#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ROZHOVOR: Pod „kočičí ochranou“. Speciální návleky chrání katétry a dělají radost

6. 5. 2019

Zdá se to jako jednoduchý nápad, který však přináší spoustu užitku i radosti. Řeč je o návlecích ze speciálního antibakteriálního materiálu s nanovlákny stříbra, které jejich autorka, Lenka Havrdová, DiS., nazvala CatCarePicc a CatCareDia. Prvně jmenované se na našem trhu objevily v srpnu 2018, ty druhé jsou k dostání od února letošního roku. CatCarePicc slouží, jak jeho název napovídá, k zakrytí a ochraně PICC a Midline katétrů, CatCareDia k zakrytí a ochraně senzoru pro měření glykémie u diabetiků. O tom, co vedlo k jejich vzniku a co na ně říkají pacienti, jsme si povídali s jejich autorkou.

Jak vás vůbec vytvoření tohoto návleku napadlo?

Poslední dva roky před rodičovskou dovolenou jsem pracovala jako obchodní zástupkyně u společnosti, která PICC katétry vyrábí a dodává do nemocnic. Díky tomu jsem se dostala přímo k problematice ošetřování a péče o tyto katétry. Sama jsem organizovala semináře pro sestry a lékaře na téma PICC a Midline katétry, a to od samotného zavádění katétru až po jeho ošetřování. Věděla jsem, že je nutná maximální ochrana PICC katétru, aby nedošlo k infekci místě vpichu a následně k nutnosti odstranit celý katétr.

To je samozřejmě nepříjemná komplikace…

Ano, jednak je to pro pacienta nepříjemné, protože v takovém případě se zavádí PICC nový, ale je to i nákladné, protože tyto katétry se cenově pohybují v řádu tisíců.

A to vás přivedlo k myšlence vytvořit ochranný návlek?

Všimla jsem si, že pacienti odcházejí z nemocnice s PICC nebo Midline katétrem, který mají perfektně ošetřený, ale přes něj mají navlečený Pruban nebo jinou elastickou punčochu. To je nejen pro mladé pacienty na první pohled neestetické a samozřejmě nekomfortní. Proto jsem našla speciální antibakteriální materiál a zkusila ušít první ochranné návleky.

Návleky CatCarePicc a CatCareDia se vyrábějí v několika barvách


Komu tyto návleky slouží?

Návlek má sloužit jako designový doplněk, aby nikdo nepoznal, že se pod ním ukrývá katétr nebo senzor pro měření glykémie – ukázalo se totiž, že návlek také velmi dobře slouží diabetikům, protože chrání měřicí čidlo, které mají zavedené v paži.

Návlek však není jen estetický doplněk, má i jiné funkce, že?

Přidanou hodnotou je, že díky vlastnostem materiálu, z něhož je návlek vyroben, který je antibakteriální, antiperspirační a anti-UV, perfektně chrání senzor i katétr proti infekci a pro pacienty je jeho nošení příjemné, neboť odvádí pot, což je v místě, kam se senzor nebo katétr zavádějí, velmi žádoucí.

Vracíme se tedy k otázce, komu je návlek určen.

Je určen všem pacientům, kteří mají zavedený PICC, Midline katétr nebo diabetický senzor pro měření glykémie, a to jak dospělým, tak dětem, protože pro ně jsou návleky ještě navíc ozdobeny krásnými obrázky.

Pro děti mají návleky pěkné obrázky


Vyrábějí se i v různých velikostech?

Velikostí je široká škála a na e-shopu, kde se dají návleky pořídit, si mohou pacienti vybrat svou velikost podle detailní tabulky. Jediné, co k tomu musejí udělat je, změřit si končetinu podle jasných pokynů. Na stránkách e-shopu najdou, jak si správně změřit paži v místě horního lemu návleku, v místě spodního lemu návleku a jak změřit celkovou požadovanou délku. Jsou tam i fotografie, takže postup měření je opravdu srozumitelný. Své velikosti pak porovnají s tabulkou a na základě toho si návlek objednají. Pokud ani přesto návlek nesedne, je možné jej poslat zpět a já jej pacientovi obratem vyměním. Nicméně to se stává minimálně, protože materiál, z něhož je návlek vyroben, je pružný a velikosti jsou odstupňované po 2 centimetrech. Návlek si také zákazníci mohou vybrat v různých délkách. Pokud mají požadavek na atypické rozměry, ušiju jim návlek přímo na míru.

A co barvy, ty jsou také různé?

Co se týče barev, u nich jsem limitována tím, jaký materiál je k dispozici. Jedná se o speciální materiál s nanovláknem stříbra, ale i tak jsou na výběr různé barvy: bílá, černá, modrá, růžová a sytě oranžová. Jak už jsem říkala, pro děti pak na návleky nažehluji různé obrázky dle jejich vlastního výběru. Novinkou jsou dále návleky s krajkou a do budoucna chystáme ještě nějaké kamínkové aplikace.

Jak o návlek pečovat a jak dlouhá je jeho životnost?

