#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nejen o subkutánním podávání imunoglobulinů diskutovaly sestry v Praze

6. 2. 2019

Desítky sester z pracovišť klinické imunologie a alergologie a hematoonkologie z celé České republiky, ale i ze Slovenska, se sešly v pátek 25. ledna 2019 v pražském Orea Hotelu Pyramida na edukačním semináři, který pořádala společnost MeDitorial, s. r. o., provozovatel webového portálu proSestru.cz, a jehož hlavním sponzorem byla společnost Takeda (Shire).

Odborný program by zahájen MUDr. Pavlínou Králíčkovou, Ph.D., z Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové. Ta se ve své přednášce s názvem Podávání imunoglobulinů – cesta nejenom ke zlepšení compliance v substituční léčbě, zmínila nejen o postupu výroby imunoglobulinů, ale i o indikacích k substituční léčbě a jednotlivých způsobech podání, které máme v současné době k dispozici. U intravenózního a subkutánního způsobu podání zmínila klady i zápory těchto metod a krátce popsala i obecné principy podkožního způsobu podávání. Svou přednášku doplněnou o výsledky studií a bohatý obrazový materiál doplnila i pohledem pacienta a krátkými kazuistikami z praxe.


Na dvou kazuistikách – ženy narozené v roce 1999 a muže narozeného v roce 1975 – kterými demonstrovala složitost správné a včasné diagnózy tohoto onemocnění, postavila svou přednášku s názvem Léčba hereditárního angioedému – současnost a budoucnost, i další přednášející MUDr. Marta Sobotková z Ústavu imunologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole.


V závěru bloku přednášek prvního dne pak seznámila vedoucí lékařka společnosti Gaudia MUDr. Olga Kunertová přítomné sestry se způsoby, jak se vyhnout syndromu vyhoření a pomyslnou třešničkou na dortu bylo vystoupení MUDr. Tomáše Šebka ze společnosti MeDitorial, který posluchače ohromil i pobavil svými zážitky a zkušenostmi ze zahraničních misí, kterých se účastní v rámci své činnosti pro humanitární organizaci Lékaři bez hranic.

Sobotní den byl pak ve znamení workshopů, a sdílení praktických zkušeností sester. Edukační zdravotní sestra Mária Martyáková ze Slovenska zahájila přednáškou na téma individualizace v postupu při podání subkutánních imunoglobulinů u pacientů s imunodeficiencí, ve které posluchače detailně seznámila s praktickými aspekty aplikace u různých typů pacientů a jejich přidružených onemocnění. V následném workshopu si pak sestry mohly samy vyzkoušet přípravu SCIG podání, manipulaci s infuzní pumpou a získat odpovědi na své otázky vztahující se k problematice tradičního subkutánního i facilitovaného subkutánního podávání imunoglobulinů. Sestra Daniela Henebergová z Oddělení alergologie a klinické imunologie Fakultní nemocnice Olomouc popsala, jak vypadá edukace pacienta u ní na pracovišti, jak vysvětluje pacientovi samotné onemocnění a potřebu celoživotní léčby. Zároveň představila jaké protokoly „správné edukace“ připravují na jejich pracovišti, aby zajistili kvalitní proškolení všech pacientů.  


JUDr. Jana Palečková uzavřela dvoudenní seminář přednáškou s názvem Sestry ve víru práva. Všichni, kdo se semináře nemohli zúčastnit, budou mít možnost shlédnout jednotlivé přednášky na webových stránkách www.prosestru.cz, kde najdou také informace o dalších chystaných akcích pro sestry, nejen z oboru alergologie a klinická imunologie.

Foto: Petr Vich



Štítky
Sestra v interních oborech
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#