#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Usnadněte nemocnému život

24. 3. 2022

To nejlepší, co můžete udělat, je podporovat pacienta v samostatnosti a snažit se, aby měl pořád nějakou činnost, která jej bude těšit. Zaměřte se na aktivity, které pacient zvládá.

Organizace dne, která pomáhá

  • Denní režim – dodržování pravidelných rituálů během dne dává pacientovi řád. Díky němu může předvídat, co se bude dít a má se pomyslně o co opřít. Cítí se tak bezpečněji, méně nejistý či úzkostný, což přispívá k jeho lepší náladě.

  • Samoobsluha – podporujte pacienta, ať je v otázkách denní hygieny, ale třeba i přípravy jednoduchého jídla co nejdéle samostatný. Pomůže mu to zachovat si pocit lidské důstojnosti.

  • Domácí práce – o práci v domácnosti se dělte. Samozřejmě vše uzpůsobujte stavu onemocnění vašeho blízkého. Nemocný se díky tomu bude cítit potřebným a užitečným členem domácnosti.

  • Fyzická aktivita – pravidelný pohyb, což může být například procházka v blízkém parku, stimuluje mozkovou aktivitu, zlepšuje náladu a také napomáhá k udržení fyzické zdatnosti po delší dobu. Pohybová aktivita je také skvělou prevencí mnoha nemocí či poruch a také pozitivně působí na duševní zdraví, zvlášť pokud ji budete provádět v přírodě.

  • Sociální kontakt – setkávání s druhými je pro nás nezbytné. Vždyť být na samotce je jedním z nejhorších trestů. Proto své blízké vstřícně přijímejte, povídejte si s nimi, zahrajte si jednoduchou hru a nebraňte jim v kontaktu s jejich přáteli. Velmi dobře může působit i kontakt s domácími mazlíčky.

  • Zájmy – pacientům pomohou s ventilováním emocí, pokud se to již nedaří verbálně. Pomoci mohou i hudební nástroje (stačí i malý bubínek). Stejně zklidňující efekt přináší i samotný poslech hudby, malba, kreativní činnost, vaření, zahradničení. Všechny tyto činnosti nám pomáhají se nějakým způsobem vyjádřit, a mnohdy vidíme i užitečný výsledek naší práce.

Čemu se naopak vyhnout

  • Neorganizovanost – vstávání pokaždé v jinou denní dobu, stejně tak různý čas oběda, věci pokaždé na jiném místě – to vše dokáže nemocného s Alzheimerovou chorobou zmást a vyvolat v něm pocit nejistoty.

  • Hlasitá hudba nebo projev – snažte se eliminovat počet vjemů, které musí nemocný vstřebávat. Vzhledem k jeho onemocnění je už tak neustále zaneprázdněn vyhodnocováním „nových“ situací.

  • Složité úkony – pokud s nemocným mluvíte, snažte se vyjadřovat stručně a jasně. Rozdělte svá sdělení na jednoduché a srozumitelné části – komunikujte věci po „bodech“. Jakmile bude úkol složitější, váš blízký se může snadno v zadání ztratit, a to by jej mohlo frustrovat.

https://www.alzheimer.cz/pro-rodinne-pecujici/tipy-pro-pecujici/jak-naplanovat-denni-aktivity/



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#