#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Historie antikoncepce – od kondomu k inovativním antikoncepčním metodám

28. 2. 2022

Moderní medicína umožnila plánované rodičovství a hormonální antikoncepce usnadnila ženám a dívkám kontrolu nad vlastním tělem. První ochrannou pomůckou byl ovšem kondom. Jak šel čas a kdy byly vynalezené dnešní moderní antikoncepční postupy?

Kondomy z různých přírodních materiálů

Kondom neboli prezervativ byl nepochybně historicky první antikoncepční ochranou. Mohlo by se zdát, že jde o objev posledních 100 let, ale není tomu tak. První zmínky o kondomech jsou datované až do roku 3000 před naším letopočtem. V Homérově díle Ílias krétský král Mínós použil kozí střívko k ochraně ženy před „hady a štíry“ v jeho spermatu. Lidé napříč stoletími používali primitivní kondomy vyrobené z různých přírodních materiálů, pláten a zvířecích (ovčích, kozích, rybích) střev. 

I ženy se mohou chránit bariérou

Bariérové antikoncepční metody, jako je například kondom, představují skutečnou bariéru zabraňující průniku spermií do dělohy a cestě k vajíčku a jeho oplození. Kromě mužských kondomů existují také ženské bariérové antikoncepční metody, například ženské kondomy a vaginální pesary.

Jeden z prvních lékařských předpisů k přípravě této varianty pro ženy byl nalezený v Egyptě.

Na papyrusu z roku 1550 před našim letopočtem byl zapsaný recept na tuto pomůcku, která se zaváděla do pochvy a tvořilo ji vlněné plátno namočené v rozemletých trnech akácie, v datlích a medu.  


Od nitroděložního tělíska po hormonální antikoncepci

První nitroděložní tělísko bylo vyrobené ze střeva bource morušového. Tento vynález z roku 1909 se postupně vyvíjel, připojil se k němu stříbrný drátek, až se dostal na konci 20. let na německý trh.  

První hormony ve formě progesteronových pilulek byly vyrobené v Mexiku v roce 1951. Široká veřejnost si na tento vynález musela počkat. Antikoncepční pilulky s kombinací hormonů, které ovlivňují menstruační cyklus, se staly veřejně dostupné v USA v 60. letech.

90. léta přinesla nové vysoce účinné hormonální antikoncepční metody – nitroděložní hormonální tělíska na bázi mědi a umělé hmoty, antikoncepční injekci s několikaměsíčním působením a „pilulku po” pro použití až 72 hodin po pohlavním styku. Na přelomu nového tisíciletí byly schválené nejmodernější metody hormonální antikoncepce – antikoncepční náplasti a vaginální kroužky.

Zdroje:

https://www.webmd.com/sex/birth-control/ss/slideshow-birth-control-history

https://time.com/3692001/birth-control-history-djerassi/

https://www.history.com/this-day-in-history/fda-approves-the-pill



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#