#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Uplatnění sester v businessu

9. 10. 2023

Profesní dráha sestry se nemusí omezit výhradně na práci v ambulantní či lůžkové péči. Pokud se sestra rozhodne z jakéhokoliv důvodu opustit práci ve zdravotnickém zařízení a ráda by zúročila své odborné znalosti a schopnosti, má řadu možností dalšího uplatnění.

Silné komunikační a organizační dovednosti, zkušenost se zvládáním náročných situací a schopnost vypořádat se s velkým množstvím úkolů v omezeném čase. To vše předurčuje sestry k dalšímu působení na pozicích, kde jsou uvedené schopnosti žádoucí a žádané.

Působení ve farmaceutických společnostech

Farmaceutický průmysl a společnosti z oboru healthcare nabízí široké možnosti uplatnění pro sestry i další zdravotníky. Jejich výhodou jsou odborné medicínské znalosti a orientace v lékařském prostředí. Pokud jsou navíc vybaveni vynikajícími komunikačními schopnostmi a mají obchodního ducha, jejich šance na úspěch v roli obchodního zástupce jsou vysoké. Působení ve farmaceutickém byznysu se ovšem neomezuje jen na obchodní pozice, „druhou“ kariéru je možné budovat i v marketingu, zákaznickém servisu nebo jako projektový manažer.

Přesun do lázeňské péče

Působení v lázních či wellness centrech není příliš vzdálené od práce ve zdravotnickém zařízení a sestra může dobře využít své předchozí zkušeností. Tento sektor ovšem přináší významnou změnu prostředí, odlišnou klientelu a jiný způsob péče o tělo. V lázních se samozřejmě nemusí jednat jen o pozice, na kterých sestra pracuje přímo s klienty. Pro chod lázeňských zařízení je potřeba i řada organizačních a provozních pozic, na nichž uvítají zaměstnance se zkušenostmi ze zdravotnictví nebo s prací s pacienty.

Poskytování pečovatelských služeb

V pečovatelských službách a při poskytování domácí zdravotní péče sestra výborně spojí předchozí zkušenosti a individuální přístup k pacientovi v domácím prostředí. Jedná se ovšem o regulovaný obor, proto si sestra musí ujasnit, jaké služby a jakou formou bude svým klientům poskytovat. Při této práci je nutné splnit řadu zákonných povinností, proto přechod k domácí péči vyžaduje pečlivou přípravu.

Redaktorská a publikační činnost

Znalosti získané studiem a výkonem profese sestry jsou dobrým základem pro práci odborného redaktora. Sestry, kterým je blízká práce s textem a mají kvalitní písemný projev, mohou být ideálními kandidátkami na pozici redaktora či editora. Mohou působit v nakladatelstvích odborné literatury, ve společnostech publikujích odborný medicínský obsah nebo se podílet na různých edukačních projektech.

Další tipy v kostce

  • Pro dětské sestry, které rády pracují s kojenci, může být zajímavým posunem v kariéře práce laktační poradkyně. Předchozí působení přímo na pozici dětské sestry není pro laktační poradkyni podmínkou, certifikované kurzy může absolvovat i všeobecná sestra nebo porodní asistentka.
  • Podnikatelské naladění a zájem o oblast péče o tělo jsou vhodnými předpoklady pro založení vlastního masážního nebo relaxačního studia. Sestra-masérka může ve své nové práci dobře uplatnit mimo jiné dobré znalosti anatomie.
  • Lekce první pomoci vedené zdravotníkem mohou být pro účastníky kurzu přínosnější a zajímavější díky zkušenostem z praxe. Sestra, která má zájem vzdělávat širokou veřejnost, se tak může velmi dobře uplatnit i v této sféře.

(pak)

Zdroj: Morris G. 20 entrepreneur and business ideas for nurses. Nurse Journal, 2023 Mar 24. Dostupné na: https://nursejournal.org/articles/nurse-entrepreneur-ideas



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#