#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odebrání anamnézy ukrajinských pacientů usnadní zdravotníkům trojjazyčný dotazník

15. 6. 2022

Odstranit jazykovou bariéru a pomoci českým zdravotníkům i ukrajinským pacientům by měl česko-ukrajinský anamnestický dotazník, který vytvořila společnost Sanofi ve spolupráci s přednostou Ústavu všeobecného lékařství 1. LF UK v Praze doc. MUDr. Bohumilem Seifertem, Ph.D. Níže jej naleznete ke stažení zdarma ve formátu pdf.

Kdo může, léčí

Pomoc Ukrajincům, kteří utekli před válkou do Česka, nabídla a stále nabízí řada odborných společností, profesních sdružení, zdravotních pojišťoven i soukromých subjektů působících v oblasti medicíny a zdravotnictví. Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP společně se Sdružením praktických lékařů ČR vybídla již na konci února své členy, aby pomohli bezplatně ošetřit uprchlíky, kteří dosud nezískali od státu tzv. statut strpění, na nějž se váže možnost čerpat péči na základě veřejného zdravotního pojištění. K této pomoci se připojili rovněž dětští praktičtí lékaři, kardiologové, pneumologové a další.  

„Všichni sledujeme s napětím a velkým znepokojením dění na Ukrajině. Všichni přemýšlíme jak pomoci rodinám, které jsou postiženy válkou. Očekáváme příliv uprchlíků, mezi nimiž budou zejména ženy a děti. Přemýšleli jsme, jak můžeme pomoci, a rozhodli se, že v první řadě tím, co umíme, tedy poskytnutím lékařské péče, a to bezplatně. Vyzvali jsme své členy, aby poskytli akutní ošetření nemocných dětí, úhradu léků a vyšetření, povinné očkování především kojenců a celkové prohlídky. Mnozí z nás ještě nezapomněli na hodiny ruštiny a měli bychom tak rozumět ukrajinsky mluvícím osobám, případně můžeme požádat o doprovod a tlumočení některým zde žijícím Ukrajincem,“ uvedla tehdy předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR MUDr. Ilona Hülleová.

Praktický dotazník odstraní jazykovou bariéru

Právě jazyková bariéra může při komunikaci s ukrajinskými uprchlíky představovat problém. Pomoci ji překonat by měl lékařům i sestrám − alespoň při odebírání anamnézy − prakticky sestavený dvoustránkový dotazník v češtině, slovenštině i ukrajinštině. Vedle osobních údajů v něm pacient jednoduše vybere a zaškrtne, s jakými akutními potížemi přichází, zda trpí některým z chronických onemocnění, zda a jaké léky užívá. Je zde rovněž možnost přímo na obrázcích zakreslit, která část těla pacienta bolí. Nechybějí ani informace o alergiích, těhotenství nebo obrázková škála bolesti. Cílem je, aby pacient správně pochopil, na co se ho zdravotník ptá, a aby na druhé straně zdravotník dostal jasné a přesné informace o pacientovu zdravotním stavu. Dotazník si může zdarma stáhnout každý, kdo jej ve své praxi využije, z tohoto webového odkazu.

(red)



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#