#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stomasestra pomůže se stomií již v nemocnici

18. 10. 2023

Operace, při které je pacientům vyvedena stomie, představuje zásadní životní změnu. Klíčová role stomasestry proto začíná již před operací, pokračuje ošetřováním vývodu během hospitalizace a následuje i po propuštění z nemocnice domů.

O stomii se zpočátku postará sestra, cílem je však samostatný pacient

Péče o vývod nespočívá pouze v ošetřování stomie během pobytu ve zdravotnickém zařízení. Jde o dlouhodobou a komplexní záležitost, která má mnoho různých aspektů.

Příprava na stomii: Stomasestra se pacientovi věnuje již před operací, aby ho seznámila se zásadami péče o stomii, ukázala různé stomické pomůcky a připravila ho na umístění vývodu.

Nácvik péče po operaci: Po chirurgickém zákroku je stomasestra hlavní osobou při ošetřování stomie i průvodcem pro nácvik péče o vývod. Doporučuje se, aby ukázala stomické pomůcky a postup ošetřování také někomu z příbuzenstva, kdo bude pacientovi nablízku po propuštění z nemocnice.

Přiblížení domácí péče: Nedílnou součástí péče o nového stomika je seznámení s kroky, které následují po příchodu domů. Pacient musí vědět, kde a jak si má obstarat stomické pomůcky, jak probíhá spolupráce se stomickou poradnou v místě jeho bydliště a jaké potíže ho mohou při hojení a ošetřování stomie postihnout.

Edukace ohledně možných komplikací

Ošetřování stomie během hospitalizace by se nemělo omezit na pouhou péči o vývod. Sestra by měla pacientovi rovněž popsat nejběžnější komplikace a vysvětlit mu, jakým způsobem je lze řešit. Názorná ukázka, kde se mohou objevit kožní potíže, jak vypadají známky zánětu nebo proč dochází k protékání obsahu, poté pacientům umožní včas reagovat a zabránit rozvoji závažnějších komplikací. Stomasestra by měla pacientům přiblížit také problematiku stravování, neboť i jídelníček může mít vliv na péči o stomii a případné komplikace.

Volba pomůcek po propuštění z nemocnice

Stomické pomůcky, které pacient využívá během hospitalizace nebo je dostane jako vzorek, nemusejí být z dlouhodobého hlediska tou jedinou vhodnou výbavou. Stomasestra by měla pacientovi vysvětlit, že vlastnosti vývodu a peristomální pokožka se mohou v průběhu času měnit, a proto je někdy nezbytné vyzkoušet jiné pomůcky. Součástí následné péče ve stomické poradně je i „experimentování“ s různými typy a značkami pomůcek, aby měl pacient vždy takové, které mu budou vyhovovat nejvíce.

(pak)

Zdroje:
1. Stomie: příprava na operaci. Národní zdravotnický informační portál, 2023. Dostupné na: www.nzip.cz/clanek/1197-stomie-priprava-na-operaci
2. Tellerová O. Péče o pacienta se stomií nekončí operací. České ILCO, z. s., 2023. Dostupné na: www.ilco.cz/pece-pacienta-se-stomii-nekonci-operaci



Štítky
Všeobecná sestra Stomická sestra Praktická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#