#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kyselina hyaluronová – medicínský zázrak i účinný ranhojič

2. 6. 2020

„Molekula mládí“, jak se také někdy přezdívá kyselině hyaluronové, zažívá v posledních desetiletích obrovský boom. Od 60. let 20. století, kdy začala být poprvé využívána v medicíně k léčbě popálenin a kožních vředů, se její použití rozšířilo také do očního lékařství, ortopedie, dermatologie a kosmetické chirurgie. Tím však její možnosti zdaleka nekončí.

Lidská kůže plní řadu funkcí. Skládá ze tří částí – podkoží (subcutis), škáry (dermis) a pokožky (epidermis). V jejích hlubokých vrstvách i na povrchu najdeme zhruba 50 % veškeré kyseliny hyaluronové obsažené v našem těle. Společně s kolagenem se stará o to, aby byla naše pokožka vyživená, pevná a i po letech si zachovávala svou pevnost a pružnost. Právě proto je v různých formách hojně využívána v kosmetice i dermatologii. Kromě toho se také uplatňuje v léčbě diabetických ran a bércových vředů.

Chronické rány snižují kvalitu života

U pacientů, kteří trpí těmito chronickými ranami, často dochází ke snížení kvality života. Nejenže je rány bolí, ale potíže, které je doprovázejí, nezřídka vedou k tomu, že se kvůli nim pacienti straní společnosti a mohou se dostat do sociální izolace, která s sebou často přináší i psychické potíže. Napomáhat procesu hojení u těchto chronických ran proto mohou materiály, které obsahují kyselinu hyaluronovou.

Takové jsou například náplasti Sorelex, jež představují klinicky ověřené krytí vhodné pro nastartování regeneračních procesů. Poradí si s infekcí v ráně, a navíc také rychle upravují nadměrnou exsudaci a bioaktivní kyselina hyaluronová podporuje růst granulační tkáně, čímž výrazně zkracuje dobu hojení. Aktivní látky v náplastech Sorelex jsou zcela bezpečné, bez vedlejších účinků, a to i při dlouhodobé aplikaci. Hodí se proto rovněž pro rizikové skupiny, jakými jsou například těhotné a kojící ženy, děti nebo alergici. Náplasti lehce přilnou k povrchu rány a během převazu není třeba krytí nijak přidržovat. Náplasti Sorelex je také možné stříhat a tvarovat podle potřeby a tvaru rány a jejich použitím se snižuje i frekvence převazů. Měnit je lze podle stavu rány po 2−5 dnech. Jsou vhodné zejména na plošné rány − například bércové vředy.

Kyselina hyaluronová i pro těžce přístupné hluboké rány

Pro hojení hlubších a těžko přístupných ran vyvinula česká společnost Contipro gelový zdravotnický prostředek s názvem Hyiodine. I ten obsahuje vysoké množství kyseliny hyaluronové a účinně pomáhá při léčbě např. píštělí, podminovaných dutin či kapes. Jeho přírodní složení zaručuje maximální bezpečnost a účinnost, takže jej lze použít i při léčbě hlubokých ran s odhalenými kostními strukturami, šlachami nebo kloubním pouzdrem. Hojně se také používá po úrazech, neboť snižuje tvorbu viditelných jizev.

Více informací o obou přípravcích – tedy zdravotním prostředku Hyiodine a náplastech Sorelex – si můžete přečíst na webu výrobce, společnosti Contipro: www.aktivnihojeni.cz

Komerční sdělení

Zdroje:
1. Kyselina hyaluronová a kůže. Dostupné na: www.molekula-mladi.cz/kyselina-hyaluronova-a-kuze
2. Něco málo z historie. Dostupné na: www.molekula-mladi.cz/neco-malo-z-historie
3. Anatomie lidské kůže. Dostupné na: www.hojeni-ran.cz/anatomie-lidske-kuze
4. Medicínský zázrak jménem kyselina hyaluronová. PR článek společnosti Sorelex.
5. Hyiodine. Dostupné na: www.aktivnihojeni.cz/hyiodine#info



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#