#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Muži, ženy a stomie: Kdo a díky čemu se lépe vyrovnává s tímto zdravotním hendikepem?

2. 8. 2023

V Česku žije v současnosti zhruba 15 tisíc osob se stomií, ať už dočasnou či trvalou. Asi polovině pacientů, u kterých se původně předpokládala dočasná stomie, zůstane vývod natrvalo. Jak se psychicky vyrovnávají s tímto zdravotním problémem? Co je zpravidla trápí nejvíce a existují zásadní rozdíly v tom, jak tuto situaci zvládají muži a ženy?

Psychické dopady vyvedení stomie

Vyvedení stomie je pro mnoho pacientů s chronickými střevními záněty, onkologickým onemocněním či řadou jiných zdravotních potíží nutným chirurgickým řešením. Stomie zachraňuje život, ulevuje od zdravotních komplikací, a navíc ve výsledku může výrazně zlepšit kvalitu života.

Život s vývodem ovšem přináší i řadu různorodých výzev a problémů − z těch psychosociálních jde zejména o následující:

  • obavy ze ztráty tělesné atraktivity
  • sexuální potíže
  • sociální izolace
  • stigmatizace a snížené sebevědomí
  • související negativní emoce a rozvoj úzkosti či deprese

Podle některých studií zhruba 16−26 % pacientů se stomií udávalo příznaky deprese a/nebo úzkosti, ať už v období bezprostředně po operaci nebo v dlouhodobém horizontu. Proto je důležité, aby byli pacienti sledováni i s tímto vědomím, případně jim lékaři či sestry doporučili psychologickou intervenci.

Ženy se častěji stydí

Podle Mileny Drdákové, která se o stomické pacienty stará na 1. chirurgické klinice LF UP a FN Olomouc zhruba dvě dekády, je důležité, aby sestra byla s pacientem v kontaktu již před operací a také bezprostředně po ní. Tím se zpravidla daří alespoň zčásti zmírnit psychický šok z vyvedení stomie. Nemyslí si, že je velký rozdíl v tom, jak přijímají tento zdravotní hendikep muži a jak ženy.

Její kolegyně, rovněž stomická sestra z FN Olomouc Kamila Mikolowitschová nicméně uvádí, že velká část mužů předpokládá, že péči o stomii, výměnu sáčků atd. převezme jejich manželka. Celou situaci proto vnímají tak, že „to není jejich věc“.

Ženy se naopak stydí a nechtějí vývod svým protějškům vůbec ukázat. Ovšem je důležité, aby o problému se svými manžely mluvily. Muži se podle ní s hendikepem své ženy zpravidla vyrovnají, začnou se o ni bát a situaci přijmou i jako svou odpovědnost.

Muži vnímají více negativních emocí

Rozdíly, jak vyvedení stomie zvládají ženy a muži, se zabývala i řada studií, byť se jejich závěry často různí. Zvlášť pokud jde o celkový psychosociální dopad na obě pohlaví.

Podle jednoho z výzkumů realizovaného v roce 2016 nicméně muži uváděli více negativních emocí spojených se zavedením vývodu – ztrátu kontroly nad svým tělem, problémy se začleněním do společnosti, obavy z úniku ze stomie, z jejích zvukových efektů či zápachu. Naopak více žen přijalo vývod jako součást svého těla a uvědomují si, že jim umožnil nový život. Závěry této studie zároveň říkají, že ženy se v důsledku zavedení stomie více obávají snížení tělesné, a tím i sexuální atraktivity.

Četné výzkumy se pak shodují, že k lepšímu psychosociálnímu přizpůsobení situaci výrazně přispívá optimální rodinné zázemí pacientů, ať už mužů či žen.  

Meditalks - Mgr. Alena Novotná na téma stomie a výživa

Meditalks - Mgr. Alena Novotná na téma stomie a výživa

Meditalks - Mgr. Alena Novotná na téma stomie a pohyb

Meditalks - Mgr. Alena Novotná na téma stomie a pohyb

(lek)

Zdroje:
1. Toningerová V., Frýba V. Moderní trendy v ošetřování pacientů s komplikovanou derivační stomií. Časopis lékařů českých 2021; 160: 193–202. Dostupné na: www.prolekare.cz/casopisy/casopis-lekaru-ceskych/2021-5-5/moderni-trendy-v-osetrovani-pacientu-s-komplikovanou-derivacni-stomii-128506
2. Polidano K., Chew-Graham C. A., Farmer A. D., Saunders B. Access to psychological support for young people following stoma surgery: exploring patients' and clinicians' perspectives. Qual Health Res 2021; 31 (3): 535−549, doi: 10.1177/1049732320972338.
3. Stomie už rozhodně není taková noční můra jako před dvaceti lety, říká oceněná stomická sestra Milena Drdáková. FN Olomouc, 19. 10. 2021. Dostupné na: www.fnol.cz/aktuality/stomie-uz-rozhodne-neni-takova-nocni-mura-jako-pred-dvaceti-lety-rika-ocenena-stomicka-sestra-milena-drdakova
4. Gautam S., Poudel A. Effect of gender on psychosocial adjustment of colorectal cancer survivors with ostomy. J Gastrointest Oncol 2016; 7 (6): 938−945, doi: 10.21037/jgo.2016.09.02.



Štítky
Všeobecná sestra Stomická sestra Praktická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#