#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

„I slova léčí“ − konference, která vedle sdílení informací přinesla i emoce

28. 11. 2021

Odborníci i pacienti, které spojuje téma onkologického onemocnění, se sešli ve čtvrtek 11. listopadu 2021 na konferenci nazvané „I slova léčí“. Jednalo se o pátý ročník akce, kterou pořádá nezisková organizace Amélie, z. s., ve spolupráci se Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze.

Konference nabídla účastníkům nové poznatky, ale především jim poskytla prostor pro sdílení informací a zkušeností a zasáhla je i emocionalitou některých sdělení. On-line formát umožnil zapojení řečníků z celé republiky i ze zahraničí.

Témata, kterých není nikdy dost

„Přínos akce spatřuji v opakovaném a stále hlubším zvyšováním povědomí o psychosociální problematice nemocných a o životě s onkologickým onemocněním z různých úhlů pohledu,“ uvedla jedna z organizátorek Šárka Slavíková z Amélie, z. s. Přesto podle jejích slov není těchto témat a mezioborové spolupráce ve prospěch pacienta stále dostatek. 

Tématem letošního ročníku byla specifika potřeb onkologicky nemocných v jednotlivých fázích nemoci. Na konci každého bloku přednášek byl prostor pro diskusi, do které se mohli zapojovat všichni účastníci a přirozeně tak vznikl prostor pro spolupráci.

Aby pacienti život nedožívali, ale prožívali...

Ze sdělení, jež zazněla, byla zajímavá například přednáška o tom jak sdělovat diagnózu a výsledky vyšetření v obtížných časových, prostorových i personálních dispozicích. Pacient Stanislav se s posluchači podělil o své zkušenosti s tím, jaký vliv má komunikace zdravotníků na onkologicky nemocné a na jejich přístup k životu. „I proto tady jsem, abych odborníkům řekl, co my pacienti cítíme, protože nám do hlav nevidí,“ podotkl. Nemocné rozdělil na ty, kteří „dožijí“ čas, jenž jim zbývá, a ty, kteří svůj zbývající čas „prožijí“. 

O konferenci, která má za cíl spojovat odborníky z mnoha oborů, pacienty i neziskové organizace, projevilo zájem téměř sto lidí. Přístup na ni byl zdarma a zdarma bude dostupný také její záznam, který bude umístěn na YouTube kanálu Amélie, z. s. Zájemci zde najdou rovněž záznamy ročníků předchozích. Další informace k organizaci Amélie, z. s., která nabízí psychosociální pomoc onkologicky nemocným, i k příštímu ročníku konference jsou k dispozici na webu: www.amelie-zs.cz

 

redakce proSestru



Štítky
Dětská onkologie Dětská psychiatrie Onkologie Praktická sestra Psychiatrická sestra Onkologická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#