#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stomie a fyzická aktivita: Jak se udržovat fit?

21. 10. 2023

Krátce po operaci, při které je proveden vývod, jsou fyzické aktivity a sporty pro většinu těchto pacientů nepředstavitelné. Obvykle ale není důvod se oblíbených aktivit úplně vzdát. Pohyb je naopak žádoucí a pomáhá s obnovením a udržením dobré kondice.

S vývodem se dá i sportovat − od chůze až po plavání

Stomie není u většiny pacientů sama o sobě důvodem k pasivnímu způsobu života bez fyzické aktivity. Stomici běžně běhají, plavou či lyžují. Důležité je vědět, které aktivity jsou bezpečné a jak přesně se sportem po operaci začít.

Několik prvních týdnů po operaci je třeba se soustředit na rekonvalescenci. Po zahojení jizvy po operaci lékař poradí, zda lze začít s fyzickou aktivitou a jaká omezení je případně nutno dodržovat. Obecně platí, že je potřeba začít se sportem pozvolna a zjistit, jaký pohyb a podmínky danému pacientovi vyhovují.

  • Vhodnou počáteční volbou je chůze – stačí 20 minut 3× týdně.
  • Postupně lze přidávat různé protahovací a posilovací cviky, včetně cviků na posílení břicha a pánevního dna.
  • Zapovězená není ani jóga, pilates, jízda na kole, plavání, běh nebo cvičení v posilovně.
  • U posilovny ovšem platí doporučení nezvedat zpočátku břemena těžší než 4−5 kg. Přílišná zátěž by mohla způsobit kýlu či prolaps stomie.

Jaké zásady je dále potřeba při sportu a cvičení dodržovat? Nezapomínat na správné dýchání a postupné zvyšování zátěže. Pro jakoukoliv fyzickou aktivitu je důležitá také pravidelnost, proto je dobré stanovit realistické cíle. Začátky mohou usnadnit praktické rady od fyzioterapeuta nebo stomasestry.

Pozor na sporty, které mohou ohrozit stomii

Kontaktní sporty nejsou pro pacienty s vývodem ideální volbou kvůli riziku poranění v oblasti stomie. Nadměrnou zátěž pro břicho s vývodem představují také silové sporty, které mohou zvýšit nitrobřišní tlak. Pokud se přesto chtějí tomuto typu aktivity věnovat, vyplatí se používat ochranný pás. Místo cvičení typu sedy/lehy, které může být nepohodlné kvůli sběrnému sáčku na břiše a přináší riziko vzniku kýly, lze volit šetrnější cviky na břišní svaly. Zpevnění břišního svalstva snižuje riziko vzniku parastomální kýly (vyklenutí břišní stěny v okolí stomie), jež patří k častým komplikacím u osob s vývodem.

Přínosy cvičení − lepší „fyzička“ i imunita

Jakákoliv fyzická aktivita má pro pacienty s vývodem smysl. Díky sportu je možné udržet nebo získat zpět správnou hmotnost a posílit celé tělo. Cvičení podporuje krevní oběh a nepřímo tak přispívá k procesu hojení. V neposlední řadě fyzická aktivita pomáhá posílit obranyschopnost organismu, která je v případě chronického onemocnění velmi důležitá. Pozitivní efekt cvičení se promítá také do psychiky – sport zlepšuje náladu a usnadňuje návrat do běžného života po operaci.

Praktické rady pro sportující stomiky

  • Před jakýmkoliv sportem vyprázdnit nebo vyměnit sběrný sáček.
  • Mít přehled, kde je nejbližší toaleta nebo jiné vhodné místo pro případnou úpravu či výměnu stomických pomůcek.
  • Přizpůsobit čas jídla tak, aby nebylo potřeba vyprazdňovat se přímo při sportu.
  • Vybírat si vhodné sportovní oblečení, u kterého guma v pase nezasahuje do stomie či sběrného sáčku.
  • Tmavé oblečení snáze skryje případné drobné nehody s protečením střevního obsahu.

Velké téma pro osoby s vývodem − plavat, či neplavat?

Po řádném zahojení operační rány se pacienti s vývodem mohou vydat do bazénu, k moři i do sauny. S vodními sporty se ovšem vyplatí počkat do doby, než se seznámí se všemi stomickými pomůckami a naučí se je spolehlivě používat. Obvyklá doba prvního plavání s vývodem je půl roku až rok po operaci.

  • Při plavání je třeba používat prověřené pomůcky, se kterými má pacient zkušenosti a otestoval je nejprve doma ve vaně.
  • Důležité je vybrat si pohodlný typ plavek, ve kterém se pacient bude cítit dobře. Ženy mohou volit například plavky se sukní či vysokým pasem. Muži využívají plavky s nohavicemi nebo takové, které kryjí i část trupu.
  • Před plaváním je dobré příliš nejíst a do vody je nutno si vzít vždy prázdný sběrný sáček.

Plavání v moři není pro stomiky tabu ani kvůli mořské vodě, ani kvůli cestování. Se stomií je možné cestovat i letecky, je však potřeba mít vždy dostatek stomických pomůcek v příručním zavazadle. Vyplatí se přibalit také potvrzení od lékaře, že pacient u sebe neustále musí mít různé stomické pomůcky nebo léky. Koupat se mohou pacienti s vývodem ze střeva i z močových cest.

Meditalks - Mgr. Alena Novotná na téma stomie a pohyb

Meditalks - Mgr. Alena Novotná na téma stomie a pohyb

Meditalks - Mgr. Alena Novotná na téma stomie a výživa

Meditalks - Mgr. Alena Novotná na téma stomie a výživa

(pak)

Zdroje:
1. Seed S. How to exercise with an ostomy bag. WebMD, 2022 Jun 5. Dostupné na: www.webmd.com/ibd-crohns-disease/ulcerative-colitis/uc-exercise-with-ostomy-bag
2. Working, staying active, and traveling when you have an ostomy. American Cancer Society, 2019 Oct 2. Dostupné na: www.cancer.org/cancer/managing-cancer/treatment-types/surgery/ostomies/stomas-or-ostomies/sports-and-exercise.html 
3. Stomie a plavání. České ILCO, z. s., 2022. Dostupné na: https://www.ilco.cz/stomie-a-plavani



Štítky
Všeobecná sestra Stomická sestra Praktická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#