#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úsvit robotů aneb pomocné ruce nejen v první linii boje s COVID-19

3. 12. 2020

Současná pandemie v plné síle odkryla personální limity v boji proti infekčním nákazám. Nejen, že kvalifikovaný personál často chybí, ale ten stávající je vystaven vysokému riziky nákazy. Logicky se tak pozornost soustředila na možnou pomoc moderních technologií a s nadsázkou se dá říct, že pandemie odstartovala úsvit světa robotiky. To ostatně dokládají příběhy robotických pomocníků, kteří působí jak v první linii, tak také v laboratořích a dalších sférách.

Laboratorní pomocníci YuMi a Pipeťák

Každý den je potřeba zpracovat enormní množství sérologických testů na přítomnost koronaviru v lidském organismu. Mravenčí laboratorní práce je tak v této době značně vysilující a celodenní práce s laboratorními pomůckami může vést k rozvoji různých obtíží, například zánětu šlach palce způsobeném pipetováním. Alespoň v Itálii už si s tím částečně nemusejí lámat hlavu, a to díky pracovníkům Polytechnické univerzity v Miláně. Tamní vědci vyvinuli laboratorního pomocníka, kterého nazvali YuMi. Laboratorní robot může automatizovat až 77 % procent testovacích pohybů a provést analýzu až 450 vzorků za hodinu.

Jeho konstrukce je přitom poměrně jednoduchá. Robot má dvě ruce, do levé ruky je připojena mikropipeta, pravá ruka s dvěma prsty slouží pro manipulaci se speciální destičkou na vzorky. Pracovník laboratoře nejdříve naplní testovací destičku sérem pacientů, díky speciálnímu složení stěny dojde k adhezi proteinových částic viru k plastové stěně. Zbytek vzorku musí být poté vymyt, přičemž v této fázi přichází na řadu YuMi.

Laboratorní technik vloží destičku do pravé ruky robota a ten následně několikrát promyje vzorky čistící kapalinou pomocí mikropipety; celý proces mu přitom trvá pouhé 3 minuty. Zdánlivě jednoduchá činnost ale pro pracovníka laboratoře znamená absenci několika stovek repetitivních pohybů při práci s mikropipetou.

A ostatně již na jaře získali podobného „kolegu“ pracovníci Laboratoře klinické mikrobiologie Nemocnice Na Bulovce, kde se posilou stal robot Pipeťák, zkonstruovaný odborníky z ČVUT. Jeho hlavním úkolem bylo pomoci právě s analýzou vzorků osob s podezřením na COVID-19, odlehčit laborantům a zamezit lidským chybám při ručním pipetování.

Roboti v první linii: výtěry i empatie

Roboti našli uplatnění také v první linii, a to hned z několika důvodů. Nepotřebují ochranné pomůcky, snadno se dezinfikují a samozřejmě nemohou onemocnět. Od počátku pandemie se tak do první linie dostala celá armáda robotických pracovníků, a to nejen ve vyspělých státech, ale díky solidárním firmám také v rozvojových zemích.

V hlavním městě Rwandy slouží v nemocnici jednotka robotů, kteří připomínají droidy z filmu „Hvězdné války“. Jejich úkolem je první kontakt s pacientem spočívající v měření teploty či upozornění na mytí rukou a nošení ochranných pomůcek. Dánové pro změnu vynalezli testovacího robota, který pomocí senzorů zaznamená nejlepší oblast k odebrání vzorku a provede výtěr z krku pomocí připevněné štětičky. Na Sardinii se po nemocnici prohání robot s UV zářičem, který se stará o dezinfekci místností.

Robotické pomocníky je ovšem možné potkat i v ulicích, například jako poslíčky se zbožím, jako je tomu v německém Hamburku, nebo jako dohlížitele na dodržování vzdálenosti a hygienických opatření, například v asijských velkoměstech. Roboti také mohou mít vyvinuté sociální cítění. V belgickém Ostende slouží roboti vybavení obrazovkou, kamerou a mikrofonem izolovaným klientům v místním domově pro seniory ke komunikaci s blízkými.

Výčet příběhů, jež převádějí motivy ze stránek sci-fi knih do našeho každodenního života, tím ale zdaleka nekončí − roboti pomáhají na akutních příjmech nemocnic, na operačních sálech, ve školách, obchodních centrech a na dalších místech. Otázkou zůstává, jak se jejich současný úsvit odrazí v medicíně a dalších odvětvích i po odeznění pandemie SARS-CoV-2. Na to si ještě budeme muset nějakou dobu počkat, zatím však budeme nadále s povděkem využívat jejich služeb.

(holi)

Zdroje:
1. Perini C. ​COVID-19: YuMi, a collaborative robot helps analyse a higher number of serological tests. Politecnico Milano, 2020 Sep 14. Dostupné na: www.mynewsdesk.com/it/politecnico-di-milano/pressreleases/covid-19-yumi-a-collaborative-robot-helps-analyse-a-higher-number-of-serological-tests-3034336
2. Kadeřávková L. Robot Pipeťák: česká pomocná ruka při testování na COVID-19. proLékaře.cz, 2020 Apr 17. Dostupné na: www.prolekare.cz/covid-19/robot-pipetak-ceska-pomocna-ruka-pri-testovani-na-covid-19-121936
3. Guizzo E., Klett R. How robots became essential workers in the COVID-19 response. IEEE Spectrum, 2020 Sep 30. Dostupné na: https://spectrum.ieee.org/robotics/medical-robots/how-robots-became-essential-workers-in-the-covid19-response



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#