#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

I na mateřské mohou sestry a lékařky udržet kontakt s oborem. A zdarma

7. 1. 2021

Narození dítěte a následná mateřská a rodičovská dovolená jsou pro řadu žen důvodem, proč zdravotnictví zcela opouštějí nebo se vracejí na jiné pozice. Trpí tím nejen systém, který tak přichází o cenné odborné pracovní síly, ale i ženy samotné, neboť během let strávených doma s dítětem ztrácejí kontakt se svou profesí a mnohdy je po návratu do zaměstnání čeká přesun na jinou pozici. Pomoc jim nabízí projekt „Maminky ve zdravotnictví“, který zdarma vzdělává matky – lékařky, sestry a další zdravotnice – v průběhu jejich rodičovské dovolené.

Aby neujel vlak...

Projekt financovaný z evropských fondů, konkrétně z Operačního programu Zaměstnanost, odstartoval v lednu roku 2020 a trvat by měl až do poloviny roku 2022. „Jeho cílem je umožnit ženám – lékařkám, sestrám a dalším zdravotnicím na mateřské a rodičovské dovolené – udržovat a rozvíjet své pracovní, odborné i sociální kompetence a kontakt s oborem. Tak aby se mohly bez problémů vrátit na své původní pracovní místo a získaly vnitřní jistotu, že jim takzvaně neujel vlak v oboru jen proto, že jsou nebo byly doma s dětmi,“ vysvětluje manažerka projektu Jana Marešová. Znamená to podle jejích slov také vyšší pravděpodobnost, že maminky po návratu do práce budou lépe finančně ohodnoceny.

Kurzy klasicky i on-line

Kurzy probíhají jednak klasicky, tj. osobně v prostorách učebny na Úřadu práce ve Wonkově ulici v Hradci Králové, případně ve vzdělávacím centru Fakultní nemocnice Hradec Králové, ale také on-line.

„Výhodou je, že pro maminky, které dorazí osobně, je k dispozici obrovský dětský koutek s hračkami a pečovatelkami, které se o jejich děti postarají, zatímco se ony vzdělávají,“ říká manažerka projektu. Nabídka témat je široká a vždy zhruba po 3 měsících se opakuje.

Kromě „měkkých“ dovedností, například komunikačních (naučit se argumentovat a získat schopnost vyjednávat, zvládnout komunikaci s problematickým pacientem nebo mluvit s pozůstalými), se zájemkyně učí i „fyzičtějším“ věcem − například sebeobraně při střetu s agresivním pacientem nebo správné práci s polohovacími a jinými pomůckami v rámci kurzu ergonomie. 

Účastnice nic neplatí, vybere si každý

Všechny kurzy se konají vždy v pondělí od 8 do 12 hodin, individuální konzultace v oblasti sociálních kompetencí probíhají v pondělí od 13 do 16 hodin. Dětský koutek je k dispozici od 8 do 17 hodin. „Účast na kurzech je pro všechny maminky na mateřské a rodičovské dovolené zdarma,“ zdůrazňuje Jana Marešová. 

V lednu 2021 proběhne kurz Etika práce zdravotníka, dále se mohou zájemkyně zúčastnit kurzů Právní aspekty práce lékaře či Provázení umírajících, které vedou coby lektoři kvalifikovaní odborníci z Fakultní nemocnice Hradec Králové. Kalendář kurzů je k dispozici zde, pod tímto odkazem potom zájemkyně najdou podrobnosti k obsahu jednotlivých kurzů. Přihlásit se mohou vyplněním přihlášky na této adrese, kde jsou k dispozici kromě bližších informací i kontakty na organizátory.

Magda Hettnerová
redakce proSestru.cz



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#