Tento speciální materiál je možné prát na 40 °C, doporučuji prát jej v ruce. Nesmí se na něj používat aviváž, neboť by stříbrná vlákna mohla přestat plnit svoji funkci. Žádné jiné omezení však tento materiál nemá. Více bych nechtěla prozrazovat, protože aktuálně pracuji na ochranné známce právě v souvislosti se specifickým složením tohoto materiálu.

Co se týče životnosti, návlek je určený k opakovanému použití. Výrobce materiálu garantuje jeho vlastnosti jako trvalé, takže i po několika vypráních a opakovaném používání stále funguje. Je to ale samozřejmě velmi individuální, protože někteří pacienti s návlekem sportují, diabetici smějí se senzorem i do vody, takže s návlekem dokonce plavou, a jiní, jako třeba pacienti, kteří procházejí chemoterapií, spíše odpočívají a návlek tolik nezatěžují.

Kdo už váš návlek vyzkoušel, spolupracujete s nějakými zdravotnickými zařízeními?

Velkou pomocí je pro ně Interní klinika FN Motol, kde na cévním sálku provádějí zavádění a převazy katétrů a kde jsou z mých návleků nadšeni dokonce natolik, že sami pacienty informují o možnosti jejich pořízení a dávají jim letáčky s odkazem na moje webové stránky (www.catcareshop.cz). Stejně tak to funguje i v Ústřední vojenské nemocnici v Praze a v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, kde mají moje letáčky k dispozici. Objednávky ke mně přišly dokonce už i ze Slovenska. Hodně mi také pomáhají sociální sítě a samozřejmě pozitivní reference od spokojených zákazníků.

Používají je i v některých zdravotnických zařízeních?

Zdravotnická zařízení návleky zatím nepoužívají, ale pacienti si je objednávají na jejich doporučení. Kromě toho sama informuji o návlecích sestry a lékaře na různých seminářích o PICC katétrech a chtěla bych se aktivně účastnit některých ústavních seminářů a konferencí. Aktuálně připravuji také podklady pro informování diabetických sester.

Mluvily jsme o tom, že si návleky pořizují sami pacienti. Kolik jeden návlek stojí?

Cenově se pohybují od 240 do 280 korun za kus a je možné je zakoupit na zmíněných stránkách www.catcareshop.cz. V tuto chvíli si je pacienti musejí hradit sami, ale momentálně vyřizuji žádost v Klubu pevného zdraví VZP, díky čemuž dostanou pacienti, kteří jsou členy tohoto klubu, slevu. Do budoucna bych také návlek ráda povýšila na zdravotnický prostředek, což vyžaduje velké náklady především na úpravu šicí dílny tak, aby vyhovovala hygienickým požadavkům a legislativě s tím spojené, a následně bych chtěla požádat o úhradu VZP. Každý, kdo tím prošel, ale ví, že je to běh na dlouhou trať.

Jaké máte ohlasy od samotných pacientů?

Ohlasy jsou opravdu skvělé! Musím neskromně přiznat, že téměř denně dostávám krásné e-maily i telefonáty s poděkováním. Návlek si pochvalují především proto, že krásně sedí a prakticky celý den o něm v podstatě nevědí. Nepotí se pod ním, nic je nesvědí a kůže zůstává nezměněná. Diabetici s jím fixují senzor zejména při sportu, nebo když jej nemohou z důvodu alergie či jiných potíží fixovat lepením. Dětem se návleky líbí, protože jsou barevné a zdravotníci oceňují, že PICC je chráněn další vrstvou. Veškeré reference si mohou zájemci přečíst na mém webu nebo na sociálních sítích.

Sama jste původně zdravotnice. Proč byste tyto návleky doporučila svým kolegům a kolegyním?

Především proto, že návleky fungují jako další ochranná bariéra proti vstupu infekce ke katétru. A to každý, kdo PICC a Midline katétry převazuje, ocení. Jak už jsem zmínila, každé přepichování katétru z důvodu infekce je nepříjemné pro pacienty a nákladné pro zdravotnické zařízení. No a pacientům bych je doporučila nejen proto, že tím své katétry nebo senzory ochrání a skryjí před zraky okolí, ale také proto, že jsou pěkným designovým doplňkem.

Jak jsou na tom vlastně Češi, co se týče PICC a Midline katétrů a jejich využití?

Myslím si, že jsme ještě hodně na začátku. Například v USA jsou pacienti s těmito, ale i s jinými katétry v domácí péči, což ušetří obrovské peníze americkému zdravotnictví. S tím však také souvisí otázka domácí zdravotní péče. Naše sestřičky v těchto službách nejsou na takové katétry školené, a proto se tito pacienti zbytečně drží v nemocnicích. Také se u nás zatím využívají jen minimálně u dětí a seniorů, u kterých je někdy velmi těžké žílu vůbec najít.

Chystáte nějaké novinky v nejbližší době?

Stále přemýšlím nad možností vylepšení těchto návleků, a to jak z hlediska funkčnosti, tak i designu. Tam chystám novinku zejména v kamínkové aplikaci a pro děti obrázky jako tetování. Co se týče funkčnosti, tam bych si nechala nápady zatím pro sebe.

Redakce proSestru.cz

Foto, zdroj: archiv Lenky Havrdové. DiS. 


Lenka Havrdová, DiS.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#