#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zdravotní kosmetika pro léčbu inkontinencí zatížené pokožky

29. 6. 2021

Dostatečné ošetření namáhané pokožky u inkontinentního pacienta bývá často opomíjené téma. Zanedbání hygieny však může mít pro nemocného zdravotní, sociální i ekonomické následky. Vhodnou péčí se dá ovšem riziko poškození kůže snížit až o 77 %. Jak tedy správně pečovat o pokožku inkontinentních pacientů?

Kůže − největší orgán lidského těla

Zdravá kůže mladého člověka se skládá z několika vrstev a zabezpečuje řadu důležitých funkcí. Její hlavní úlohou je ochrana před zevními vlivy či nadměrnými ztrátami tekutin, reguluje tělesnou teplotu, vytváří vitamin D a neméně důležitá je také její senzorická úloha. Klíčovou roli hraje zejména epidermis, která k ochraně pod ní ležících vrstev vylučuje hydrolipidový film s mírně kyselým pH. S přibývajícím věkem dochází k četným změnám vlastností kůže. Ta se stává tenčí, ztrácí elasticitu a klesá její přirozená schopnost regenerace. Zatímco u mladších osob proběhne životní cyklus kožní buňky během 14−28 dní, u starších vyžaduje obnova a dozrání kožních buněk téměř dvojnásobný čas.

Zvýšená teplota a vlhkost = nepřátelské prostředí

Bariérová funkce epidermis inkontinentních pacientů bývá narušena dlouhodobým působením vlhkosti, zvýšenou teplotou, působením agresivních látek z moči a stolice, ale také oděrkami či otlaky vzniklými používáním nevhodných hygienických či inkontinenčních produktů. Neustálé působení vlhka, ať už ze samotné moči nebo častého omývání, vede k maceraci pokožky. Takto zasažená kůže se stává náchylnější k tvorbě kožních defektů, a navíc usnadňuje průnik patogenů a toxinů. Zánětlivá reakce již vede k poškození kožního krytu a hrozí vznik puchýřů či vředů. Zvýšená vlhkost kůže rovněž zesiluje negativní účinky tření a tlaku, a u imobilních pacientů se tak mnohem snáze vytvoří dekubity. Zejména během letních měsíců, kdy teplota okolí výrazně roste a kůže je pod inkontinenčními pomůckami mnohem více namáhána, proto pokožka vyžaduje maximální pozornost.

Tři kroky správné péče o pokožku

Cílem péče o inkontinentního pacienta je vedle vhodně zvolených inkontinenčních pomůcek důsledné dodržování postupů působících preventivně proti vzniku opruzenin, ekzémů a dalších poškození pokožky. Důležitá je komunikace s pacientem při návštěvě ordinace. Pomocí krátkých dotazů je třeba zjistit, zda je používaný typ pomůcky vyhovující, prodyšný, dostatečně diskrétní či nešustící. Hygienické pomůcky by měly být měněny pravidelně dle potřeby nebo nejpozději po 8 hodinách. Při každé výměně je nezbytná pečlivá kontrola a ošetření pokožky, zvláště pak v rizikových partiích. Díky pravidelnému sledování kůže je možné odhalit prvotní známky podráždění a včasným zásahem zabránit jejímu poškození. Samotné ošetření pokožky by mělo zahrnovat tři kroky: očištění, regeneraci a ochranu.

Krok první: očištění pokožky

V prvním kroku by měla být kůže jemně, ale důsledně očištěna, a to ideálně co nejdříve po inkontinentní epizodě. Rutinní omývání vodou a mýdlem není vhodné, protože je pokožka tímto způsobem mytí zbavována přirozené tukové vrstvy, a je tak vystavena riziku rozvoje sekundární bakteriální a mykotické infekce. Vhodnou alternativou jsou bezoplachové pH-neutrální produkty, které snadno odstraňují nečistoty i bez použití vody. Mycí emulze či mycí a ošetřující pěny účinně očistí pokožku i od případných zbytků stolice, zmírňují podráždění, hydratují a neutralizují nepříjemný zápach. Jejich aplikace je velmi jednoduchá, odstranění se provádí pomocí papírového ubrousku či jednorázové žínky. Bezoplachovou péči zajišťují také vlhčené či intimní ubrousky mající jemnější strukturu než klasická žínka. Navíc je díky velkému povrchu jejich použití velice snadné a zvlhčovadla společně s látkami v nich obsaženými pokožku zároveň chrání a regenerují.

Krok druhý: regenerace

Dobře očištěnou pokožku je důležité dostatečně vyživit a hydratovat. Ideální jsou produkty, které podporují hojení a současně chrání před vysoušením. Takto ošetřená kůže předchází narušení kožní bariéry. K aktivaci obraných procesů v kůži jsou vhodné gely či oleje, které prostřednictvím pravidelných masáží podporují mikrocirkulaci krve a chrání tak před vznikem dekubitů. Jedná se například o výrobky s guaranou a kofeinem. V praxi se také hojně využívají přípravky s obsahem urey, která váže vodu v pokožce, čímž zlepšuje její hydrataci a pružnost. Působí na zrohovatělé buňky pokožky, změkčuje je a promašťuje. K dispozici jsou přípravky v různých formách a s odlišnou koncentrací urey, od čehož se odvíjí i následný účinek.

Krok třetí: ochrana

V dalším kroku by mělo následovat nanesení bariérových krémů. Ty vytvářejí na pokožce ochrannou vrstvu, která ji chrání před škodlivým působením dráždivých látek obsažených v moči a stolici, navíc neutralizují nepříjemný zápach. Na trhu jsou dostupné krémy například s argininem urychlujícím regeneraci nebo oxidem zinečnatým, který má antibakteriální a antiseptický účinek. Krémy s argininem jsou doporučovány k opakovanému použití během dne, krémy s oxidem zinečnatým spíše k ošetření na noc.

Tab. 1.

Závěr

Kožní problémy způsobené inkontinencí jsou pro všechny pacienty nepříjemné, často bolestivé a v mnoha případech mají negativní dopad na psychický stav jedince. Léčba kožních defektů bývá zdlouhavá a finančně náročná. Pokud jsou však dodržovány všechny zásady správné péče o pokožku, snižuje se riziko rozvoje vzniku kožních problémů na minimum. Důležité je přizpůsobit péči v průběhu roku intenzitě působení rizikových faktorů a celkovému stavu pacienta. Během léta je třeba doporučit například prodyšnější výrobky na inkontinenci, a především nezapomínat na ošetření specializovanou kosmetikou. Pouze pacient s vhodnou pomůckou bude spokojený bude se cítit komfortně a může se věnovat oblíbeným aktivitám bez většího omezení.

(mraf)

Zdroje:

  1. Pokorná A., Krajčíková N. Prevence dekubitů při používání inkontinenčních pomůcek. Urologie pro praxi 2017; 18 (5): 242–246.
  2. Zulkowski K. Diagnosing and treating moisture-associated skin damage. Adv Skin Wound Care 2012; 25 (5): 231−236, doi: 10.1097/01.ASW.0000414707.33267.92.
  3. Beeckman D., Defloor T., Verhaeghe S. What is the most effective method of preventing and treating incontinence associated dermatitis? Nursing Times 2010; 106 (38): 22–25.


Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#