#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Obkladové roztoky v léčbě ran

22. 2. 2023

Používání obkladových roztoků je nezbytnou součástí hygieny rány, jejího okolí a managementu biofilmu. Obkladové roztoky slouží k čištění, vyplachování a zvlhčování akutních, infikovaných a chronických ran včetně popálenin 1. a 2. stupně.

Dělení obkladových roztoků

Obkladové roztoky se dělí na:

  • Antiseptické roztoky
    • HydroClean Solution®
    • Prontosan®
    • Octenilin®
  • Povrchově aktivní roztoky
    • ActiMaris Sensitiv/Forte®
    • DebriEcaSan Alfa®
    • Granudacyn®

Antiseptické roztoky obsahují antiseptika, tj. látky, které usmrcují mikroorganismy. Aplikují se přímo na tkáň (kůži, sliznici) ke snížení rizika infekce. Povrchově aktivní roztoky zlepšují penetraci biocidních látek na spodinu rány, usnadňují odlučování avitálních tkání a drtě a působí na biofilm.

Indikace a působení obkladových roztoků

Obkladové roztoky jsou indikované k hygieně rány, léčbě ranné infekce, podpoře autolytického/mechanického débridementu povleklých a nekrotických ran, u bércových vředů žilní etiologie, u infikovaných ulcerací při syndromu diabetické nohy, u ran s potřebou vyšší frekvence převazů rány, u komplikovaných ran s podminovanými okraji a v paliativní léčbě onkologických ran.

Management biofilmu v ráně spočívá v mechanickém a fyzikálním očištění rány, které naruší strukturu biofilmu a napomáhá jeho odstranění ze spodiny rány. To umožní materiálu pro hojení ran působit přímo v ráně nepokryté biofilmem, usnadní migraci a proliferaci keratinocytů a zlepšuje účinnost systémové antibiotické léčby, pokud je indikovaná.

Vlastnosti roztoků dostupných na našem trhu

Jednoduchou antiseptickou péči o rány nabízí roztok HydroClean® Solution. Obsahuje vodu, poloxamer a polyhexanid (PHMB 0,1%) a má mírně kyselé pH. Jde o čisticí, irigační, zvlhčující a ošetřující přípravek pro akutní, chronické a infikované rány a popáleniny 1. a 2. stupně. Používá se k mechanickému čištění ran. Obsahuje povrchově aktivní látky, které snižují povrchové napětí buněk, a vytváří tak vhodné podmínky pro bezbolestné čištění rány, nezbytné před další péčí o ránu. Díky silnému čisticímu a zvlhčujícímu účinku podporuje hojení rány. Jeho antimikrobiální účinky brání tvorbě biofilmu na obvazech a krytí. Lze jej také použít k antiseptickému čištění a změkčení krycích materiálů. Po aplikaci na obvazy a krytí, které je vysušené a přilnuté k ráně, lze tyto zvlhčené krycí materiály snadno odstranit, aniž by došlo k sekundárnímu poranění rány. Doba expozice činí 10–15 minut a roztok je plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

Antiseptický roztok Prontosan® obsahuje purifikovanou vodu, povrchově aktivní látku betain a 0,1% polyaminopropyl biguanidin. Používá se u akutních i chronických neinfikovaných i infikovaných ran, popálenin 1. a 2. stupně, pro intraoperační čištění a irigaci ran, instilaci s podtlakovou terapií ran (NPWT) a zvlhčení inkrustovaných krytí před odstraněním. Doba expozice činí rovněž 10–15 minut a roztok je plně hrazen.

Dalším antiseptickým roztokem je Octenilin®, který obsahuje purifikovanou vodu, glycerin, ethylhexylglycerin a oktenidin. Používá se k rychlému čištění ran, odstraňování krust ran, zvlhčení ran, šetrnému odstranění přilepených obvazů a v kombinaci s NPWT. Doba expozice činí 15–20 minut a je zde nízký doplatek.

Povrchově aktivní roztok Granudacyn® obsahuje vodu, chlorid sodný, kyselinu chlornou a chlornan sodný. Použití zahrnuje všechny chronické a akutní rány, chirurgické rány, popáleniny 1. a 2. stupně, kriticky kolonizované nebo infikované rány. Doba expozice činí 5 minut a roztok je bez doplatku.

Další z povrchově aktivních roztoků ActiMaris® obsahuje chlornan sodný, mořskou sůl s minerálními látkami a ionizovanou zásaditou vodu. Používá se k čištění a zvlhčení akutních a chronických ran, pooperačních ran a jizev popálenin 1.−3. stupně, v léčbě zánětlivých procesů na kůži a sliznici (akné, afty, herpes simplex, infekční koutky, záněty dásní, zvukovodu, hltanu a nosní dutiny), plísňových infekcí v dutině ústní, nosní a na genitáliích a dále u vstupních míst katétrů, stomií, PEG kanyl a drénů. Doba expozice činí 15–20 minut a doplatek je vyšší.

(zza)

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Zdroje:
1. Launch HydroClean Solution®. Hartmann, 2022.
2. Příbalová informace ActiMaris Sensitiv®. Dostupné na: https://eregpublicsecure.ksrzis.cz/Registr/RZPRO/ZdravotnickyProstredek/Detail/97003 
3. Příbalová informace Granudacyn®. Dostupné na: https://eregpublicsecure.ksrzis.cz/Registr/RZPRO/ZdravotnickyProstredek/Detail/140038
4. Příbalová informace HydroClean Solution®. Dostupné na: https://eregpublicsecure.ksrzis.cz/Registr/RZPRO/ZdravotnickyProstredek/Detail/265176
5. Příbalová informace Octenilin®. Dostupné na: https://eregpublicsecure.ksrzis.cz/Registr/RZPRO/ZdravotnickyProstredek/Detail/151768
6. Příbalová informace Prontosan®. Dostupné na: https://eregpublicsecure.ksrzis.cz/Registr/RZPRO/ZdravotnickyProstredek/Detail/83416



Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Dětská sestra pro intenzivní péči Neurologická sestra Všeobecná sestra Všeobecná sestra - ARIP-JIP Sestra specialistka na hojení ran Onkologická sestra Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#