#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ach, ty Vánoce. Jak si je užít a nepřibrat?

2. 12. 2021

SERIÁL HUBNEME SE STOBEM V dnešním článku vám přinášíme několik rad a tipů, jak si užít předvánoční a vánoční čas, aby nám obava z tloustnutí nezkazila radost z nadcházejících svátků.

Nemyslete černobíle

Znáte to, zejména v předvánočním čase, kdy se kolem nás objevuje řada lákadel v podobě dobrého jídla a pití, máme všichni občas „hříšné“ myšlenky: „Teď si ještě dopřeju, a od Nového roku začnu hubnout/žít zdravě!“ Pokuste se je ukočírovat a místo toho zaujmout dlouhodobý postoj „všeho s mírou“. Nic si ovšem přitom nezakazujte. Nereálná předsevzetí jako „nedotknu se sladkého“ totiž vedou jen k tomu, že když sníte čokoládovou figurku Mikuláše, budete přesvědčeni, že jste zase vše pokazili, a vaše nálada bude na nule. Stejně tak myšlenka, že od Nového roku začnete hubnout, může vést k nekontrolovanému přejídání, což vám přinese jen další kilogramy navíc. Vyvarujte se proto černobílého myšlení „buď a nebo“. Nedělte svůj život na období diety a období bez kontroly. Právě tím se totiž dostáváte do bludného kruhu hubnutí a nabírání kil.

Stejně tak nerozdělujte potraviny na povolené a zakázané, ale na časté a příležitostné. Radujte se, když se vám bude i v předvánočním čase dařit jíst potraviny nutričně výhodné, ale pokud si na druhé straně vezmete při pečení kousek cukroví, nemluvte o tom jako o hříchu, nýbrž jako o plánovaném vybočení, které k životu zkrátka patří. 

Hladomor nehrozí

Předvánoční čas je pro mnohé z nás obdobím, kdy nakupujeme velké množství jídla. Pokuste se letos své nákupy omezit a nedělat si na Vánoce velké zásoby. Jde přeci jen o několik dní v roce, tak není třeba se zásobovat jako na celý rok. Zkuste letos kvalitu nadřadit kvantitě. Kupte si neznámé ovoce, zajímavou rybu, kvalitní suché víno apod. Zkuste udělat o třetinu méně cukroví a zároveň menší kousky.

Nemějte vánoční dobroty stále na očích − čím větší překážku k dosažení cukroví musíte překonat (například tím, že jej uskladníte ve sklepě), tím méně ho sníte. Nejezte potraviny přímo z obalu, ze společné mísy apod. Vždy si svou plánovanou porci přendejte na vlastní talíř nebo do misky. Dávejte přednost malým talířkům a malým skleničkám či miskám.

Tab. 1.

Jezte všímavě

Nejezte bezmyšlenkovitě a automaticky. Pokud jíte při sledování filmu či seriálu, ani nevíte, kolik jste toho snědli, natož jak to vlastně chutnalo. Zkuste proto televizi vypnout a soustředit se na to, co jíte. Labužnicky vychutnávejte každé sousto. Zapojte svůj zrak, čich i chuť a vnímejte jídlo všemi smysly. Mějte na paměti, že nejvíc si vychutnáte první sousta. Všechna další už jíte jen ze setrvačnosti. Cukroví nebo jakékoliv jiné jídlo si pomalu a vědomě vychutnávejte. Uvidíte, že vám bude stačit mnohem méně kousků, než když ho bezmyšlenkovitě zhltnete při sledování televize.

Dostaňte se do pohody

Stres je dnešním každodenním parťákem. Zkuste se ho alespoň v čase adventu a Vánoc zbavit a hoďte se do psychické i fyzické pohody. Není nutné mít vygruntovaný celý byt, napečené hory cukroví a nakoupené tuny dárků. Důležité je být se svými blízkými, užít si čas strávený společně − a to nejen u televize, ale třeba i na dlouhé procházce přírodou. K navození duševní pohody vám může pomoci četba pěkné knížky, věnování se svým koníčkům, dětem, vnoučatům nebo i vana plná voňavé pěny. Myslete na to, že Vánoce nejsou o jídle a o stresu z případných kil navíc, ale o klidu a pohodě. A té můžete dosáhnout i bez přejídání. 

PhDr. Iva Málková
STOB

Tip na vánoční dárek

Chcete se naučit řešit stresové situace jinak než jídlem? Nejen tipy jak na to najdete v knize PhDr. Ivy Málkové „Váhy života − laskavý rozhovor nejen o hubnutí s rozumem“, kterou můžete nadělit sobě či svým blízkým pod stromeček. Koupíte ji na e-shopu www.stob.cz. A pokud při objednávce napíšete do pole pro slevový kód VAHY20, získáte 20% slevu.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#