#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zatočte s kilogramy – pomůže vám Evropský den obezity

24. 4. 2019

Na sobotu 18. května 2019 připadá Evropský den obezity, jehož cílem je upozornit na všechny problémy, které obezita přináší a hledat vhodná řešení k prevenci i léčbě. Česká společnost STOB při této příležitosti pořádá každý rok aktivity, které jsou určeny pro širokou veřejnost. Letos to budou tři celorepublikové akce.

Nechte si zanalyzovat tělo

V týdnu od 13. do 19. května bude možné nechat si zdarma udělat analýzu těla na bioimpendačním přístroji včetně odborné interpretace. Zájemci kromě analýzy a vysvětlení jejích výsledků obdrží také praktickou brožuru vztahující se k jejich konkrétnímu problému s hubnutím (např. se zaměřením na výživu, pohyb, psychiku aj.). Seznam zapojených odborníků je uveřejněn zde: https://www.stob.cz/cs/evropsky-den-obezity-2019.

Zacvičte si

Odborníci STOBu připravili na týden 13. – 19. května také celou řadu pohybových aktivit, které si budou moci zájemci zdarma vyzkoušet na řadě míst po celé republice. Lidé si budou moci vyzkoušet například TRX, břišní tance, pilates, ale i aerobik či taneční cvičení NIA. Seznam míst a aktivit naleznou zájemci zde: https://www.stob.cz/files/75b18cbce2f61f2693bab19ac0930fee.pdf.

Vydejte se na pouť

Chybí vám pohyb, ale do tělocvičny jít nechcete? Pak se vydejte na virtuální Svatojakubskou pouť do španělského Santiaga de Compostela. Na komunitním webu www.stobklub.cz se budou od 1. dubna do15. května sčítat kroky všech uživatelů, které denně ujdou, a na konci se uvidí, zda všichni společně do Santiaga dorazili.

Informace budou i na videu

Celou akci budou provázet články, blogy i videa s tématem prevence obezity, výživy, pohybu, významu preventivních prohlídek a aktivní péče o své zdraví. Kořením pak budou zajímavosti o Svatojakubské cestě do Santiaga a zájemci se dozví i to, že i u nás, v ČR, je spousta cest, které stojí za to si prošlápnout.

Jak jsme na tom v Evropě?

Nadváha a obezita nejsou jen estetickým problémem, který trápí milióny žen a mužů na celém světě. Obezita je závažným onemocněním a počet obézních jedinců bohužel neustále poměrně dramaticky narůstá po celém světě, tedy i v Evropě. 

Předpokládá se, že v roce 2030 bude více než 50 % evropské populace trpět obezitou. Velmi smutnou skutečností je i nárůst obezity v dětském věku.

Trpí nejen psychika

Obezita je přímo spojena s řadou chorob. Mezi nejvážnější a nejčastější patří diabetes 2. typu, kardiovaskulární onemocnění a také některé typy rakoviny. Obezita způsobuje nebo ovlivňuje více než 30 různých onemocnění, jimž by bylo možné předejít!

Léčba obezity a doprovodných nemocí stojí vlády evropských států 70 miliard euro ročně, započítáme-li i finanční ztráty způsobené nemocenskými platbami nebo invaliditou. Problematika řešení nadváhy a obezity nespadá již dávno pouze do individuální roviny, ale tímto tématem se zaobírá řada odborníků z řad lékařů, nutričních terapeutů, potravinářských technologů, psychologů, pedagogů, ekonomů až po vládní politiky.

TZ



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#