#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Obezita je onemocnění, které se dá léčit. Upozorní na něj „světový den“

3. 3. 2021

Nejen na naší psychice, ale i na našich tělech se jistě odrazí pandemie COVID-19, která se už rok šíří světem. Sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu, stres a špatná životospráva, to vše jsou faktory, které mají za následek nebezpečně rychlý nárůst kilogramů. Přitom neustále stoupající počet lidí s nadváhou, či dokonce obezitou je trend posledních desetiletí, před kterým odborníci varují již mnoho let. Jedním ze způsobů jak na tuto problematiku upozornit je i Světový den obezity, který připadá na 4. března.

Příběh, který může prožít kdokoliv

Až na 160 kilogramů se při výšce 176 centimetrů dostala ve svých 32 letech Štěpánka. Dětství prožila normální a šťastné, vystudovala zahradnické učiliště, našla si partnera a pak přišla rodina. „Ve 23 letech jsem přivedla na svět syna. Narodil se s Downovým syndromem. Časem se u mého partnera začala projevovat agresivita, neustále mi něco vyčítal. Když od nás později odešel, upadla jsem do deprese. Doléhal na mě rostoucí stres a jídlo se pro mě stalo jediným východiskem. Jedla jsem ve velkých porcích a nepravidelně. Tenhle stav trval 7 let,“ vypráví.

Narůstající tělesná hmotnost se u Štěpánky začala odrážet na zdraví. Měla oslabenou imunitu, často prodělávala angíny a nakonec se přidal i diabetes. „Kila mě omezovala v pohybu, což mi komplikovalo péči o malé dítě. Často mě navíc zmáhala únava. Musela jsem během dne věnovat spoustu hodin odpočinku nebo spánku,“ vzpomíná.

Kilogramy navíc se dále podepisovaly na její psychice a omezovaly ji i v každodenních maličkostech. „Sehnat na sebe oblečení vyžadovalo obrnit se trpělivostí. Přestala jsem se svým vzhledem zaobírat. Pracovala jsem z domova a kontakt s lidmi omezila na minimum,“ dodává.

Problém... a jeho řešení

Nakonec jí praktický lékař doporučil chirurgické řešení její obezity − plikaci žaludku. „Při operaci se část žaludku zanoří dovnitř a podélně se zašije. Uvnitř žaludku se tak zmenší prostor a omezí se i činnost buněk, které produkují takzvaný hormon hladu. Stačí pak menší porce, aby se pacient cítil sytý. Ze zdravotních důvodů hradí takovéto výkony pojišťovna,“ uvádí prof. MUDr. Martin Fried, CSc., přednosta pražské OB Kliniky, jež se specializuje na léčbu obezity a dalších metabolických poruch a kterou si Štěpánka pro výkon zvolila.

Dnes musí pacientka dodržovat správnou životosprávu a čeká ji ještě plastická operace břicha, ale od své operace zhubla o více než 60 kilogramů (viz obrázek).

Obr. Po úspěšném chirurgickém řešení potíží s obezitou vyzařuje z naší pacientky spokojenost.  Foto, zdroj: Archiv pacientky
Obr. Po úspěšném chirurgickém řešení potíží s obezitou vyzařuje z naší pacientky spokojenost.  Foto, zdroj: Archiv pacientky

Zacvičte si on-line

Podobných příběhů jako Štěpánka prožívají na celém světě tisíce lidí. Ne všichni jsou při svých snahách o snížení váhy stejně úspěšní, ale ti, kteří se rozhodnou se svou váhou něco udělat, mají řadu možností. A u příležitosti Světového dne obezity je nabídka pomoci ještě větší.

Například společnost STOB připravuje v tomto období každoročně řadu akcí, jež jsou pro zájemce zdarma a trvají celý týden. Letos se konají od 1. do 7. března a z důvodu pandemie jsou převážně v on-line prostředí. Zdarma si tak mohou zájemci s pomocí internetu například zacvičit nebo se spojit s odborníky ze STOB a po domluvě s nimi konzultovat své potíže. Současně se u nich mohou objednat na analýzu složení těla, kterou bude možné provést, jakmile se aktuální pandemická situace zmírní a umožní osobní kontakty bez rizika nákazy. Bližší informace o akci najdou zájemci na webových stránkách společnosti STOB.

redakce proSestru.cz

Zdroje:
1. Světový den obezity 2021. Společnost pro výživu, 26. 2. 2021. Dostupné z: www.vyzivaspol.cz/svetovy-den-obezity-2021
2. Obezita je onemocnění, nikoliv selhání jedince. Tisková zpráva. OB klinika, 23. 2. 2021.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#