#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Role stomasestry ve výživě: vysvětlit zásady stravování a rozpoznat rizika

18. 10. 2023

Stravování je pro pacienty s vývodem samozřejmě jedním z klíčových témat. Co nejdříve po operaci by se proto měli seznámit se zásadami svého nového jídelníčku a dozvědět se, které potraviny pro ně mohou být rizikové. Úlohou stomasestry je podrobně, ale srozumitelně jim problematiku výživy a stravování vysvětlit.

Úvod

Značná část pacientů se může po operaci, při které je vytvořena stomie, postupně vrátit ke svým stravovacím návykům a konzumovat běžnou stravu. Stomie automaticky neznamená, že by museli dodržovat radikální dietu, avšak po dobu několika týdnů od operace je nutné dodržovat různá pravidla. Stejně tak je potřeba, aby se pacienti naučili rozpoznat, co jim po operaci vyhovuje a co nikoliv, a aby si zvykli na jiný způsob vylučování. I s vývodem je potřeba dodržovat obecné zásady zdravé výživy, které jim stomasestra vysvětlí a ilustruje konkrétními příklady.

Prvních 6 týdnů se stomií: Co jíst a čemu se vyhýbat?

Bezprostředně po operaci pacient konzumuje tekutou stravu, postupně přechází na pevnější pokrmy a pestřejší složení jídelníčku. Stomasestra pacientům popíše, jak vypadá jídelníček v prvních 4−6 týdnech po operaci a jaká rizika jim hrozí při nedodržování následujících pravidel:

  • Bezezbytková strava s nízkým obsahem vlákniny je základním opatřením pro snížení rizika blokády.
  • Varovnými signály, že k blokádě došlo, mohou být bolesti a křeče v břiše, nadýmání, pocit tlaku v oblasti stomie a absence stolice.
  • Pacientům je potřeba doporučit nekořeněná a málo tučná jídla, neboť obojí by mohlo vyvolat průjem či nevolnost.
  • Zelenina a ovoce se slupkou nejsou vhodné, tepelně zpracovaná zelenina je pro trávicí trakt šetrnější.
  • Strava by měla být bohatá na bílkoviny, které přispívají k lepšímu hojení a rekonvalescenci.

Absorpce nutrientů po operaci

Kvalita vstřebávání makro- i mikronutrientů, vody a elektrolytů po operaci závisí na typu operace a vývodu. Typ zákroku také předurčuje charakter stolice. Změny týkající se vstřebávání důležitých látek mohou být pouze dočasné, avšak u některých pacientů se kvůli většímu rozsahu operace může jednat o trvalý stav.

  • Pacienti se sigmoidní kolostomií, která je vyvedená po odstranění poslední části tlustého střeva, obvykle nemají zásadní potíže se vstřebáváním důležitých látek. Jejich stolice bývá formovaná.
  • Transverzální kolostomie po odstranění větší části tlustého střeva může znamenat sníženou absorpci tekutin a elektrolytů. Stolice bývá měkčí než v předchozím případě.
  • Vzestupná kolostomie (umístěná na vzestupné části tlustého střeva) je nejrizikovějším typem kolostomie s ohledem na zhoršenou absorpci a hydrataci. Pacienti mají většinou řídkou stolici a přítomnost trávicích enzymů ve střevním obsahu může dráždit okolí stomie.
  • Snížená schopnost organismu vstřebávat živiny, tekutiny a elektrolyty se týká také pacientů s ileostomií. Zhoršená absorpce je pozorována například u vitaminu B12, který je v některých případech nutné doplňovat s pomocí doplňků stravy.

Důraz na hydrataci: Pro koho je nejdůležitější?

Jedním z důvodů, proč jsou pacienti se stomií opakovaně hospitalizováni, bývá dehydratace. Nejen z tohoto důvodu je nezbytné vysvětlit pacientům význam pravidelného pitného režimu. Doporučené množství tekutin lze jednoduše shrnout jako 8−10 sklenic denně, tj. přibližně 2,5 litru tekutin. Stomasestra by měla být schopná vyhodnotit riziko dehydratace například podle barvy moči – tmavá moč, stejně jako její snížené množství a stížnosti pacientů na bolest hlavy či slabost, patří mezi základní známky dehydratace.

  • Zvýšené riziko dehydratace platí pro pacienty, kterým byla při operaci odebrána významná část tlustého střeva a dochází u nich k nadměrnému pocení nebo ke zvracení.
  • Dehydratace hrozí ve větší míře pacientům s ileostomií.

Správné složení stravy nemusí být pro pacienty samozřejmostí

Zdaleka ne každý pacient se orientuje v zásadách zdravé výživy. V rámci edukace na téma stravování proto nesmíme podcenit elementární informace, jako je například základní představení trojice sacharidy – proteiny – tuky. Pozornost věnujeme také střevnímu mikrobiomu a významu probiotik a prebiotik ve stravě. V prvních týdnech a měsících po operaci mohou být pro pacienta i stomasestru užitečné záznamy o stravování a případných obtížích − podle nich lze posoudit kvalitu výživy, vyhodnotit rizika a doporučit změny v jídelníčku.

Meditalks - Mgr. Alena Novotná na téma stomie a výživa

Meditalks - Mgr. Alena Novotná na téma stomie a výživa

(pak)

Zdroj: Burgess-Stocks J. Eating with an ostomy: a comprehensive nutrition guide for those living with an ostomy. United Ostomy Associations of America, 2022. Dostupné na: www.ostomy.org/wp-content/uploads/2022/02/Eating_with_an_Ostomy_2022-02.pdf



Štítky
Všeobecná sestra Stomická sestra Praktická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#