#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EDITORIAL


Vyšlo v časopise: Listy klinické logopedie 2020; 4(2): 3
Kategorie: Editorial


Milé čtenářky, milí čtenáři,

jelikož je toto číslo zaměřené na téma SLUCH, přizvala jsem tentokrát k editorialu odbornici na slovo vzatou, kolegyni z redakce, dr. Radku Horákovou. Je totiž dobré přiznat si, že každý máme své limity: protože pacientů s poruchami sluchu nebývá v běžných spádových ambulancích mnoho, mým limitem je právě odborný vhled do této problematiky. Tvorba tohoto čísla byla pro mne osobně proto nesmírně poučná a zajímavá.

Letošní prosincové číslo je mimořádně obsáhlé, přináší články k diagnostice a etiologii sluchových vad, kochleárním implantacím, odezírání, rehabilitaci sluchu, nabízí však i pohled z druhé strany, tedy ze strany samotných osob se sluchovým postižením. Po jeho dokončení jsme si ale uvědomili, že nám zde zůstal nejeden dluh. V prvé řadě musíme zmínit komunitu neslyšících, kteří komunikují českým znakovým jazykem. Jazykem, který je mateřským nejen pro ně, ale i pro jejich děti. Texty tohoto čísla vznikaly čilou výměnou informací různými komunikačními kanály mezi všemi zúčastněnými, komunikační záměr se tedy podařilo naplnit. Řadě osob se sluchovým postižením se však tento cíl naplnit nedaří. Každodenně čelí mnoha komunikačním bariérám a mnohdy musí vynaložit nemalé úsilí k prostému porozumění při rozhovoru s mluvčím, který není příliš „čitelný“. Ať už proto, že mluví příliš rychle, neudržuje oční kontakt, či nerespektuje pravidla při komunikaci za přítomnosti tlumočníka znakového jazyka apod. Již teď máme několik podnětů k dalším článkům k tomuto tématu a chceme je zahrnout do jednoho z příštích čísel. Druhou skupinou, které jsme v tomto čísle nevěnovali dostatečnou pozornost, jsou senioři a fenomén presbyakusie jako civilizační choroby. I tento dluh chceme v příštích číslech splatit.

Děkujeme redaktorům, autorům, recenzentům a redakční radě za skvělou spolupráci. Děkujeme všem kolegům, kteří se úzce specializují na poruchy sluchu a mohou naši práci správně nasměrovat. Jim i vám všem přejeme pěkné čtení. Těšíme se na vás s celou redakcí na stránkách dalšího čísla, které chceme věnovat poruchám plynulosti řeči. Budeme moc rádi, pokud nám opět přispějete svými texty. Do té doby přejeme všem pokojný zbytek tohoto prazvláštního roku a naději do roku příštího.

Za redakci LKL

Zuzana Lebedová a Radka Horáková


Štítky
Logopedie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Listy klinické logopedie

Číslo 2

2020 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Problematika pacienta s dentinovou hypersenzitivitou
nový kurz
Autoři: MDDr. Diana Kovářová

Příběh jedlé sody
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Antiseptika a prevence ve stomatologii
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Snímatelné zubní náhrady a fixační krémy
Autoři: doc. MUDr. Hana Hubálková, Ph.D.

White paper - jak vidíme optimální péči o zubní náhrady
Autoři: MUDr. Jindřich Charvát, CSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#