#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stomie v těhotenství a u dětí předškolního věku

5. 4. 2023

Stomie jsou problematikou, jež se může týkat také mladých žen, které by chtěly otěhotnět, a malých dětí. K těmto obdobím života se váží specifické obavy a postupy související se stomií. Základní informace shrnujeme v následujících řádcích.

Stomie a těhotenství

Ženy ve fertilním věku s onemocněním, jehož léčba vyžaduje provedení stomie (např. s Crohnovou chorobou či ulcerózní kolitidou), někdy mohou váhat s operací z důvodu plánování těhotenství nebo naopak odmítají těhotenství z důvodu stomie. Je třeba je ujistit, že těhotenství se stomií nepředstavuje významnější riziko. Není třeba snášet bolest a další projevy chronického onemocnění dlouhodobě jen z důvodu plánovaného těhotenství. Ženy s výše uvedenými chorobami, které byly těhotné před provedením stomie i po něm, uvádějí, že se stomií bylo těhotenství snazší.

Otěhotnění

Je třeba ženy poučit, že není nutné se obávat ani snížené fertility po provedení stomie. Podíl žen, které potřebovaly k otěhotnění asistovanou reprodukci, je stejný u pacientek se stomií jako u obecné populace. Doporučuje se otěhotnět 6–18 měsíců po provedení stomie, interval může upřesnit lékař.

Strava žen se stomií v těhotenství

Strava by měla sestávat ze 3 jídel během dne s nízkým obsahem tuků a cukrů, aby nárůst hmotnosti nepřevýšil 10–12 kg. V případě ranních nevolností je lepší jíst častěji menší porce a vyhýbat se mastnému jídlu. Při zvracení je nutné doplňovat tekutiny. Pokud nevolnost brání jídlu a pití, může být nutná pomoc lékaře. Potřebný je dostatečný příjem tekutin jak z důvodu stomie, tak z důvodu těhotenství, a to i v rámci prevence tvorby ledvinných kamenů. V těhotenství má pokračovat suplementace železa, kalcia, vitaminu D a kyseliny listové.

Zvětšující se děloha může někdy stlačovat střeva a vyvolat jejich obstrukci. Přes stomii pak přestává procházet obsah, břicho se rozpíná a objevují se křeče. Pomoci může dočasná tekutá strava a klid; pokud však problém přetrvává, je potřebná lékařská pomoc, někdy i hospitalizace s parenterální výživou.

Pohybová aktivita

Středně těžká fyzická aktivita by u žen se stomií v těhotenství neměla být problémem. Před cvičením je vhodné vyprázdnit sáček.

Péče o stomii v těhotenství

Se zvětšující se velikostí břicha v těhotenství se může měnit velikost a tvar stomie. Často je potřeba vyzkoušet jiné stomické systémy. Po porodu se tvar a velikost stomie vrací do původní podoby obvykle do 4 týdnů. Z důvodu změn pokožky (např. strie) může být po porodu vhodný jiný typ sáčku. U žen po několika břišních chirurgických zákrocích, u nichž se vytvořily jizvy a adheze, může rozpínající se děloha během těhotenství vyvolávat nepříjemné pocity. Těhotné je třeba ujistit, že nejsou známkou ohrožení těhotenství.

Po každém těhotenském ultrazvukovém vyšetření je důležité očistit pokožku a vyměnit sáček. Ultrasonografický gel se totiž může dostat pod lepicí plochu a snížit její přilnavost.

Preexistující choroby a léčba

Každou graviditu mohou ovlivnit přítomná onemocnění a jejich léčba. Těhotenství by proto měly konzultovat všechny ženy, které užívají chemoterapii nebo podstupují radioterapii. Lékař by také měl vědět o všech lécích, i volně prodejných, jež těhotná žena užívá nebo má užívat.

Porod

Vaginální porod není u žen se stomií rizikovější než u obecné populace. Vaginální cesta je preferována před císařským řezem z důvodu pravděpodobných adhezí a jizev z předchozí operace.

   

Stomie u předškolních dětí

U dětí s onemocněním, které vyžaduje léčbu se stomií, je samozřejmě nutné zapojit do péče rodiče a s přibývajícím věkem i dítě. Děti, které se stomií vyrůstají, ji obvykle akceptují snadněji než jejich rodiče, protože považují stomii za přirozenou součást života. Všechny aspekty péče by měli rodičům objasnit lékař nebo stomická sestra. S dětmi je důležité komunikovat přímo a přiměřeně jejich věku jim vše vysvětlit.

Péče o stomii

U kojenců je třeba k výměně sáčku přistupovat jako k výměně plenky. Rodiče měli být vždy zásobeni potřebným materiálem a úkon provádět co nejjednodušeji. Je třeba je ujistit, že stoma ani výměna sáčku pro dítě neznamená bolest. Měli by ale sledovat stav stomie. Známkou komplikací může být otok, krvácení, bolestivost, nezvyklý zápach nebo výrazná změna barvy stomie.

Sáček se vyprazdňuje nebo mění stejně jako u dospělých pacientů v okamžiku, kdy je zaplněn z 1/3 až 1/2. Jak děti rostou, velikost sáčku se mění. Je proto třeba ji měřit a velikost sáčku přizpůsobit.

Pokožka v okolí stomie vyžaduje zvláštní péči. Při nevhodné péči může dojít k jejímu podráždění. K čištění pokožky v okolí stomie je vhodné používat vodu a jemné mýdlo, nikoliv silná mýdla, alkohol či oleje nebo tampony obsahující tyto složky. Nevhodné jsou dětské vlhčené ubrousky a masti. Stejně jako u dospělých je třeba aplikovat stomické pomůcky na suchou pokožku a nepoužívat hygienické potřeby, které brání řádnému přichycení podložek a sáčků.

Běžný život dětí se stomií

U malých dětí je nezbytné dbát na to a naučit je, aby si se stomií a sáčkem nehrály. Děti se stomií se mohou plazit, spát na břiše, mohou se i koupat a plavat (sáčky jsou vodotěsné). Oblečení by mělo být volné. Při poutání dítěte do autosedačky by pás neměl tlačit přímo na stomii. Děti kolem 4–5 let věku je možné ve spolupráci s rodiči začít učit jak o stomii pečovat a jak měnit sáčky.

   

(zza)

Zdroje:
1. Pregnancy with an ostomy. Hollister, 2023. Dostupné na: www.hollister.com/en/ostomycare/ostomylearningcenter/livingwithanostomy/pregnancywithanostomy#
2. Hux C. Ostomy and pregnancy. Ostomy Wound Manage 2010; 56 (1): 47. Dostupné na: www.hmpgloballearningnetwork.com/site/wmp/content/ostomy-and-pregnancy
3. Charlton C. Your child’s ostomy care by developmental age. Metro Parent, 2021 Oct 1. Dostupné na: www.metroparent.com/sponsored-content/ostomy-care-by-developmental-age
4. Sibley K. Caring for a child with an ostomy. 180 Medical, 2023. Dostupné na: www.180medical.com/blog/caring-for-child-with-ostomy
5. Stomie v dětském věku od A do Z. proSestru.cz, 14. 1. 2021. Dostupné na: www.prosestru.cz/tema/stomie/detail/stomie-v-detskem-veku-od-a-do-z-125596 



Štítky
Všeobecná sestra Stomická sestra Praktická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#