#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Náhlá ztráta čichu a chuti bez zjevné příčiny jako příznak COVID-19

30. 3. 2020

Přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol prof. MUDr. Jan Plzák, Ph.D., hovoří o náhlé ztrátě čichu a chuti jako o předpokládaných symptomech onemocnění COVID-19. O příznaku již informovali odborníci řady zemí, kde koronavirová epidemie probíhá.

Můžete potvrdit, že ztráta čichu provází onemocnění koronavirem?

Podle dostupných analýz dat z Asie a narůstajícího množství pacientů zejména v Itálii, Španělsku, Velké Británii a USA je zjevné, že ztráta či zhoršení čichu (anosmie, respektive hyposmie) a ztráta chuti (ageuzie) jsou zásadními příznaky spojenými s nákazou COVID-19.

Co je příčinou ztráty čichu a chuti v těchto případech?

Obecně patří mezi nejčastější příčiny anosmie či hyposmie viry, které způsobují infekce horních cest dýchacích, často označované jako „nachlazení“. K nim se právě skupina koronavirů řadí.

Viry mohou ovlivnit čichovou funkci několika způsoby. Zánět nosní sliznice, který vyvolávají, může omezit přístup vdechovaného vzduchu do oblasti stropu nosní dutiny, kde je lokalizován specializovaný čichový epitel, a narušit detekci vůní. Virus může přímo napadnout a poškodit buňky čichového pole ve stropu dutiny nosní. Další možností je poškození nervové dráhy, kterou jsou čichové vjemy vedeny z nosu do čichového centra v mozku.

A protože se na vlastním vnímání chuti významně podílejí i čichové vjemy, bývají při poruše čichu nezřídka postiženy rovněž vjemy chuťové.

Přichází ztráta čichu spolu ostatními příznaky, nebo jim předchází?

Tyto příznaky se často vyskytují u pozitivně testovaných pacientů, kteří neměli žádné jiné symptomy. Pokud se ztráta čichu objeví náhle, v řádu dnů, a není spojena s jinými zřejmými onemocněními nosu a/nebo vedlejších dutin nosních, jako jsou například rýma s nosní neprůchodností, nosní polypóza, sinusitida a podobně, znamená to v současnosti vysokou pravděpodobnost, že jde o příznak koronavirové infekce. Pacienti s anosmií bez dalších symptomů mohou patřit mezi takzvané skryté přenašeče onemocnění.

Mají pacienti se ztrátou čichu navštívit lékaře?

Určitě by nyní neměli navštěvovat svého praktického lékaře či ORL specialistu jen kvůli izolované ztrátě čichu, pokud nemají jiné dýchací obtíže nebo další problémy, které vyžadují lékařskou péči.

Je ztráta čichu zařazena mezi příznaky, kvůli nimž je třeba pacienty na COVID-19 testovat?

Tito pacienti zatím bohužel nesplňují současná kritéria pro testování nebo karanténu. Ale vycházíme z aktuálních doporučení Evropské rinologické společnosti a doporučení Americké akademie ORL a chirurgie hlavy a krku. I když může být náhlá ztráta čichu způsobena i jinými viry, domníváme se, že je rozumné v současné pandemické době předpokládat, že příčinou je COVID-19, dokud to není vyloučeno testováním. Doporučujeme proto, aby pacienti, u kterých se nově objeví ztráta čichu bez zjevné příčiny, dodržovali současné pokyny pro karanténu. To platí také pro jejich spolubydlící.


Více informací naleznete zde:
www.otorinolaryngologie.cz/novinky/anosmie-jako-projev-covid-19-376
www.entnet.org/content/reporting-tool-patients-anosmia-related-covid-19 
www.europeanrhinologicsociety.org/?page_id=2143

Zdroj: 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#