#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Umíte pacientům správně aplikovat oční kapky a masti?

11. 9. 2023

Oční kapky a masti jsou určeny k terapii akutních či chronických očních onemocnění. Využívají se v rámci prevence a léčby očních infekcí a zánětů, k úlevě od dyskomfortu nebo v prevenci poškození oka. Aplikace očních kapek a mastí má svá pravidla, jež by si měl osvojit každý zdravotník, který pacientům tyto léky podává.

Všeobecné zásady aplikace očních léků

Pro oční kapky a masti obecně platí, že díky aplikaci přímo na místo působení mají dobrou účinnost. Pro dosažení maximálního efektu je ovšem i u těchto léků, stejně jako u léčivých přípravků podávaných například perorálně či intravenózně, nutné respektovat zásady jejich aplikace. Oční kapky je třeba podávat ve správný čas, ve správné dávce, stanoveným způsobem a do správného oka. Sestra by si měla před podáním očních léků ověřit, zda pacient není alergický na některou jejich složku. Před každou aplikací očních léků i po tomto úkonu je potřeba provést pečlivou hygienu rukou. Na některých pracovištích platí pravidlo, že se oční kapky a masti aplikují v rukavicích.

   

Praktické rady k podání kapek a mastí

Oční masti

  1. Pokud je oční mast určena k podání přímo do oka, aplikuje se do prostoru, který vznikne u oka jemným stáhnutím spodního víčka (tj. do spojivkového vaku). Po vytlačení několika milimetrů masti do oka by měl pacient oko zavřít.
  2. Mast vlivem tělesné teploty během několika okamžiků roztaje a rozšíří se tak po celém oku. Dočasné zamlžení zraku je po podání masti běžné.
  3. Pokud se oční mast používá pouze k léčbě víčka, neměla by se dostat přímo do oka.
  4. Tuba s mastí nebo lahvička s kapkami se nikdy nemá dotknout ošetřovaného oka. Obal by se mohl stát zdrojem infekce.
  5. Pokud se část masti dostala pacientovi na kůži v okolí oka, je potřeba ji šetrně otřít.

Oční kapky

  1. Při podání očních kapek by měl být pacient v pohodlné pozici.
  2. Než dojde k aplikaci kapek, je potřeba oko očistit od viditelných nečistot, například zaschlých zbytků oční masti nebo hnisavého sekretu.
  3. Kapky se kapou rovněž do spojivkového vaku. Pacient by se měl při aplikaci dívat směrem nahoru, což usnadní podání kapek mimo citlivou rohovku. Počet kapek k aplikaci bývá obvykle nízký (nejčastěji 1–2).
  4. Po nakapání by měl pacient nechat oko chvíli zavřené, aby se kapky rozprostřely po povrchu oka.
  5. Pokud má pacient předepsaných více druhů kapek nebo kapky a mast, musí sestra dodržovat lékařem stanovené pořadí aplikace kvůli dosažení maximálního léčebného efektu.
  6. V případech, kde je potřeba minimalizovat systémové vstřebání očních léků, by oko po aplikaci přípravku mělo zůstat zavřené alespoň 1 minutu. Tento postup lze doplnit jemným stlačením vnitřního koutku. Minimalizuje se tak množství kapek, které se dostanou do slzného kanálku a následně se vstřebají do organismu.

  

Co by sestra měla vědět o očních lécích

  • Systémová absorpce očních kapek a mastí probíhá přes spojivkové cévy nebo nosní sliznici.
  • Lékové interakce mohou nastat jak mezi jednotlivými očními kapkami a mastmi, tak mezi kapkami a dalšími léky podávanými jinými způsoby.
  • Záznamy o aplikaci očních léků musejí být nedílnou součástí zdravotnické dokumentace pacienta.
  • Oční kapky a masti je nutné skladovat přesně podle doporučení výrobce nebo lékárny. Některé se skladují v chladu před otevřením i po něm. Jiné oční kapky stačí uchovávat v chladu až po otevření.

   

(pak)

Zdroj: Shaw M. How to administer eye drops and ointments. Nursing Times 2014; 110 (40): 16–18. Dostupné na: www.nursingtimes.net/Journals/2014/09/26/c/d/p/011014-How-to-administer-eye-drops-and-ointments.pdf



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#