#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

VÁNOČNÍ SOUTĚŽ: Jak mohou zdravotníci pečovat o pleť v době pandemie?

7. 12. 2020

Otlaky, dermatitidy, ekzémy, někdy dokonce i vředy či puchýře – to jsou problémy, s nimiž se potýká pokožka zdravotníků. V současné pandemii COVID-19, kdy musejí zdravotníci nosit osobní ochranné pracovní prostředky v mnohem větší míře a déle než kdy jindy, trpí i jejich kůže mnohem víc. Jak zjistil Evropský poradní panel pro otázky dekubitů (EPUAP), 42,8 % zdravotníků, kteří pečují o pacienty infikované nákazou COVID-19, má vážné defekty kůže v souvislosti s nošením osobních ochranných pracovních prostředků (OOPP) včetně roušek, brýlí, ochranných štítů a rukavic. Jak tedy o svou kůži pečovat, abychom jí dopřáli, co si zaslouží, a současně se vyhnuli nepříjemným obtížím?

„Nemoc letušek“ a otlaky za ušima

„Často se setkávám s periorální dermatitidou a slyšela jsem, že se sestry také nezřídka potýkají s vyrážkou za ušima. Může jít o iritační dermatitidu z tlaku gumiček nebo i kontaktní alergický ekzém na latex,“ říká dermatoložka MUDr. Vladěna Fifková.

Právě otlaky a vyrážky za ušima vedou sestry a ostatní zdravotníky k nejrůznějším „vychytávkám“. Na internetu a sociálních sítích se tak můžeme setkat s nejrůznějšími tipy, jak vyrobit plastové spony nebo místo nich použít například plastové úchyty z papírových krabic od piva apod. Spony už má v nabídce také řada obchodů.

„Roušky a respirátory musejí těsnit, ale nikoliv škrtit,“ upozorňuje MUDr. Fifková. Každý by si proto měl nastavit gumičky na roušce či respirátoru tak, aby mu to vyhovovalo. V případě, že už se podráždění objeví, je možné gumičku podložit kouskem gázy. „Při výrazné vyrážce je třeba nosit zavazování na hlavě, než se vyrážka zahojí, a pak gumičky podkládat, aby nedošlo k recidivě,“ dodává lékařka.

OOPP musejí na obličeji sedět

Netrpí však jen kůže za ušima, ale celý obličej, jehož pokožka je mnohem citlivější než na ostatních částech těla. Jak bychom o ni měli pečovat? „Základem je správné čištění pleti ráno a večer. Při povolání zdravotníka je nutné čistit pleť už ve chvíli, kdy přijdu domů – ideálně mycí emulzí s AHA kyselinami. Pleť je také třeba hodně hydratovat, k čemuž nejlépe poslouží hydratační krém, případně hydratační sérum,“ radí dermatoložka. Vhodné podle ní naopak nejsou hutné mastné krémy.

Důležité je také mít správné OOPP, které vyhovují tvaru našich obličejů a správně sedí. Měli bychom si uvědomit, že jakékoli porušení integrity pokožky obličeje se může stát vstupní branou pro nejrůznější patogeny včetně viru SARS-CoV-2, ale i jiných nákaz, které se v nemocnici vyskytují. Správná péče o pokožku obličeje je tedy nutná nejen z důvodů kosmetických, ale i zdravotních.

Chránit, čistit a obnovovat

EPUAP se problematice péče o pokožku obličeje zdravotníků věnoval například v tomto webináři. V něm člen portugalské asociace pro léčbu ran Paulo Alves z Portugalské katolické univerzity doporučuje dodržovat následující 3 kroky:

  1. Ochrana: Udržujte pokožku suchou a zajistěte dokonalé přizpůsobení obličejové masky/roušky pokožce obličeje. Používejte hydratační krém, kosmetické procedury nejsou doporučovány. Citlivou pokožku dostatečně chraňte.
  2. Čištění: Jemně umyjte krk a obličej vlažnou vodou. Osušte, aniž byste pokožku dřeli.
  3. Obnova: Zintenzivněte péči o pokožku po použití OOPP a během směny. Používejte regenerační hydratační krémy, a pokud se vyskytnou vředy nebo puchýře, ošetřete je podle osvědčených postupů v léčbě ran.

Co tedy dělat, když odložíme roušku, štít či jiné OOPP? „Pleť bych osvěžila opláchnutím vodou nebo ideálně mycí emulzí. Mírně bych ji poklepala prsty, aby se prokrvila, suchou pleť natřela lehkým hydratačním krémem a mastnou očistila tonikem,“ popisuje MUDr. Fifková.

A co když už se vyrážka objeví? „Pokud se pod rouškou začnou objevovat pupínky, je možné zkusit koupit v lékárně volně prodejný přípravek s bílým ichtamolem. V případě vyrážky za ušima zkusit jemnou masáž, aplikovat výživný krém a dočasně podkládat gumičky nebo ještě lépe dočasně vyměnit roušku za takovou, která má zavazování na hlavě,“ doporučuje dermatoložka. „Závažnější, nehojící se vyrážka potom patří do rukou kožního lékaře, aby odlišil otlačeninu od kontaktního alergického ekzému.“

O pokožku musejí pečovat všichni

Ačkoliv kůže zdravotníků trpí nošením ochranných roušek, respirátorů, štítů, brýlí a dalších OOPP asi nejvíce, může se stát, že se na ně s prosbou o radu jak pečovat o pokožku pod rouškou obrátí i jejich pacienti. Jak by se tedy měli starat o svou pleť ti, kdo nosí roušky a respirátory jen několik desítek minut či pár hodin denně?

I pro ně platí, že by měli svou pleť udržovat čistou, stejně jako svou roušku/respirátor. O pleť by potom měli pečovat v závislosti na jejím typu – tedy aknózní pleť čistit a odmašťovat a léčit akné, suchou pokožku jemně čistit, promašťovat a hydratovat a dopřát si péči speciálními přípravky.

Tím nejdůležitějším pro všechny – zdravotníky i pacienty – je ovšem dodržovat zásady zdravé životosprávy, pečovat o své duševní i fyzické zdraví, dopřát si pestrou a vyváženou stravu, dostatečný přísun vitaminů a minerálů a pokud možno i dostatek spánku a odpočinku.

(mhe)

Gratulujeme vítězům soutěže o kosmetické produkty značka Essenté: Hana K., Romana M., Jana V., Petronela W., Eva H., Vendula J., Věra S,, Kateřina S., Tereza S.

Zdroj: Clinical challenges of caring for COVID-19 patients. EPUAP, 2020 May 13. Dostupné na: www.youtube.com/watch?v=W4AjO4oYkY4

Reklamní sdělení



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#