#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stomie v dětském věku od A do Z

14. 1. 2021

Problematika stomií se netýká jen dospělých pacientů, ale rovněž dětí všech věkových kategorií. Na téma se podíváme z různých úhlů pohledu – jaké jsou možné příčiny vyvedení stomie v dětském věku, jak by měla vypadat péče o malé stomiky, na co je důležité myslet při hygieně a v neposlední řadě jak o tomto tématu komunikovat.

Nejčastější příčiny vyvedení stomie u dětí

Důvody, proč je nutné u dětí přistoupit k vyvedení stomie, jsou různé. Může se jednat například o Hirschsprungovu chorobu, Crohnovu chorobu, ulcerózní kolitidu nebo nekrotizující enterokolitidu. Příčinou mohou být také různé vrozené vady trávicího ústrojí.

Představení stomie rodičům

Přestože stomie je v mnoha případech pouze dočasnou záležitostí, pro rodiče malých dětí je zdrojem značného stresu, nejistoty a obav. I proto je potřeba, aby jim zdravotníci pečlivě vysvětlili důvody a principy tohoto postupu a seznámili je co nejpraktičtěji se zásadami péče o malého stomika.

Prvním důležitým krokem je popis samotné stomie, aby rodiče byli schopni sledovat její stav a včas odhalit případné potíže a nastupující komplikace. Sytě červenou barvu stomie, její vlhkost i měkkost lze přirovnat například k dásním. Tvar a velikost se mohou lišit, proto je k jejímu popisu vhodné přistupovat individuálně. Otok stomie je po operaci běžným jevem; pokud by se ale objevil poté, co byla stomie zhojena, je potřeba mít na paměti možné kožní komplikace.

Okolí stomie vyžaduje šetrnou péči, u jemné dětské pokožky to platí dvojnásob

Při péči o stomii a její okolí je potřeba dodržovat všechna základní pravidla, jako je šetrná hygiena, aplikace stomických pomůcek na suchou pokožku a používání hygienických potřeb, které neznemožňují řádné přichycení podložek a sáčků. Kosmetika s olejovou složkou nebo běžné kojenecké vlhčené ubrousky mohou zapříčinit špatnou přilnavost, protékání střevního obsahu a nežádoucí dráždění peristomální kůže.

Samozřejmostí by měla být pravidelná průběžná kontrola okolí stomie. Známkou rozvoje kožních či jiných komplikací může být nejen zmíněný otok, ale také krvácení, bolestivost, nezvyklý zápach nebo výrazná změna barvy stomie.

Kdy přistoupit k vyprázdnění sáčku... a další praktické rady

Vyprázdnění nebo výměna sběrného sáčku by měly probíhat stejně jako u dospělých pacientů v okamžiku, kdy je sáček zaplněn přibližně z jedné třetiny, maximálně z poloviny. U některých typů pomůcek může sáček zůstat na místě několik dní, důležité však je, aby nedocházelo k jeho přeplňování a žádnému průsaku vedoucímu k porušování pokožky.

Hygiena dětí se stomií samozřejmě probíhá průběžně, nicméně koupel je vhodné načasovat právě na den, kdy se mění sáček. Očista ve vodě bez sběrného sáčku je nejen možná, ale také pohodlnější.

Co se týče volby dětského oblečení, mělo by být volné, pohodlné a netlačit přímo na stomii například gumou v pase. Obezřetnost je nutná také při poutání dětí do autosedačky, ve které by neměl pás tlačit přímo na stomii nebo ohrožovat pozici sběrného sáčku.

Komunikace s rodiči i dětmi

Stravu a režim dětí se stomií je nutné vždy řešit individuálně s ohledem na věk pacienta, jeho základní diagnózu a celkový stav. Všechny aspekty péče by proto měli rodičům objasnit lékař nebo stomická sestra. S dětmi, které již vnímají okolní dění, je důležité komunikovat přímo a přiměřeně jejich věku jim vysvětlit, co péče o stomii obnáší, jaká omezení musejí dodržovat a co dalšího je s ohledem na vývod čeká.

(pak)

Zdroje:
1. Caring for your child's stoma (colostomy). Massachusetts General Hospital, 2019 Aug 13. Dostupné na: www.massgeneral.org/children/stoma/caring-for-your-childs-stoma-colostomy
2. Your child and their stoma. Evelina London, 2020 Nov. Dostupné na: www.evelinalondon.nhs.uk/resources/patient-information/stoma-and-your-child.pdf
3. My baby needs a stoma. SecuriCare. Dostupné na: www.securicaremedical.co.uk/advice-and-support/stoma-care/growing-up-with-a-stoma/babies-and-children-with-a-stoma



Štítky
Všeobecná sestra Stomická sestra Praktická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#