#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Se stomií do lázní? Ano, stomici mohou do sauny i do bazénu

28. 10. 2022

Regenerace v lázních, plavání a saunování. To všechno jsou oblíbené aktivity, avšak řada pacientů s vývodem se obává bezpečnosti při těchto činnostech nebo nepochopení ze strany provozovatelů vodních areálů. Je důvod se strachovat?

Stomie neznamená konec plavání

Plavání a další vodní radovánky jsou velmi prospěšnou sportovní i relaxační aktivitou a pro stomiky to může platit dvojnásob. Po operaci břicha mohou být pro pacienty s vývodem problematické aktivity, při kterých se příliš namáhá břišní stěna, proto je plavání v bazénu i v moři vhodnou aktivitou pro zlepšení kondice a návrat do běžného života. Stomici s návštěvou akvaparků, lázní nebo saunových center často váhají kvůli obavám, zda voda nemůže stomickým pomůckám uškodit. Dalším „strašákem“ je reakce provozovatelů či plavčíků, kteří často nevědí, k čemu slouží stomický sáček na břiše a jestli mohou osobu s vývodem do bazénu pustit. Obavy však ve skutečnosti nejsou na místě ani u jednoho ze zmíněných témat.


 

Kvalitní pomůcka je základ, vyplatí se i praktická příprava

Stomické pomůcky od prověřených výrobců je možné používat v bazénu, moři, teplé vodě i sauně. Mokré a horké prostředí pro ně není problém, je ovšem nutné umět pomůcku používat správně a respektovat několik základních rad. Na co tedy před návštěvou akvaparku myslet a co pacientům říci ve stomaporadně k plavání?

  • Pomůcku nejprve vyzkoušejte doma ve vaně, abyste viděli, jak reaguje ve vodě. Pokud netěsní nebo jinak nevyhovuje, vyzkoušejte jiný výrobek.
  • Před plaváním se vyplatí nalepit novou pomůcku, aby vydržela co nejdéle. Na kůži by neměly být žádné zbytky mýdla, hydratační kosmetiky ani opalovacího krému.
  • Zkušení stomici doporučují použít na plavání půlkroužky, které zvětší přídržnou plochu a zamezí rozmáčení okrajů podložky. Ochranu proti protečení sáčku zajistí také TRE kroužky. Pokud pacient využije tyto dvě ochrany proti protečení, má téměř 100% jistotu, že sáček neproteče.
  • Nezapomeňte na výběr pohodlných plavek – ženy často volí jednodílné plavky nebo plavky s vysokým pasem, muži mohou používat kšandové plavky nebo neoprenový pás.

Plavání i vybrané lázeňské procedury je možné začít absolvovat již po zahojení jizvy a celkové pooperační rekonvalescenci. Přesné načasování je však velmi individuální a závisí jak na stavu stomie a aktuálním zdravotním stavu, tak především chuti stomika vydat se do bazénu. Nejčastěji se osoby s vývodem pouštějí do plavání půl roku až rok po operaci.

Negativní reakce v bazénu? Plavčíci nemají stomikům bránit v plavání

Provozovatelé akvaparků či lázní, kteří se zdráhají do svých areálů stomiky pustit, většinou jednají kvůli neznalosti této problematiky a nedostatku informací. Obávají se zejména znečištění vody obsahem sáčku. Pacientské organizace se proto věnují osvětě prostřednictvím Asociace bazénů a saun – provozovatelům vysvětlují, že osoby s vývodem do akvaparků skutečně mohou a že neohrožují ani vodu v bazénu, ani ostatní návštěvníky. Plavat a saunovat se mohou pacienti s vývodem jak ze střeva, tak z močových cest.

Téma plavání se samozřejmě objevuje také v řadě internetových diskusí mezi stomiky a právě jejich praktické zkušenosti mohou napovědět, které areály jsou vůči nim vstřícné a kde mohou naopak nastat nepříjemné situace se špatně informovaným personálem.

(pak)

Zdroje:
1. Stomie a plavání. České ILCO, z. s., 2022. Dostupné na: www.ilco.cz/stomie-a-plavani,
2. Dansac. Život se stomií. Hartmann-RICO, 2022. Dostupné na: www.zivotsestomii.cz



Štítky
Všeobecná sestra Stomická sestra Praktická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#