#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Práce na směny a spánek: Co sestrám pomůže lépe zvládat „noční“?

3. 5. 2019

Je známo, že nemocniční směnný provoz má dlouhodobě negativní účinky na zdraví a kvalitu života zdravotníků. V USA proběhl výzkum se zaměřením na spánkový režim, který může nepříjemné dopady práce na směny zmírnit.

Čím nás noční práce ohrožuje?

V dlouhodobém horizontu se práce na směny promítá negativně hlavně na zdraví kardiovaskulárního systému, zvyšuje riziko rakoviny a obecně snižuje kvalitu života. Při samotné práci může být při směnném provozu ovlivněna pozornost a celková výkonnost. Sestry jsou navíc s přibývajícím věkem ohroženy čím dál víc.

Jak načasovat spánek?

Výzkum se soustředil na efekt spánku před noční směnou (nikoliv po ní, jak tomu často je) v kombinaci se zvýšením intenzity umělého osvětlení ve druhé polovině noční směny. Spánek před nástupem na „noční“ totiž simuluje obvyklý režim, že krátce po spaní a probuzení přichází aktivní (pracovní) část dne.

Srovnání dvou spánkových režimů

Ve výzkumu byly porovnány dvě skupiny sester. Jedna měla určený spánek odpoledne před noční směnou a pracovala při silnějším osvětlení ve druhé části směny mezi třetí a sedmou hodinou ranní. Druhá skupina mohla spát dle zvyklostí ráno po směně a v práci neměla k dispozici silnější světlo. Při noční směně pak sestry absolvovaly každou hodinu testy pozornosti a poznávacích funkcí. K tomu samy hodnotily svou ospalost v průběhu směny.

Který režim vyhrává?

Pozornost a bdělost při práci byly u sester, které spaly před začátkem noční směny, lepší než u druhé skupiny. S přibývajícím počtem nočních směn se navíc při dodržování odpoledního spánku výkon ještě zlepšoval a dosahoval stejné úrovně kvality jako u denních směn. Sestry, které spaly ráno po směně, se naopak s přibývajícím počtem nočních směn zhoršovaly v pozornosti i bdělosti.

Spánkový režim v praxi

Z tohoto praktického srovnání vyplývá, že pro zdravotníky, kteří pracují v noci, je jednoznačně lepší spánek odpoledne, nikoliv hned ráno po příchodu ze směny. Pro mnoho sester, které mají děti a tradiční rodinné povinnosti, je však samozřejmě dodržování tohoto režimu většinou těžko proveditelné. Ovšem rizika noční práce se zvyšují s věkem a právě u sester ve vyšším věku jsou možnosti dodržování odpoledního spánku mnohem reálnější.

(pak)

Zdroj: Godfrey K. An evening sleep before a night shift improves alertness and performance. Nurs Times 2016 Dec 19. Dostupné na: www.nursingtimes.net/clinical-archive/neurology/an-evening-sleep-before-a-night-shift-improves-alertness-and-performance/7014288.article?blocktitle=Latest-clinical-articles&contentID=20277



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#