#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zhojení chronické pooperační rány pomocí lékařského medu − kazuistika

5. 4. 2019

V nizozemské nemocnici HMC Bronovo byla na oddělení specializujícím se na péči o chronické a infikované rány hodnocena účinnost hydrofilního gelu s obsahem 100% čistého lékařského medu při hojení těchto ran.

Využití lékařského medu

Účinnost přípravků s lékařským medem při péči o nehojící se rány spočívá v jejich antibakteriálních vlastnostech a ve schopnosti vytvářet vlhké prostředí. Podporují granulační fázi hojení a přispívají tak k rychlejšímu uzavírání rány. Přípravek s lékařským medem, který je určený pro ošetřování akutních i chronických infikovaných ran, je složen z cukrů, malého množství vody, organických sloučenin a enzymů. Enzym glukózooxidáza se aktivuje při kontaktu přípravku s ránou, kdy se med rozředí s vlhkostí. Následně se začne vytvářet malé množství peroxidu vodíku (0,003 %), který likviduje patogeny a podporuje hojení rány. V rámci studií hodnotících biokompatibilitu bylo prokázáno, že přípravek nevyvolává alergické reakce.

Popis případu

Na 1 z více než 70 případů sledovaných v Nizozemsku během 5měsíčního hodnocení tohoto přípravku se zaměříme detailněji. Pacientka ve věku 61 let měla více než 6 měsíců na dolní končetině v oblasti hlezna 4 mm hlubokou ránu, která se po operaci neuzavřela. Rána o rozměrech 12×100 mm nebyla výrazněji infikovaná, ale nevykazovala žádné známky postupného hojení. Měla převážně červenou barvu, okraje byly podrážděné.

Průběh terapie

U pacientky byla zahájena léčba přípravkem obsahujícím lékařský med, interval převazů činil 2 dny. Po 14 dnech terapie byla rána čistá a vykazovala známky granulační fáze. V této fázi bylo k lékařskému medu přidáno krytí složené z oxidované celulózy s kolagenem. Po 6 týdnech od zahájení ošetřování tímto přípravkem se rána zcela uzavřela a léčba byla ukončena.

Závěr

Kazuistika dokládá účinnost lékařského medu při hojení chronických pooperačních ran. Vhodný je ovšem i na další typy dlouhodobě se nehojících ran, například bércové vředy a dekubity. Lékařský med stimuluje hojení a zabraňuje rozvoji infekce také v případě akutních ran, jako jsou odřeniny, opařeniny či traumatické rány.

(pak)

Zdroj: Creemers-Molenaar J., Groenhard O., Bosma W. J. P. Case studies with Revamil® Wound Gel, carried out at Bronovo Hospital, The Hague, The Netherlands, 2006. Dostupné na: www.biologiq.nl/UserFiles/Report case studies Revamil Feb 2006_UPDATED.pdf



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#