#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odborné důkazy významu nošení nemedicínských roušek v prevenci šíření COVID-19

19. 1. 2021

Review mezinárodního týmu autorů publikované 8. ledna 2021 v časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences důkazy přináší další důkazy na podporu účinnosti opatření, jakým je všeobecné nošení roušek, pro snížení a zpomalení komunitního přenosu infekce COVID-19.

Primární cestou šíření viru SARS-CoV-2 je respirace kapének. Je známo, že infekci mohou šířit osoby symptomatické, presymptomatické i asymptomatické. Nejvíce infekční jsou jedinci krátce po nákaze, kdy mají minimum příznaků nebo jsou zcela bez příznaků.

Schopnost zachytit kapénky adekvátní velikosti

I nemedicínské roušky, které se používají například v případě nedostatku medicínských roušek nebo kvůli pohodlí uživatelů, dokáží zachytit kapénky potřebné velikosti. Převažující počet hodnocených prací ukázal, že nošení roušek snižuje přenos kapének při kontaktu s dalšími osobami, a to v laboratorních i klinických podmínkách.

Nemedicínské roušky prokázaly snížení přenosu respiračních virů a v oblastech (respektive obdobích), kde (a kdy) byly všeobecně používány, se značně snížil komunitní přenos COVID-19. Vzhledem k tomu, že mnoho kapének z důvodu vypařování ve volném prostředí zmenší svoji velikost, by měli z hlediska snižování rizik populačního přínosu nosit roušky všichni infekční/potenciálně infekční lidé, nikoliv pouze ohrožení jedinci.

Stále významný pilíř zpomalování nákazy

Dostupné údaje také ukazují, že téměř 100% používání nemedicínských roušek na veřejnosti v kombinaci s dalšími opatřeními dokáže úspěšně snížit reprodukční číslo R pod 1, tedy zpomalit komunitní šíření infekce. Modely naznačují, že nošení roušek na veřejnosti je nejúčinnější při vysoké compliance. Autoři článku doporučují zařadit povinné nošení roušek mezi opatření vyhlášená vládou nebo zdravotnickými organizacemi. Pro povinné nošení roušek je nutné zajistit jejich dostupnost, aby nařízení nebylo diskriminační.

Compliance s nošením roušek mohou zvýšit jasná doporučení pro jejich výrobu, užívání, dezinfekci a opakované používání. Nošení roušek musí být doplněno široce dostupným testováním na přítomnost infekce, trasováním kontaktů, karanténou potenciálně infikovaných osob, mytím rukou a dodržováním fyzické vzdálenosti mezi jedinci.

Česká stopa ve výzkumu

Jasná a použitelná doporučení mohou posunout společnost blíže k cíli, kterým je zpomalení šíření nemocnění COVID-19 na úroveň dovolující udržet dostupnost lékařské péče do doby, než bude široce dostupné očkování.

Celý článek je v původním anglickém znění dostupný na webu www.pnas.org/content/118/4/e2014564118. Z uvedených údajů vyplývá, že autoři jej předložili k publikaci již 13. července 2020. Jedním ze spoluautorů je Vladimír Ždímal z oddělení chemie a fyziky aerosolů Ústavu chemických procesů AV ČR v Praze.

(zza)

Zdroj: Howard J., Huang A., Li Z. et al. An evidence review of face masks against COVID-19. PNAS 2021 Jan 26; 118 (4): e2014564118, doi: 10.1073/pnas.2014564118.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#