#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hubnutí a zmrzlina − jdou k sobě?

15. 8. 2019

„Mám hroznou chuť na zmrzlinu! Ale nemůžu si ji dát, držím dietu.“ Také jste byli někdy svědky takového rozhovoru? Nebo tato slova sami používáte? Možná se stresujete zbytečně. Co když zmrzlina v redukčním jídelníčku neškodí?

Zmrzlinu máme všichni zaškatulkovanou jako sladkost, která by neměla mít v redukčním jídelníčku místo. Ale stejně jako u mnohých dalších potravin ani u zmrzliny to není tak jednoznačné. Záleží totiž na tom, po jaké zmrzlině – tedy z jakých surovin vyrobené − sáhneme.

Čtěte obaly

Vanilková, pistáciová, čokoládová, borůvková… příchutí najdeme v nabídce nepřeberné množství. A stejně tak nepřeberné je i množství surovin, z nichž může být zmrzlina vyrobena. Pokud chceme dbát na svou štíhlou linii, měli bychom uvažovat především nad jejím složením a množstvím, které chceme sníst. U balených zmrzlin je proto nutné číst pozorně složení a sledovat, jakou výživovou hodnotu mají. Údaje, jež jsou na obalech uvedeny, mohou být na 100 ml nebo na 100 g. Pozor, ne vždy jsou ale tyto hodnoty totožné! Čím je totiž zmrzlina našlehanější, tím větší objem má při zachování stejné hmotnosti.

Nejdůležitější jsou proto hodnoty uváděné na kus. Běžně prodávané zmrzliny mohou mít od 300 do 1400 kJ na kus. Sáhnout bychom tedy měli po takových, které mají energetickou hodnotu co nejnižší.

Raději ovoce než cukr

Důležité jsou také samozřejmě suroviny, z nichž je zmrzlina vyrobena. Obecně platí, že bychom si měli vybírat takové zmrzliny, které obsahují kvalitní suroviny, jako jsou mléko, tvaroh, ovoce, ořechy aj. Naopak vyvarovat bychom se měli takových, které mají na prvním místě uvedený cukr a obsahují ztužené tuky a vysoký podíl rostlinných olejů, zejména kokosového a palmového. Ani čokoládové polevy nejsou vítané, protože se ve většině případů nejedná o čokoládu, ale právě o ztužený rostlinný tuk.

Tvaroh zasytí

Chceme-li současně zahnat i menší hlad, je dobré sáhnout po zmrzlině, která je vyrobena z tvarohu či jogurtu. Pozor si ovšem znovu dávejte na to, kolik těchto surovin zmrzlina skutečně obsahuje. Dáváte-li přednost ovocným zmrzlinám, i u nich si raději přečtěte, kolik ovoce obsahují, abyste se v dobré víře, že děláte něco pro své zdraví, neládovali obarvenou cukrovou vodou.

Nebojte se zeptat

A co u zmrzlin, které se prodávají bez obalu? Tedy u točených a kopečkových? Pokud k nim není uvedeno složení, nebojte se obsluhy zeptat, z jakých surovin je zmrzlina vyrobena. S chutí si pak dejte takové, které jsou vyrobeny ze základních kvalitních surovin – ideální jsou ovocné sorbety nebo jogurtové zmrzliny. Existuje už řada obchodů specializujících se na zdravou výživu, jež vyrábějí i své vlastní zmrzliny.

Experimentujte

Stejně jako u ostatního jídla i u zmrzlin platí, že nejen pro vaše hubnutí budou nejlepší takové, které si vyrobíte sami doma. U těch totiž 100% víte, kolik a jakých surovin obsahují. Návodů jak na to najdete spousty. Inspirovat se můžete například na stránkách www.stob.cz nebo v e-booku Mlsej zdravě se STOBem. Lahodnou zmrzlinu vyrobíte jednoduše tak, že rozmixujete mražené ovoce s tvarohem nebo jogurtem. Chcete-li dosáhnout krémové konzistence, použijte do základu na kolečka nakrájený mražený banán a dle chuti k němu přidejte, co vám přijde pod ruku: hoblinky čokolády, jiné ovoce, oříšky… Fantazii se meze nekladou. A nezapomeňte, že v horkém letním dni není nic lepšího než domácí zmrzlina, kterou si můžete dopřát bez výčitek.

redakce proSestru.cz

Zdroje:
1. Patří zmrzlina do redukčního jídelníčku? STOB.cz, 24. 6. 2019. Dostupné na: www.stob.cz/cs/patri-zmrzlina-do-redukcniho-jidelnicku
2. Glykemický index. Státní zdravotní ústav. Dostupné na: www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/plne_znani/glykemie.pdf



Štítky
Nutriční terapeut Sestra Dentální hygienista Všeobecná sestra Asistent/ka ochrany veřejného zdraví Ortoptista Porodní asistentka Stomická sestra Zdravotní laborant Pracovník v sociálních službách Zdravotnický záchranář Praktická sestra Radiologický asistent Biomedicínský technik Dětská sestra Všeobecná sestra - ARIP-JIP Diabetologická sestra Sestra v domácí péči Fyzioterapeut Ergoterapeut Zubní technik Dentální hygienistka Psychiatrická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Sestra pro perfuziologii Perioperační sestra Student ošetřovatelských oborů - SŠ Student ošetřovatelských oborů - VOŠ Student ošetřovatelských oborů - VŠ Neonatologická sestra Komunitní sestra Dětská sestra pro intenzivní péči Sestra specialistka na hojení ran Onkologická sestra Instrumentářka/sálová sestra Geriatrická sestra Logoped Endoskopická sestra Optometrista
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#