#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

RS a sociální problematika: Netopte se, plavte

26. 4. 2021

Sociální systém by měl pacientům s roztroušenou sklerózou život usnadňovat. Ne vždy je však jednoduché se v jeho možnostech zorientovat. Jak jste na tom se znalostí sociální problematiky vy?

Sociální systém nabízí chronicky nemocným širokou škálu možností. Je však poměrně komplikovaný, a navíc v něm došlo v roce 2020 k řadě změn. Dobrá rada od zdravotnického personálu tak může pacientům významně usnadnit život.

Užitečné úřady

Víte, který úřad pomůže s příspěvkem na péči? Kde žádat o průkaz osoby se zdravotním postižením? Vědět, kde se lze zeptat, je základem úspěchu.

Úřad práce ČR

  • evidence zájemců a uchazečů o zaměstnání, zprostředkování zaměstnání, podpora při rekvalifikaci
  • podpora v nezaměstnanosti, poskytování kompenzace za nevyplacené odstupné
  • evidence osob se zdravotním postižením
  • zajišťování dávek státní sociální podpory (přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, porodné, rodičovský příspěvek, pohřebné)
  • zajišťování dávek pěstounské péče
  • zajišťování příspěvku na péči
  • zajišťování dávek pro osoby se zdravotním postižením (příspěvek na mobilitu – motorové vozidlo, úprava bytu, schodišťové plošiny apod., příspěvek na zvláštní pomůcku, průkaz osoby se zdravotním postižením)
  • zajišťování dávek hmotné nouze (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc)

Česká správa sociálního zabezpečení

  • výplata starobních a invalidních důchodů
  • výplata nemocenské
  • lékařská posudková služba

Jednou za rok ČSSZ na vyžádání zašle informativní osobní list důchodového pojištění, který lze využít i k předběžnému informativnímu výpočtu výše invalidního či starobního důchodu

K čemu je dobrý průkaz osoby se zdravotním postižením?

Průkazy osob se zdravotním postižením jsou 3: TP, ZTP a ZTP/P. Nárok na průkaz TP má osoba se středně těžkým funkčním postižením pohyblivosti (chůze v exteriéru se sníženým dosahem, problémy okolo překážek a v nerovném terénu) nebo orientace (zhoršeno v exteriéru). Osoba s tímto průkazem má nárok na vyhrazené místo k sezení ve veřejných dopravních prostředcích a na přednost při osobním projednávání své záležitosti.

Nárok na průkaz ZTP mají osoby s těžkým postižením pohyblivosti nebo orientace (chůze i orientace v exteriéru se značnými obtížemi). Tento průkaz umožňuje bezplatnou dopravu pravidelnými spoji místní veřejné hromadné dopravy a slevu 75 % z jízdného ve druhé vozové třídě vnitrostátních spojů. Držitelům průkazu ZTP může být také prostřednictvím obecního úřadu s rozšířenou působností vydán parkovací průkaz pro osoby se zdravotním postižením.

Průkaz ZTP/P je určen osobám se zvlášť těžkým funkčním postižením nebo úplným postižením pohyblivosti či orientace s potřebou průvodce. Kromě výše uvedených benefitů umožňuje i bezplatnou dopravu průvodce nebo vodícího psa.

Pacienta s RS se zaměstnat vyplatí

Pokud firma zaměstná zdravotně postiženého člověka, může jí to přinést spoustu výhod. A pacienti s roztroušenou sklerózou (RS) by si toho měli být patřičně vědomi. Hlavním argumentem je splnění povinného podílu osob se zdravotním postižením (OZP). S přihlédnutím k tomu, že řadu profesí zvládá pacient s RS vykonávat plnohodnotně nebo jen s minimálním omezením, získají zaměstnavatelé loajálního výkonného zaměstnance s přidanou hodnotou.

Firma, jež má v pracovním poměru více než 25 zaměstnanců, musí podle zákona zaměstnávat povinný podíl (4 %) OZP. Osoby ve III. stupni invalidity se započítávají 3×. Pokud tak společnost neučiní, musí odebírat výrobky nebo služby od zaměstnavatele, který zaměstnává více než 50 % OZP. Poslední variantou je odvod do státního rozpočtu.

Některým pacientům vadí myšlenka, že by měli pobírat invalidní důchod či jakýmkoliv jiným způsobem čerpat ze státního rozpočtu nad rámec zdravých lidí. Status OZP neznamená automaticky invalidní důchod. Zajišťuje jen určitou ochranu na trhu práce. Do této kategorie spadají lidé s určitým stupněm invalidity (I. stupeň – pokles pracovní schopnosti o 35–49 %; II. stupeň – o 50–69 %; III. stupeň – o ≥ 70 %) nebo osoby „pouze“ zdravotně znevýhodněné. Žádost o přiznání statusu osoby zdravotně znevýhodněné se podává na místně příslušné okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ), která na základě posudku lékaře OSSZ vydá o zdravotním stavu rozhodnutí. OZP také mají nárok na slevu na dani z příjmu (I. a II stupeň – 2520 Kč/rok; III. stupeň 5050 Kč; držitelé průkazu ZTP/P 16 140 Kč).

Kde hledat?

A kde může člověk se zdravotním postižením najít dobrou práci? Hledat lze například na webových stránkách určených zaměstnavatelům, kteří se zajímají o zaměstnávání lidí se zdravotním postižením: www.prace.cz nebo www.kontobariery.cz. Zajímavé tipy jsou k dispozici rovněž na webu www.inspirante.cz nebo na stránkách www.zivotvhlavniroli.cz.

(dos)

Zdroje:
1. Průvodce sociální problematikou pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Změny v sociálním systému pro rok 2020. Novartis, březen 2020. Dostupné na: https://prod.dol.zivotvhlavniroli.cz/sites/zivotvhlavniroli_cz/files/2020-10/Brozura%20-%20Pruvodce%20soc.%20problematikou_UPDATE%202020_N%C3%81HLED.pdf
2. ČSSZ. Dostupné na: www.cssz.cz
3. Úřad práce ČR. Dostupné na: www.uradprace.cz



Štítky
Všeobecná sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#