#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak zajistit dobrou přilnavost stomických pomůcek?

13. 11. 2020

Příčin špatně držících nebo odlepujících se stomických pomůcek je dlouhá řada. Na nejčastější potíže se zaměříme blíže a popíšeme možnosti jak minimalizovat odlepování nebo nedostatečné těsnění pomůcek.

Individuální výběr a změny v průběhu času

Jednou z nejčastějších příčin odlepování pomůcek je nevhodný výběr produktu. Každá stomie má jiný tvar, velikost a umístění. Pomůcky pro stomiky se vyrábějí z různých materiálů a ne každému vyhovuje stejný výrobek. Vyplatí se proto vyzkoušet různé produkty od různých výrobců a najít si tak vyhovující kombinaci pomůcek. V průběhu života se mohou preference měnit v závislosti na změnách tělesné hmotnosti, stavu stomie nebo průběhu léčby.

Příliš dlouhý interval výměny je chybou

Na přilnavost a spolehlivé umístění pomůcky muže mít vliv i frekvence výměny sáčku. Neúměrně dlouhé užívání může vést ke ztrátě původních vlastností, protože přeplněný sáček se stává příliš těžkým a může být příčinou odlepování.

  • Jednodílný systém se celý mění za nový na denní bázi.
  • U dvoudílného systému se sice mění nebo vypouští sáček každý den, ale podložka se používá obvykle 3 dny.
  • Obecně platí, že sáček by se měl měnit v momentě, kdy je zaplněn z jedné třetiny.

Nesprávná hygiena

Nedostatečná přilnavost nebo potíže s udržením pomůcek na správném místě mohou spočívat také v nevhodné hygieně. Stomické pomůcky je nutno aplikovat na čistou a suchou pokožku. Problémy může činit jak neodmaštěná kůže, tak kosmetické přípravky obsahující mastnou složku. Vyplatí se proto používat hygienické přípravky přímo od výrobců stomických pomůcek, díky nimž se pokožka v okolí stomie adekvátně ošetří a připraví na aplikaci pomůcky.

Jizvy, kožní řasy a další nerovnosti mohou být i při správné hygieně a správném používání pomůcek zdrojem obtíží s fixací pomůcky. Pro tyto případy existují doplňkové pomůcky, jako jsou stomické pasty, kroužky či vyrovnávací destičky. Díky nim je možné vyrovnat okolí stomie a připravit tak ideální podmínky pro nalepení sáčku.

  • Těsnicí kroužky srovnají nerovnosti a podpoří přilnavost. Zabraňují podtékání střevního obsahu a chrání kůži před podrážděním. 
  • Vyrovnávací destičky pomáhají kromě srovnání podkladu také s hojením kůže okolo stomie.
  • Vyrovnávací pásky lze využívat při zajištění pozice sáčku a brání též odlepování podložky. 
  • Stomická pasta plní hned několik funkcí: upraví nerovnosti okolo stomie, brání podtékání a chrání pokožku před podrážděním.

Na lepší přilnavost pomůcek může mít vliv i zdánlivá maličkost − zahřátí podložky na teplotu těla před nalepením na kůži. Využít k tomu lze topení nebo fén nastavený na nižší teplotu. Příliš velké horko by mohlo pomůcku poškodit.

Dobrá rada nad zlato

Při dodržování zásad používání stomických pomůcek a respektování rad stomasester, jež mají dlouholeté zkušenosti s různými situacemi, vydrží pomůcky na kůži tak dlouho a tak dobře, jak by měly. Kromě běžných každodenních činnosti se pak s nimi dají zvládnout i různé pohybové a volnočasové aktivity.

(pak)

Zdroj: Když nedrží pomůcka. České Ilco, z. s. Dostupné na: www.ilco.cz/clanky/kdyz-nedrzi-pomucka



Štítky
Všeobecná sestra Stomická sestra Praktická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#