#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Erozivní poškození zubů − příčiny a prevence

30. 8. 2018

Erozivní poškození zubů vzniká působením kyselin na tvrdé zubní tkáně, ztrátou jejich tvrdosti a postupným ubýváním skloviny i dentinu. Zpočátku bývá eroze nepozorována, problém přichází až ve chvíli, kdy jsou tvrdé zubní tkáně natolik oslabené, že se zuby stávají citlivými na tepelné a jiné podněty.

Základem je pečlivá anamnéza

Jak zabránit tomu, aby pacienti dosahovali až těchto pokročilých stadií? Nezbytná je pečlivá diagnostika a změna pacientských návyků.

První známky erozivního poškození zubů mohou být velmi nenápadné. Například pro přední řezáky je typické prosvítání a ztenčování incizní hrany či vznik prohlubní v kousacích ploškách molárů a premolárů. V tuto chvíli je nutné na erozivní poškození zubů pomyslet a pacienta pečlivě vyzpovídat. Zjišťujeme, jaké potraviny a nápoje během dne požívá, kolik a s jakými intervaly. Eroze může být způsobená i častým zvracením či gastroezofageálním refluxem. I na to se tedy pacienta musíme zeptat.

Načasování a způsob příjmu kyselých potravin

Význam kyselých potravin na erozi je dlouhodobě známý, doposud ale chyběla klinická data o tom, jak důležité je načasování jejich příjmu a spojitost s abrazí způsobenou zubním kartáčkem. Skupina lékařů z londýnské King’s College proto na toto téma provedla klinickou kontrolovanou studii, které se zúčastnilo 300 pacientů s diagnostikovaným erozivním poškozením zubů a 300 kontrolních pacientů ve stejné věkové skupině.

Výsledky ukázaly, že příjem kyselých potravin mezi jídly zvyšuje nebezpečí vzniku eroze, zatímco příjem kyselých potravin spolu s jídly nemá na erozi významný vliv. Pití kyselých nápojů zvyšuje riziko eroze při jídlech i mezi nimi, naopak čištění zubů do 10 minut od příjmu kyselých potravin či nápojů nemá na vznik eroze žádný vliv. 

Výběr správné zubní pasty

Kromě omezení příjmu kyselých nápojů je riziko eroze možné snížit rovněž používáním správné zubní pasty. Nejslibnější výsledky má zubní pasta s obsahem fluoridů, chitosanu a chloridu cínatého, která v porovnání s ostatními zubními pastami chrání zuby od ztráty tvrdé tkáně způsobené kyselinami.  

(jez)

Zdroje:
1. Carvalho T. S., Lussi A. Combined effect of a fluoride-, stannous- and chitosan-containing toothpaste and stannous-containing rinse on the prevention of initial enamel erosion-abrasion. J Dent 2014; 42 (4): 450−459, doi: 10.1016/j.jdent.2014.01.004.
2. O’Toole S., Bernabée E., Moazzezemail R., Bartlett D. Timing of dietary acid intake and erosive tooth wear: a case-control study. J Dent 2017 Jan; 56: 99−104, doi: 10.1016/j.jdent.2016.11.005.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#