#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mezinárodní den sester – ocenění za nasazení při pandemii i ve válce

12. 5. 2022

Příležitostí, kdy je možné vyjádřit všem zdravotníkům − a sestrám především − velký obdiv a poděkování, není během roku mnoho. Jeden den však k tomu určený je – 12. květen. V tento den totiž slavíme Mezinárodní den sester a ošetřovatelek.

Datum 12. května je symbolické – právě v tento den se před 202 lety narodila zakladatelka moderního ošetřovatelství, „dáma s lampou“ Florence Nightingaleová, která mimo jiné v roce 1860 založila v Anglii první zdravotnickou školu pro ženy. Od doby jejího působení se v ošetřovatelství hodně věcí změnilo. Jedno však zůstává stále platné – povolání sestry je především poslání.

Investujme do ošetřovatelství

Mezinárodní rada sester (ICN) u příležitosti tohoto svátku každoročně vydává a rozšiřuje „balíčky“ ke dni sester. Tématem pro letošní rok je „Sestry jako vedoucí hlas. Investujme do ošetřovatelství, respektujme práva. To je cesta ke globálnímu zdraví“. Balíček, který obsahuje propagační materiály, je volně ke stažení na webu ICN.

Sestry za mír

Kromě práce sester během pandemie COVID-19 letos ICN vyzdvihuje také nasazení a oběti sester, jež žijí ve válkou zasažených oblastech včetně Ukrajiny. „Jménem sester z celého světa posílám poselství solidarity všem našim kolegům na Ukrajině, kteří nadále poskytují péči a pohodlí svým pacientům a zejména těm, kteří − přestože žijí v nepředstavitelných podmínkách − nepřestávají poskytovat péči nemocným a raněným,“ uvádí prezidentka ICN dr. Pamela Cipriano. Bezprostředně po útoku na Ukrajinu spustila ICN kampaň #Nursesforpeace, jejíž výtěžek putuje na pomoc sestrám z Ukrajiny, ale i okolních států, jež se starají o uprchlíky.

(red)

Zdroj: International Council of Nurses. Dostupné na: www.icn.ch



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#