#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Popcorn versus chipsy: Co je lepší pro bezstarostné mlsání?

22. 3. 2024

Kdo by si večer nepochutnal na nějaké té nezdravé dobrotě? Tzv. snacking je oblíbená kratochvíle pro nenechavé ruce u televize, když máme chuť na něco na zub. Studie floridských autorů srovnávající krátkodobé navození sytosti u dvou oblíbených slaných pochutin – popcornu a bramborových lupínků – byla sice v Nutrition Journal publikovaná již před časem, její výsledky jsou ovšem stále relevantní.

Nízkotučný popcorn a bramborové lupínky

Popcorn bez přidaného cukru, soli a ostatních dochucovadel je považován za nízkotučnou potravinu s vysokým glykemickým indexem: Na 100 g popcornu připraveného nasucho bez oleje připadá 65 g sacharidů, 9 g bílkovin a pouze 4 g tuku, navíc obsahuje vysoký podíl vlákniny – 9 g na 100 g popcornu. Energetický příjem z klasických tukem nasátých lupínků je pak ovlivněný přidanými dochucovadly, solí a nasáklostí brambůrků. Kromě vysokého obsahu tuku a cukru u nich nenajdeme ani příliš vlákniny.

Postupné „projedení se k výsledkům

Celkem 35 konzumentů s normální hmotností ve věku 20–50 let se zúčastnilo experimentu, ve kterém se každý celkem 4× dostavil do testovacího centra. Testovací dny byly naplánovány s odstupem nejméně 3 dní, přičemž celý výzkum probíhal v průběhu 60 dní. Účastníci se měli vždy den před testováním zdržet cvičení a konzumace alkoholu a zároveň 12 hodin (tedy noc předem) dodržovat půst.

Každý testovací den vypadal stejně. Po příjezdu v 9 hodin ráno byla všem účastníkům poskytnuta stejná snídaně složená z cereálií, plnotučného mléka a pomerančového džusu o kalorické hodnotě 500 kcal (2092 kJ) u mužů, resp. 400 kcal (1673,6 kJ) u žen, nabídnut byl také šálek čaje nebo kávy. Poté měli tiše sedět a číst si (ovšem nikoliv literaturu o jídle, stravování, dietě či hmotnosti). V poledne byly účastníkům servírované testované pochutiny, které měli zkonzumovat do 15 minut. Kontrolní skupina dostala pouze vodu. 

Tímto způsobem každý z nich konzumoval šálek (4 g, 15 kcal /62,7 kJ/) popcornu, 6 šálků (27 g, 100 kcal /418,4 kJ/) popcornu a 1 šálek (28 g, 150 kcal) bramborových lupínků, které vždy zapili 2 dcl vody. Účastníci poté hodnotili chuť, míru hladu, spokojenost, potenciální spotřebu dalšího jídla a žízeň, a to 30 minut po zahájení konzumace dané svačinky. Kromě toho byl měřen také jejich energetický příjem z následujícího jídla (makarony se sýrem), jež mohli konzumovat v neomezeném množství a bylo jim servírováno dohromady s 500 ml vody ve 12.30 hod.

Popcorn zasytí a uspokojí

Nebylo velkým překvapením, že ti, kteří obdrželi jako svačinku 6 šálků popcornu, měli menší hlad, cítili se být více zasyceni a také odhadovali, že jejich další spotřeba jídla bude nižší. To potvrdily také naměřené hodnoty kombinovaného energetického příjmu (svačinka plus následné jídlo konzumované podle libosti). Kombinovaný energetický příjem po konzumaci lupínků a následného jídla (803 ± 277 kcal /3359,76 kJ ± 1158,97 kJ/) byl signifikantně vyšší, a to jak ve srovnání s kontrolou (716 ± 279 kcal /2995,74 ± 1167,34 kJ/), tak s popcornem (698 ± 286 kcal /2920,43 ± 1196,62 kJ/ na 1 šálek a 739 ± 294 kcal /3091,98 ± 230,10 kJ/ na 6 šálků).

K syticímu účinku popcornu může přispívat několik atributů, například nízká energetická denzita (3,7 kcal/g /15,48 kJ/g/ u použitého popcornu vs. 5,4 kcal/g /22,59 kJ/g/ u použitých bramborových lupínků) a velký objem popcornu na jednotku hmotnosti. Ukázalo se, že vysoký objem kvůli začlenění vzduchu a nepravidelnému tvaru jídla zvyšuje sytost.

Také proporcionalita makroživin může přispívat k sytosti – dřívější výzkumy ukázaly, že tuk zasytí méně něž sacharidy nebo bílkoviny. Vnímání hladu a satisfakci účastníků studie mohly ovlivnit i vizuální rozdíly mezi svačinkami.

Závěr

Vzhledem k tomu, že experiment zahrnul relativně malou skupinu sledovaných, jsou jeho výsledky jistě limitované individuálními stravovacími návyky účastníků a jejich individuální představou o tom, co je, či není svačinka, nebo o tom, kdy se má konumovat. Z výsledků studie ale i tak vyplývá, že po mlsání nedochuceného popcornu se budete cítit sytější než po bramborových lupíncích a vaše další jídlo bude méně kaloricky náročné. Celozrnný popcorn je tak rozumnou volbou pro ty, kteří chtějí, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá“ – pomůže snížit pocit hladu a zároveň mít kontrolu nad příjmem kalorií a v konečném důsledku i nad tělesnou hmotností. 

(lexi)

Zdroje: 
1. Nguyen V., Cooper L., Lowndes J. et al. Popcorn is more satiating than potato chips in normal-weight adults. Nutr J 2012; 11: 71, doi: 10.1186/1475-2891-11-71.
2. Kalorické tabulky. Dostupné na: www.kaloricketabulky.cz/potraviny/popcorn-bez-soli-a-oleje-v-horkovzdusnem-popkornovaci



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#