkovou komisí, ke které může být pacient přizván. Podle určitých nepsaných pravidel platných na jednotlivých úřadech by rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu mělo padnout přibližně za 3−4 měsíce po podání žádosti. Někdy však rozhodování může trvat i rok.

Bez nároku na invalidní důchod naděje nekončí

Pokud pacient nemá nárok na invalidní důchod, stále se může obrátit na úřad práce. Ten nabízí systém nepojistných sociálních dávek, jmenovitě například příspěvek na péči, dávky pro osoby se zdravotním postižením a dávky hmotné nouze. O příspěvek na péči žádá osoba, která potřebuje, aby o ni bylo pečováno. Je potom pouze na ní, komu tyto finanční prostředky poskytne (blízké osobě či profesionální službě). Mezi možnosti poskytované Úřadem práce ČR patří i tzv. průkazy mimořádných výhod (TP, ZTP, ZTP/P), ke kterým se váží určité benefity (možnost přednostně sedět v MHD, slevy na dani z příjmu, úlevy v lázeňských zařízeních apod.). Pacienti s RS dále mohou využít jednorázový příspěvek na mobilitu v částce 500 Kč. O tento příspěvek lze žádat 1× za měsíc. Příspěvek na zvláštní pomůcku zase může pomoci s pořízením vozidla nebo například schodišťové plošiny či bezbariérové úpravy koupelny.

Se znalostí této problematiky může sestra pomoci nejen v otázkách zdraví, ale i v palčivých otázkách sociálních. Důležité je zejména vědět, kam pacienta nasměrovat a kde lze zjistit další cenné informace.

(dos)

Zdroj: VIDEO: Systém sociální podpory pro pacienty s RS. proSestru.cz, 28. 12. 2020. Dostupné na: www.prosestru.cz/tema/roztrousena-skleroza/detail/video-system-socialni-podpory-pro-pacienty-s-rs-125265



Štítky
Všeobecná sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#