#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kdo předepisuje stomické pomůcky a kolik jich pacient dostane?

13. 4. 2022

Orientace ve stomických pomůckách nemusí být pro nové pacienty jednoduchým úkolem. Stejně důležité jako vyznat se v samotných pomůckách je znát pravidla pro jejich předepisování. Tyto dotazy často míří na sestry u praktických lékařů i v odborných ambulancích.

Stomické pomůcky hradí ZP

Hlavní informací pro každého stomika je skutečnost, že stomické pomůcky jsou hrazené zdravotní pojišťovnou (ZP). Výdej těchto pomůcek neschvaluje revizní lékař ZP a pacientům je předepisuje jejich lékař. Poukaz na stomické pomůcky může vydat praktický lékař, urolog, chirurg, internista nebo onkolog a hematolog. Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku, což je oficiální název dokumentu, může lékař předepsat maximálně na 3 měsíce a není možné ho vystavovat zpětně.

Kam pro pomůcky?

Zásobu stomických pomůcek na několik prvních týdnů si pacienti odnášejí z nemocnice, kde jim s výběrem pomůže stomasestra. Zásoby na delší dobu nejsou vhodné, protože stomie se po operaci může měnit a výběr pomůcek je potřeba přizpůsobit jejímu aktuálnímu tvaru či velikosti. Pro pomůcky si na základě poukazu mohou pacienti průběžně chodit do prodejen zdravotnických potřeb nebo vybraných lékáren. Další možností je získat je přímo od jejich výrobců.

V Česku působí několik firem specializujících se na vybavení pro stomiky a každý pacient by měl vědět, že si může vybrat takové pomůcky, které mu nejvíce vyhovují. S výběrem pomáhají především stomické sestry v odborných poradnách, dalším zdrojem informací mohou být odborní konzultanti na infolinkách jednotlivých výrobců. Od nich mohou pacienti získat vzorky na vyzkoušení a dozvědět se o nových produktech či materiálech, které mohou péči o stomii usnadnit a zpříjemnit.

Bude výbava dostatečná?

Přestože na stomické pomůcky existují měsíční množstevní či finanční limity, u každého pacienta mohou někdy nastat situace, ve kterých mu pomůcky nebudou stačit. Důvodem může být například průjmové onemocnění, poranění v okolí stomie nebo jiné komplikace. V takovém případě je možné požádat lékaře o výjimku z limitu a revizní lékař zdravotní pojišťovny posoudí, zda se měsíční limit navýší. Množstevní limity a další pravidla týkající se stomických pomůcek jsou uvedeny v příloze č. 3 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Příklady limitů na pomůcky jsou následující:

  • Kolostomické sáčky pro dvoudílné i jednodílné systémy jsou omezeny množstvím 60 kusů za měsíc.
  • Jednodílný a dvoudílný systém pro pacienty s urostomií a ileostomií má limit 30 kusů sáčků měsíčně.
  • Limit na podložky pro kolostomiky je 10 ks měsíčně, pro ileostomiky a urostomiky 15 ks měsíčně. Adhezivní pasty a gely jsou omezeny na 1 ks za měsíc a vyrovnávací kroužky na 60 kusů na měsíc.
  • Omezení se týkají také odstraňovačů stomických podložek, pohlcovačů zápachu a dalších ochranných a čisticích prostředků.

(pak)

Zdroje:
1. Pomůcky. České ILCO, z. s., 2022. Dostupné na: www.ilco.cz/vse-o-stomii/pomucky
2. Úhradový katalog VZP – ZP. Metodika. Verze 1066. VZP ČR, 1. 1. 2022. Dostupné na: https://media.vzpstatic.cz/media/Default/dokumenty/ciselniky/metodika1066.pdf
3. Stomií život nekončí. Časté dotazy. LASTRONA, 2022. Dostupné na: https://lastrona.cz/caste-dotazy



Štítky
Stomická sestra Všeobecná sestra Praktická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#