#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chcete shodit přebytečná kila? Pomůže vám Světový den obezity

28. 2. 2023

Obezita je stále na vzestupu a předpokládá se, že do roku 2030 jí bude trpět jedna miliarda lidí na celém světě. Je to téma, které jednak společnost stále více rozděluje, ale zároveň se jedná i o závažný zdravotní a ekonomický problém. Proto každoročně „slavíme“ Světový den obezity, který připadá na 4. března.

Lenost, nebo nemoc?

Názory na to, co stojí za obezitou, se ve společnosti liší. Jsou dospělí a děti s kily navíc oběťmi dnešního blahobytu? Nebo jsou opravdu nemocní, protože se informace v jejich DNA nějak popletly? Případně jde o slabochy, kteří neumějí řešit své potíže jinak než jídlem. A nebo to jsou „jen“ gaučoví povaleči a kila navíc jsou trestem za jejich lenost?

S jistotou dnes víme, že obezita má mnoho příčin a neexistuje jediný spolehlivý plán jak ji vyléčit. Problematikou se proto zabývá řada odborníků napříč obory. Řešení však stále komplikují i výše zmíněné rozdílné postoje ve vnímání obezity, mylné představy, předsudky i nedostatek informací, jež o obezitě máme, ať už na úrovni jedince, institucí nebo celé společnosti. 

Proto je hlavním mottem letošního Světového dne obezity (WOD − World Obesity Day) tato výzva: „Mluvme o obezitě! Změňme úhel vnímání, rozšiřme si obzory a hledejme nová řešení.“

Změňme zažité představy a odstraňme mýty

Letošní ročník WOD představí po celém světě řadu lidských příběhů s cílem otevřít oči široké veřejnosti i odborníkům a napravit jejich někdy zjednodušené představy o obezitě, aby si uvědomili komplexnost tohoto problému.

U nás se problematice řadu let věnuje společnost STop OBezitě (STOB), která byla založena psycholožkou PhDr. Ivou Málkovou. Odborníci STOBu „léčí“ kila navíc pomocí komplexní metodiky (strava, pohyb, psychika) mající základy v celosvětově uznávaném psychoterapeutickém směru − kognitivně-behaviorální terapii. Právě oni se každý rok zapojují do celosvětové kampaně WOD a pomáhají šířit relevantní informace k této problematice. A zejména se snaží pomoci lidem s kily navíc.

Nabídka aktivit v rámci Světového dne obezity

Pokud patříte mezi ty, kteří se s tímto problémem potýkají, udělejte první krok správným směrem právě díky Světovému dni obezity. I letos vám v tom pomohou odborníci STOBu prostřednictvím mnoha aktivit: 

  1. V řadě měst po celém Česku budou probíhat analýzy složení těla na bioimpedančních přístrojích a krátké individuální konzultace.
  2. V několika městech budou odborníci STOBu organizovat besedy a přednášky v knihovnách či kulturních střediscích.
  3. K dispozici budou po celý týden různé druhy cvičení on-line.  

V Praze proběhne ve středu 1. 3. 2023 v podvečer diskuse u kulatého stolu s tématem „Necpi se a cvič!“: Řešení, nebo škodlivá nálepka? Je obezita více nemoc těla nebo duše? Jsou dospělí a děti s obezitou obětí moderního prostředí, jsou nemocní nebo jsou kila navíc trestem za přejídání a za lenost? Problematika očima lékaře, psychologa, odborníka společnosti STOB, sociologa a také člověka s obezitou. Diskuse bude dostupná rovněž on-line.  

Všechny akce budou zdarma a podrobné informace k nim najdete na webových stránkách: www.stob.cz

(pr)



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#