#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Když zdravotníci tančí aneb výzvu „Jerusalema" čeští zdravotníci vyslyšeli

28. 5. 2021

Pandemie onemocnění COVID-19, která už rok sužuje celý svět, nedává zdravotníkům příliš prostoru k optimismu. O odpočinku nemluvě. Možná právě proto se někteří z nich s radostí chopili celosvětové výzvy, která už rok koluje internetovým světem a do níž se už kromě zdravotníků zapojili také hasiči, ale třeba i letušky, řádové sestry, policisté a mnozí další zaměstnanci nejen u nás, ale na celém světě.

A o co se jedná? Jde o to nacvičit taneční kroky a zatančit si na chytlavou píseň „Jerusalema“ jihoafrického producenta Mastera KG a zpěvačky Nomcebo a natočený klip poté zveřejnit na sociálních sítích či na YouTube. Rychlost, s jakou se výzva roznesla do celého světa, a radost, s níž se jí lidé chopili a kterou přenesli i do svých videoklipů, způsobila, že se loňský letní hit stal symbolem boje s pandemií.

Spontánní nápad zaměstnanců

Z českých zdravotnických zařízení se do výzvy zapojila například Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje či Fakultní nemocnice Plzeň, jejíž video má na Facebooku již 1,2 milionu shlédnutí a na YouTube přes 20 tisíc.

„S nápadem zapojit se do výzvy přišla na konci letošního března za naší lékařkou KARIM FN Plzeň MUDr. Evou Boháčovou její sestra, která jí ukázala videa s touto výzvou,“ říká k zapojení FN Plzeň Lucie Bauerová z tamního oddělení komunikace s veřejností. Zaměstnanci nemocnice si videa také prohlédli a s nadšením se výzvy chopili. Do tance se jich nakonec zapojilo „pouze“ 64, protože víc by se jich na plochu heliportu, kde svůj taneční klip natáčeli, nakonec nevešlo.

„Zdravotníci nacvičovali zhruba dva týdny, a to převážně individuálně. Všichni dostali choreografii a nacvičovali doma se svými rodinnými příslušníky nebo s kolegy v malých skupinkách po směnách či o pauzách pod taktovkou doktorky Boháčové, která přiběhla vždy, když měla pauzu nebo když zůstala po směně v práci déle,“ popisuje Lucie Bauerová. „Všichni do toho šli s nadšením, že se konečně děje něco veselého,“ dodává. Kdo se nemohl zkoušek zúčastnit, trénoval doma a své video pak poslal organizátorce akce.

Roztančila nás všechny...

Podobný průběh měla výzva i u Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. „Vnímali jsme ji poměrně dlouho, protože na internetu koluje už rok,“ říká mluvčí záchranky Michael Georgiev. „Občas jsme se na nějaké video podívali – některá se nám líbila více, jiná méně, ale sami jsme v době největší pandemie neměli na nic podobného čas ani myšlenky,“ pokračuje. Až letos na přelomu dubna a května, kdy se situace trochu zklidnila, se myšlenka na zapojení do výzvy znovu vynořila. „Byl to v podstatě spontánní nápad tří našich zaměstnanců. Nakonec se ho neplánovaně chytli skoro všichni.“

Výzvy se tak zúčastnilo mnohem více lidí, než kolik je jich finálně zachyceno na tomto videu. Zaměstnanci se natáčeli sami na základnách, když měli pauzu nebo chvíli čas. Natočeného materiálu bylo nakonec tolik, že by vystačil na více než na jedno video. Nikdo si však nezoufá. „Pro nás pro všechny to byla především legrace,“ říká Michael Georgiev.

Choreografie a natáčení se ujala lékařka Lucie Langová, která dříve závodně tancovala. Zaměstnance pak ve svém volnu učila kroky. „První reakce našich lidí byla většinou: ‚Jé, to je super! Já ale neumím tancovat.‘ A ona nás roztančila všechny,“ pochvaluje si mluvčí záchranky. Od nápadu po realizaci uběhl zhruba týden. Pacientů se to samozřejmě nijak nedotklo, zaměstnanci trénovali a natáčeli ve svém volnu a do tance se zapojilo i vedení ZZS Libereckého kraje, které akci podpořilo.

Lepší místo pro natáčení než vlastní heliport si nemohli vybrat – západ slunce a Ještěd v pozadí mohou libereckým záchranářům závidět všichni. V době natáčení se navíc vracel vrtulník, takže měli i „akční kulisu.

„Z úspěchu videa máme radost, ale důležitější pro nás bylo samotné natáčení, jež nás všechny spojilo. Bylo to spontánní rozhodnutí nás všech a zřejmě nás k němu vedla i naše potřeba se nějak odreagovat,“ říká Michael Georgiev „Pacientů s covidem máme určitě méně než dřív, ale nikdo z nás neví, co bude. Jaké dopady bude mít covid na zdraví těch, kteří ho prodělali, jestli přijde další vlna... Netroufáme si nic odhadovat. Celé období pandemie bylo a je neskutečným náporem na nás všechny, naše práce se změnila. Museli jsme se s covidem naučit žít a nezbývá než poděkovat našim zaměstnancům − všichni byli a jsou naprosto skvělí," uzavírá.

Výzva pro vás ostatní

Také jste se zapojili do výzvy Jerusalema Challenge? Podělte se o svá videa s ostatními! Pošlete nám je e-mailem na adresu info@prosestru.cz a my je zveřejníme na našich stránkách nebo na našem Facebooku.

redakce proSestru.cz



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#