#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stagnace a frustrace mohou vést k syndromu vyhoření

11. 2. 2019

Syndrom vyhoření je stav, do kterého se může dostat každý, kdo pod vlivem různých okolností ztrácí zájem o své povolání, přichází o nadšení z vykonané práce a pociťuje psychické i fyzické vyčerpání. K nejohroženějším skupinám patří sestry.

Ohrožené profese

Syndrom vyhoření se může rozvinout jako reakce na dlouhodobě náročnou práci, která vede k emočnímu i fyzickému vyčerpání, ztrátě pracovního zaujetí a motivace k pokračování v sesterské profesi. Kromě sester jsou syndromem vyhoření ohroženi rovněž další zdravotníci – ošetřovatelé, lékaři či psychoterapeuti.

Příčiny a mechanismy rozvoje vyhoření

Mechanismy rozvoje syndromu vyhoření mohou být u každé sestry odlišné a roli mohou hrát jak individuální faktory, tak i pracovní podmínky. Pokud na sebe sestra klade vysoké nároky, jejich nesplnění vnímá jako porážku a její vnitřní potřeba neustále pomáhat druhým není dostatečně kompenzována přijetím pomoci v případě potřeby, vystavuje se z dlouhodobého hlediska riziku syndromu vyhoření. Na poli pracovních podmínek lze za rizikové faktory považovat nedostatečné ocenění práce, silný tlak na výkon nebo necitlivé vedení.

Jak poznat, že se blíží problém

Počáteční nadšení z práce střídá stagnace a později frustrace. Tento okamžik je varovným signálem, že by mohl nastat syndrom vyhoření. Pokud sestru přepadne apatie, negativní pocity vůči pacientům a následně ztráta smyslu práce, lze hovořit o plně rozvinutém syndromu vyhoření.

Čím dříve se podaří známky rozvíjejícího se syndromu vyhoření rozpoznat, tím větší jsou šance na jeho úspěšné vyřešení. Příznaky syndromu mohou mít podobu psychických a emocionálních obtíží, projevovat se však mohou i po tělesné stránce (poruchy spánku a chuti k jídlu, hypertenze, častá nemocnost) a negativně ovlivňují také sociální vazby (konflikty, nezájem o kontakt s dalšími lidmi).

Možnosti řešení

Léčba syndromu vyhoření se v mnoha případech neobejde bez pomoci odborníka. Psycholog či psychoterapeut posoudí závažnost situace a doporučí vhodný postup, například konkrétní typ terapie. V některých případech se řešení problému neobejde bez změny pracoviště nebo povolání. Velkou pomocí při léčbě je také podpora od rodiny a nejbližšího okolí.

Prevence aneb pět praktických rad pro sestry

Jak může sestra podpořit svoji duševní kondici a přispět k prevenci syndromu vyhoření?

  1. Zdraví patří k nejdůležitějším hodnotám – vyplatí se proto po všech stránkách dbát na zdravý životní styl. Zahrňte zdraví mezi své priority.
  2. Pracovní a soukromý život by měl být v rovnováze. Najděte si čas na své záliby a věnujte péči také mezilidským vztahům.
  3. Práce sestry je fyzicky i psychicky náročná a ani jeden z těchto aspektů by se neměl podceňovat. Pravidelně doplňujte energii a myslete na svoje pocity.
  4. Nebojte si říct si o pomoc, pokud to bude potřeba.
  5. Při práci na směny se pokuste udržovat pravidelnost a symetrii životního rytmu.

(pak)

Zdroj: Černá R., Kožíková Z. Syndrom vyhoření (burn-out syndrom) u zdravotních sester. Urologie pro praxi 2004; 6: 265. Dostupné na: www.urologiepropraxi.cz/pdfs/uro/2004/06/10.pdf



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#