#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pohyb je možný i se stomií. Co však pacienti musejí dodržovat?

12. 7. 2021

Život se stomií sice přináší určitá omezení, to ovšem neznamená, že neumožňuje prožít kvalitní a plnohodnotný život. Pravidelná pohybová aktivita působí příznivě na fyzické i psychické zdraví lidského organismu. Nejinak je tomu také u lidí se stomií, kteří se po konzultaci se zdravotníky mohou za dodržení určitých pravidel věnovat fyzické aktivitě stejně jako ostatní lidé.

Fyzická aktivita po operaci

Po dobu 6–8 týdnů od operačního výkonu není vhodná jakákoliv fyzická námaha z důvodu oslabení břišní stěny. Ani po uplynutí této doby by však pacienti neměli zvedat břemena těžší než 5 kilogramů. Po uplynutí potřebné doby od operace se mohou postupně vracet k pracovní i fyzické aktivitě. Výjimku logicky představují aktivity vyžadující vysokou fyzickou zátěž, sílu a tvrdé sporty.

Pacienti se mohou věnovat rovněž plavání, je však doporučené pořídit si krytku na stomii, aby do ní nevnikla voda. V současnosti existují i speciální plavky určené pro stomiky usnadňující provozování aktivit ve vodě.

Vhodné formy pohybu

Každé pohybové aktivitě by měla předcházet konzultace s odborníkem, tedy s lékařem, specializovanou sestrou či fyzioterapeutem. Pokud je pohybová aktivita zdravotníkem schválena, je možné se jí začít věnovat. Mezi doporučené formy pohybové aktivity u stomiků patří například cvičení s nafukovacím míčem, cévní gymnastika, posilování svalstva pánevního dna, dechová cvičení, pilates, plavání, turistika, běh nebo cyklistika.

Praktické aspekty cvičení

Před cvičením je vhodné snížit příjem potravy a nekonzumovat nadýmavou stravu. Před tělesnou aktivitou je vždy nutné vyměnit stomickou pomůcku za čistou. Výběr vhodné pomůcky pro sport a správnou péči o ni je vhodné zkonzultovat ve stomické poradně.

Před samotnou pohybovou aktivitou je důležité rozcvičení, poté je možné postupně začít s konkrétní fyzickou aktivitou. Podstatou je nenásilná a nebolestivá forma pohybu. Pokud se pacient nebude cítit dobře, měl by s aktivitou přestat. Je-li intenzita cvičení příliš vysoká, měl by si dávat častější přestávky nebo intenzitu snížit. Cvičení by mělo skončit příjemnou únavou, nikoliv bolestmi nebo jinými zdravotními obtížemi.

Pacienti mají někdy tendenci naklánět se ke straně s vytvořenou stomií, z čehož mohou vzniknout obtíže pohybového aparátu, například bolesti zad. Vhodné je tak zkontrolovat správný postoj při cvičení před zrcadlem nebo cvičit pod dohledem odborníka.

(holi)

Zdroje:
1. Kollárová L., Gilanová S. Pohybová aktivita stomiků. Sestra 2013; 23 (6): 46−47.
2. Sálusová V., Liptáková K. Vliv kolostomie na aktivity denního života stomiků. Sestra 2011; 21 (10): 36−37.



Štítky
Všeobecná sestra Stomická sestra Praktická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#