#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

I letos oslavily perioperační sestry svůj svátek konferencí

21. 2. 2020

Každý rok slaví perioperační sestry 15. února Evropský den perioperačního ošetřovatelství. České sestry jej letos oslavily už o den dříve, 14. února, na své konferenci s názvem „Art of Perioperative Nursing – Perioperační ošetřovatelství jako umění“, kterou u příležitosti tohoto svátku pořádala sekce perioperačních sester ČAS. Akce se konala ve školicích prostorách Thomayerovy nemocnice v Praze pod záštitou zdejší náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání Mgr. Jaroslavy Mrkvičkové, MBA.

Operace jako koncert

V duchu názvu celé konference se nesl i první blok přednášek nazvaný „Umění pracovat v perioperačním týmu – koncert na operačním sále“. Jako první v něm vystoupila zástupkyně vedení FN Brno Mgr. Erna Mičudová, která hovořila mj. o tom, že dle platné legislativy může být součástí týmu na operačním sále i praktická sestra. Její přednáška vyvolala mezi přítomnými bouřlivou diskusi.

O současné situaci v Evropském sdružení sálových sester (EORNA) referovala naše zástupkyně v tomto sdružení Mgr. Jana Wichsová, Ph.D., ve svém sdělení „Quo vadis EORNA?“. Kromě jiného pozvala posluchače i na X. kongres této organizace, který se bude konat ve dnech 27.–30. května v norském Stavangeru. 

Bc. Andrea Poláková z Nemocnice Teplice následně připomněla průkopníka vzdělávání instrumentářek prof. MUDr. Bohuslava Niederleho a Mgr. Petra Abrahámová z Městské nemocnice Ústí nad Labem přinesla úsměvný a odlehčený pohled na náročnou práci perioperační sestry a její osobnostní předpoklady v přednášce nazvané „Perioperační sestra – what else?“.

Perioperační sestra jako umělkyně

Také druhý blok zůstal svým názvem věrný celému názvu konference a představil perioperační sestru jako umělkyni. Jako první v něm vystoupily Mgr. Magdaléna Vojtěchová a Aneta Eisová z Nemocnice Jihlava, které se s přítomnými podělily o to, co jim komplikuje život na sále. Mgr. Miluše Bělíková z Ústřední vojenské nemocnice v Praze popsala cestu od instrumentářky k perioperační sestře a Ing. Jaroslava Jedličková společně s Lucií Fraňkovou z FN Brno hovořily na téma „Moderní intuitivní instrumentování, nebo řád a režim?“.

V závěru druhého přednáškového bloku pak zástupkyně partnera akce – společnosti HARTMANN-RICO, a. s., Iveta Kinterová představila posluchačům pohodlné operační oděvy, které zpříjemňují práci na sále nejen sestrám.

Nečekané situace na sále: drama, nebo komedie? 

Třetí odpolední blok konference se zaměřil na nenadálé situace na operačním sále. Organizátorky jej nazvaly „Neočekávaný operační výkon – drama, či komedie na sále“, a jak už název napovídal, zahrnoval jak negativní, tak i pozitivní zkušenosti.

Jako první v něm vystoupila Mgr. Kateřina Opálková z FN Brno, která přítomným představila traumaplán brněnské nemocnice, který zahrnuje i to, jak musejí reagovat perioperační sestry na sále. Následovaly kazuistiky: „Jsem Eliška a jsem zdravá holčička, život za život“, kterou přednesla Zuzana Kolářová, DiS., z FN Brno, a „Emergentní chirurgické zajištění dýchacích cest na Emergency – BACT technika“, o níž hovořil Mgr. Svatopluk Žáček z pražské Nemocnice Na Bulovce. Jako poslední vystoupila Mgr. Lenka Feňová z FN Brno, která popsala způsob, jakým se nemocnice dostala k hybridnímu sálu.

Ráda bych touto cestou poděkovala všem přítomným za účast, autorům za jejich přednášky a partnerům a organizátorům akce za jejich podporu a nasazení. Další akcí sekce, na kterou jste srdečně zváni, bude IX. kongres perioperačních sester spojený s V. konferencí COS a CS, který se bude konat 4.–5. června 2020 v Ústí nad Labem. Zájemci najdou bližší informace na webu: www.perioperacni-sestry.cz


Ing. Jaroslava Jedličková
předsedkyně sekce perioperačních sester ČAS



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#