#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Použití jednorázových operačních oděvů zvyšuje bezpečnost a efektivitu provozu operačních sálů

12. 12. 2019

Jednorázový operační oděv, nebo bavlněný na více použití? Zdravotníci z téměř dvou desítek českých zdravotnických zařízení, kteří měli od letošního července možnost vyzkoušet si nové jednorázové oděvy Foliodress suit Comfort od společnosti HARTMANN - RICO při své každodenní činnosti, mají jasno. Přes 60 % z více než 200 dotazovaných by je okamžitě vyměnilo za své běžné, zpravidla pratelné operační oděvy.

Alternativa z netkané textilie

Nový druh jednorázového operačního oděvu z netkané textilie uvedla společnost HARTMANN letos na český trh jako alternativu k bavlněnému oblečení pro opakované použití. Komfortní řadu jednorázového oděvu si vyzkoušeli zdravotníci z více než 20 zdravotnických zařízení. Polovinu jich tvořily zdravotní sestry, čtvrtinu operatéři a zbylou část zdravotníci zajišťující anestezii a sanitáři. 

„Jednorázové oděvy vyhovují přísnému hygienickému režimu, který u nás na pracovišti dodržujeme, abychom předešli šíření nozokomiálních nákaz,“ uvedla vrchní sestra Nemocnice Jihlava Mgr. Magdalena Vojtěchová, MBA. „Jednorázové oblečení od skupiny HARTMANN se setkalo s pozitivním hodnocením na několika úrovních. Ocenili jsme zejména kvalitu materiálu a příjemný kontakt s pokožkou, dále pak praktičnost balení a termoregulační schopnost v klimatizovaných prostorách," dodala s tím, že používání jednorázového oblečení navíc zajišťuje vyšší bezpečí pro pacienty i pro zdravotnický personál, což je pro nemocnici při výběru správného oblečení rozhodující.

Nozokomiální nákazy stojí miliony

Právě infekce spojené se zdravotní péčí jsou problémem, který trápí zdravotnická zařízení po celém světě. Infekcí spojenou se zdravotní péčí se nakazí přibližně 1 z 15 hospitalizovaných – v Evropě jde každoročně o 4 miliony pacientů, jejichž léčba stojí 7 milionů eur. Jednou z nejčastějších příčin těchto nákaz je nedostatečná hygiena rukou, ale zdrojem infekce může být i nekvalitní ochranný oděv zdravotníků.

Z průzkumu společnosti HARTMANN vyplynulo, že téměř dvě třetiny personálu na operačních sálech mění operační oděv 1−2× za směnu. Opakovaně použitelné operační oděvy vyrobené zpravidla ze směsi bavlny přitom uvolňují výrazně víc prachových částic než jednorázové oděvy vyrobené z netkané textilie. Používání jednorázového oblečení proto významně přispívá ke snižování rizika přenosu infekčních agens a nozokomiálních nákaz. Tím klesá míra výskytu pooperačních komplikací, jako je kontaminace operační rány.

Prémiová řada oděvů HARTMANN navíc poskytuje vyšší termofyziologický komfort, který ohodnotil nezávislý německý institut Hohenstein vysokou známkou 1,7 z 6 (hodnoceno na stupnici 1 = velmi dobré až 6 = nedostatečné).

Jednorázové oděvy zjednodušují provoz a šetří náklady

Nová prémiová řada Foliodress suit Comfort je balena v jednoduchých papírových boxech, aby byla příprava na sál rychlejší a jednodušší. Takové řešení ulehčí logistiku a provoz operačních sálů tak neohrozí ani havarijní situace, jako je třeba náhlý výpadek prádelny. Praktičnost těchto oděvů ocení nejen zdravotní sestry zajišťující bezproblémový provoz operačních sálů, ale i management nemocnic. Nespornou výhodou používání jednorázových oděvů, které se už dnes stávají standardem jako jednorázové roušky, je totiž transparentnost nákladů.

tisková zpráva HARTMANN - RICO, a. s.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#