#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jídelníček stomika je zásadní: Co vše mu můžeme poradit?

19. 11. 2021

Jídelníček a jeho složení je velmi důležité a má zásadní dopad na zdraví každého z nás. U stomiků toto pravidlo platí dvojnásob − správně sestavený jídelníček zajišťuje fyziologické fungování stomie. Je proto nezbytné pacienta vhodně edukovat o adekvátní stravě.

Zásadní je v první řadě navrhnout odpovídající režimová opatření − jiná bude mít pacient v rámci rekonvalescence po operaci a jiná následně pacient s dlouhodobě založenou stomií.

Pooperační rekonvalescence

Je nezbytné, aby si organismus na změnu střevní pasáže vlivem pooperačního stavu navykl a přijal ji za fyziologickou. Zpočátku jsou nutriční nároky organismu po operaci zajišťovány parenterální výživou. Tu lékař indikuje na nezbytně nutnou dobu.

Následně pacient dodržuje po dobu 6 týdnů přísnou bezezbytkovou dietu. Zásadní je eliminovat zejména tuky, uzeniny, smažená jídla, vejce, majonézu, ořechy, mák, výrazně dráždivé koření, výrobky se slupkou, kokos, hořčici nebo kynuté produkty. Do jídelníčku je naopak vhodné zařadit kvalitní bílkoviny a mléčné produkty.

Pacient musí být velmi vnímavý a vypozorovat, které potraviny pro jeho zažívání vhodné jsou a které naopak nikoliv. Po úspěšném zotavení je důležité dodržovat i ostatní dlouhodobá režimová opatření. 

Osvojení si klíčových návyků

Pokud se pacient po zotavení cítí dobře, není důvod, aby se v životosprávě omezoval. Je však potřeba osvojit si jisté návyky:

  • Jíst častěji po menších porcích.
  • Vytvořit si příjemnou atmosféru a udělat si na jídlo čas − požitek z jídla souvisí nejen s chutí.
  • Preferovat polohu vsedě u jídelního stolu.
  • Vyhýbat se potravinám, které způsobují plynatost či jiné obtíže.
  • Dodržovat adekvátní pitný režim.
  • Každé sousto důkladně rozmělnit (prevence zácpy).
  • Mít pestrou skladbu přijímané potravy tak, aby cukry, tuky a bílkoviny byly v harmonii.
  • Při jídle nepít tekutiny (prevence nadýmání).
  • Omezit příjem cukrů a tuků, které mají negativní vliv na střevní peristaltiku.
  • „Vidličkový test“ − pokud oddělíme sousto hranou vidličky, je dostatečně měkké a lépe stravitelné.

Zavádění nových potravin

Trávicí trakt prošel velkou změnou. Nové potraviny je proto třeba zavádět velmi obezřetně. Platí zásada, že pacient vždy zařazuje pouze jednu novou potravinu. Až následně zařadí další s časovým odstupem, aby bylo možné detekovat případné obtíže. Pokud stomik cestuje, měl by se vyhnout testování nových potravin úplně. 

Doporučená úprava jídla

Ideální je volit úpravu potravy varem, dušením, párou nebo grilováním bez přidávání dalšího tuku. Nevhodné je smažení či pečení na tuku.

„Jíme i očima“ − je vhodné ozdobit si pokrm zeleninou, která může hrát všemi barvami.

Vhodné potraviny

  • maso: kuřecí, králičí, jehněčí, hovězí, libové vepřové
  • přílohy: brambory, těstoviny, rýže, batáty
  • ovoce: brusinky, čerstvé banány; obecně ovoce zpracované, nikoliv čerstvé, a bez slupek
  • zelenina: tepelně upravená, nikoliv čerstvá
  • obiloviny: starší pečivo, piškoty, tepelně zpracovaná krupice či kroupy
  • nápoje: nesycené, voda, čaje
  • sladká jídla: tvarohové dezerty, piškoty, bílková těsta
  • vejce: nikoliv samotná, upřednostnit v pokrmech
  • mléčné výrobky: jogurty, zakysané výrobky, kefír, acidofilní mléko
  • tuky: margaríny, olivový olej
  • koření: majoránka, bazalka, sladká paprika, sůl

Nevhodné potraviny

  • maso: kachna, husa, vnitřnosti, slanina, zvěřina 
  • přílohy: kynuté produkty, hranolky, pečené brambory 
  • ovoce: syrové ovoce, zejména pak švestky, jahody, hroznové víno 
  • zelenina: květák, brokolice, cibule, česnek, zelí 
  • obiloviny: čerstvé produkty z mouky, kynuté výrobky, semínkové pečivo 
  • nápoje: káva, perlivé a slazené, alkohol, soda 
  • sladká jídla: krémy, mák, kokos, oříšky různého druhu 
  • vejce: smažená úprava, volské oko 
  • mléčné produkty: mléko, tučné a plísňové sýry, tučné jogurty
  • tuky: smažení, sádlo, majonéza, tatarská omáčka 
  • koření: kari, hořčice, sójová omáčka, chilli, chemická dochucovadla

(kaše)

Zdroje: 
1. Vaříme se stomasestrami. Kuchařka Dansac. Dostupné na: https://zivotsestomii.cz/-/media/dansac/doc/dansac-kucharska-kniha-cz_201710.pdf
2. Jednoduché recepty pro pacienty se stomiemi a po operaci střev. Kuchařka Dansac. Dostupné na: https://zivotsestomii.cz/-/media/dansac/doc/dansac-jednoduche-recepty-2018_web.pdf



Štítky
Všeobecná sestra Stomická sestra Praktická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#