#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výskyt acne vulgaris mezi dospívajícími v Evropě

9. 7. 2019

V sedmi evropských zemích proběhl on-line průzkum, jehož cílem bylo zhodnotit prevalenci acne vulgaris mezi mladými Evropany. Tato průřezová studie se zaměřila na dědičnost a faktory životního stylu, které ji ovlivňují.

Metodika průzkumu

Průzkum byl založen na hodnocení samotných účastníků a nevycházel z diagnózy stanovené lékařem. Autoři průzkumu předpokládali, že akné je natolik běžné a známé onemocnění, že falešně pozitivní či falešně negativní hodnocení je velmi málo pravděpodobné. Do průzkumu bylo zahrnuto 10 521 účastníků ve věku 15–24 let, kteří pocházeli z Belgie, Česka, Francie, Itálie, Polska, Slovenska a Španělska.

Prevalence a vliv dědičnosti

Celková prevalence akné dosahovala 57,8 %. Hodnoty v jednotlivých zemích se lišily a pohybovaly se od 42,2 % (Polsko) po 73,5 % (Česko a Slovensko). Nejvyšší výskyt byl zaznamenán ve věkové kategorii 15–17 let a s věkem klesal.

Výsledky potvrzují, že faktor dědičnosti hraje v případě acne vulgaris významnou roli. Dospívající a mladí dospělí, jejichž oba rodiče trpěli akné, jsou vystaveni 8× vyššímu riziku tohoto kožního onemocnění. Pokud akné udává pouze jeden rodič, jejich potomci mají stejné potíže 3× častěji než vrstevníci, jejichž rodiče akné neměli vůbec.

Akné a životní styl

Průzkum se soustředil také na souvislost mezi životním stylem (strava, kouření, alkohol) a akné. Autoři upozorňují zejména na konzumaci čokolády, která zvyšuje pravděpodobnost této kožní choroby téměř o 30 %. Průzkum ukázal, že další potraviny, jako mléčné produkty, těstoviny, zmrzlina či ovocné džusy, neměly u dotazovaných jedinců na akné vliv. Naopak cigarety podle autorů průzkumu snižují výskyt akné o 30 %.

Závěr

Přestože zjištění týkající se vlivu dědičnosti na akné jsou v souladu s dalšími studiemi, souvislost mezi akné a kouřením zůstává nadále nejasná. Některé předchozí observační studie totiž udávají opačné výsledky a další studie žádnou souvislost mezi akné a kouřením nenacházejí. Tento jev tedy vyžaduje další zkoumání.

(pak)

Zdroj: Wolkenstein P., Machovcová A., Szepietowski J. C. et al. Acne prevalence and associations with lifestyle: a cross-sectional online survey of adolescents/young adults in 7 European countries. J Eur Acad Dermatol Venereol 2017 Jul 14, doi: 10.1111/jdv.14475 [Epub ahead of print].



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#