#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

„Pouze“ pomoc s péčí o vývod nestačí – stomici potřebují i psychickou podporu

3. 4. 2024

Pracovní vytížení sester a nedostatek personálu často vedou k opomíjení psychosociálních potřeb pacientů se stomií. Psychická podpora by ovšem měla být rutinní součástí péče o stomiky. Co je pro ně po psychické stránce nejdůležitější?

Zásadní změna, která ovlivní psychiku

Operace, při které je vytvořena stomie, pacientům zcela změní život. V tomto duchu by také měla sestra k pacientovi a jeho rodině přistupovat. Po zákroku se musí samotný pacient i jeho nejbližší naučit mnoho nových věcí – pečovat o stomii, přizpůsobit stravování, rozpoznávat možné komplikace. Edukace se však mnohdy zaměřuje právě jen na „technickou“ stránku věci, zatímco témata jako změna vzhledu a vnímání těla, sebevědomí nebo osobní vztahy zůstávají v pozadí.

Samostatná péče o stomii je bezpochyby základem pro vytvoření nezávislosti pacienta a posilování psychické pohody. Stomici a jejich nejbližší by ovšem měli dostat prostor také pro vyjádření obav či pocitů. Zkušené sestry doporučují vyvarovat se vět typu „chápu, jak se cítíte“, neboť skutečný dopad stomie může zdravý člověk posoudit a pocítit jen stěží. Vhodnější je vyslechnout, co pro pacienta nová situace znamená a čeho se nejvíc obává. Podle toho je pak možné nastavit přístup k němu a zvolit adekvátní způsob psychické podpory.

Jak podpořit pozitivní vnímání těla

Vytvoření vývodu bezpochyby mění způsob, jak pacienti vidí a vnímají svoje tělo. Negativní pocity je možné zmírnit tím, že sestra podpoří pacienta v pojmenování věcí, jež na sobě má rád. Pokud u něj pozoruje negativní sebehodnocení, je možné využít pozitivní afirmace, tedy techniku užívanou k vytváření pozitivních myšlenek. V neposlední řadě může sestra připomenout, aby se pacient co nejvíce obklopoval pozitivně naladěnými lidmi, kteří ho budou podporovat.

Pomoc s návratem do běžného života

Pro lidi s vývodem je důležité, aby se mohli opět zapojit do společenského života. Návrat do zaměstnání patří k bodům, které vnímají jako zásadní pro svoji sociální interakci. Tento krok se ovšem neobejde bez plnohodnotného „zaučení“ v péči o stomii.

Pro pacienty může být zpočátku obtížné zvládat výměnu či vyprazdňování sáčku, manipulovat správně se všemi pomůckami nebo se dotýkat okolí vývodu. Stomici se potřebují k plnohodnotné péči propracovat postupně, ale bez zbytečné prodlevy. Citlivá podpora je na místě, jelikož někteří mohou mít problém se na vývod byť jen podívat. Je vhodné jim připomínat, že čím dříve a lépe se naučí o vývod pečovat, tím rychleji se mohou vrátit k běžným každodenním aktivitám a naplňovat tak svoje sociální potřeby.

Sestra by ovšem měla mít na paměti, že pacienti mohou přistupovat k adaptaci na novou situaci odlišně v závislosti na tom, zda mají dočasný, nebo trvalý vývod. Stomici s trvalým vývodem se obvykle sžívají s novou situací lépe, neboť si jsou vědomi celoživotní změny. Naopak pacienti s dočasnou stomií nemusejí mít vždy potřebu se tomuto stavu přizpůsobit a stomii plně přijmout.

Nevyhneme se ani intimitě

Obavy, jak bude po vytvoření stomie vypadat intimní život, jsou zcela na místě a pacienty zajímá, jak vývod ovlivní jejich sexualitu a vztah. Ani těmto tématům by se tak sestra neměla vyhýbat. Důležitým poselstvím pro pacienty je komunikace a pochopení na obou stranách partnerského vztahu. Pro stomiky jsou velmi důležité i praktické informace o nutnosti vyprázdnění sáčku před intimním stykem nebo připomenutí náhradních pomůcek, jež by měli mít vždy při sobě.

A když má stomii dítě…

Specifická situace nastává, pokud se stomie týká dětí. Pro rodiče to obvykle znamená šok, mají oprávněné obavy a kladou si otázku „proč my“. Sestra je nedílnou součástí týmu, který se podílí na péči o dětského pacienta, a měla by rodiče podpořit v tom, aby se nejprve vypořádali s vlastními pocity. Jen tak budou moci být svému dítěti pevnou psychickou oporou.

Společné přijetí stomie pomůže při zvládání negativních pocitů a obav, které u dětí v souvislosti s vývodem nastanou. Reakce samozřejmě závisí na jejich věku a v období dospívání mohou být obzvlášť komplikované. K důležité výbavě rodičů proto patří empatie, naslouchání a povzbuzování. Odborná psychologická pomoc je zcela na místě, pokud se dítě nebo rodiče neumějí se situací vypořádat sami a potřebují pomocnou ruku.

(pak)

Zdroje:
1. Zeigler M. H. Ostomy management: Nuts and bolts for every nurse’s toolbox. American Nurse Today, 2017 Sep 21. Dostupné na: www.myamericannurse.com/ostomy-management-nurses-toolbox
2. Doty S. K. Spotlight on ostomy care. Nursing Made Incredibly Easy! 2019; 17 (5): 32–41, doi: 10.1097/01.NME.0000577592.05137.f9. 
3. Di Gesaro A. The psychological aspects of having a stoma: a literature review. Gastrointestinal Nursing 2016; 14: 38–44, doi: 10.12968/gasn.2016.14.2.38. 
4. For parents of children with ostomies. American Cancer Society, 2019 Oct 2. Dostupné na: www.cancer.org/cancer/managing-cancer/treatment-types/surgery/ostomies/stomas-or-ostomies/for-parents.html



Štítky
Všeobecná sestra Stomická sestra Praktická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#