#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Důležité parametry inkontinenční pomůcky při komunikaci s pacientem

10. 3. 2021

Inkontinence je bez ohledu na věk pacienta významným sociálním problémem, který je pro dotyčného a často i pro jeho okolí velmi traumatizující, a proto je nutné jej kvalifikovaně řešit. Pokud není možné vyřešit potíže uspokojivě medicínsky, přicházejí na řadu jednorázové inkontinenční pomůcky, s nimiž je nezbytné pacienta plně seznámit a usnadnit mu tak řešení jeho handicapu.

Odvést a nepustit zpět

Konstrukce absorpčních pomůcek zajišťuje rychlý odvod moči z povrchu do absorpčního jádra. To je složeno ze směsi celulózy a superabsorbentu, který přeměňuje moč na gel. Tím zabraňuje jejímu zpětnému návratu na povrch, omezuje množení bakterií a brání vzniku nežádoucího zápachu. Dále je důležité použití prodyšných materiálů, díky kterým se významně snižuje riziko vzniku opruzenin a podráždění pokožky. Při výběru optimální inkontinenční pomůcky je zásadní zaměřit se na některé důležité parametry:

  • Volba správné velikosti: U plenkových a fixačních kalhotek jsou výrobcem udávány různé velikosti určované podle obvodu boků a pasu. Při výběru doporučuje výrobce zvolit nejmenší možnou velikost, jakou lze podle výsledků měření použít. Příliš malý výrobek může způsobovat odřeniny a puchýře, naopak u větších velikostí hrozí boční úniky moči, což významně snižuje komfort pacienta.
  • Volba pomůcky s odpovídající savostí a retencí: Savost (absorpce) definuje množství tekutiny, kterou je daný produkt schopen pojmout. Po určení stupně inkontinence u pacienta vybírá lékař z nabídky produktů se savostí tomu odpovídající. Retence je schopnost zadržet moč uvnitř a zabránit zpětnému uvolňování vlhkosti na povrch. Pomůcka tuto schopnost získává díky superabsorbentu a dalším konstrukčním prvkům. Tedy i pomůcka s vysokou savostí, pokud nemá dostatečnou retenci, nemusí plnit svou funkci správně a ve svém důsledku může způsobovat další problémy spojené kontaktem vlhkosti s pokožkou (podráždění, zapaření apod.). I když se v Česku, respektive v Evropské unii zatím o retenci příliš nehovoří, např. v USA je to jeden z důležitých parametrů kvality inkontinenčních pomůcek.
  • Volba správného typu pomůcky: Dnešní trh nabízí širokou škálu pomůcek od vložek až po plenkové kalhotky. Při výběru je dobré zohlednit preference pacienta i jeho fyzickou aktivitu. Navíc existují pomůcky speciálně anatomicky tvarované pro ženy a jiné pro muže. Standardem je dnes již indikátor vlhkosti a také hydrofobní volánky zabraňující bočnímu protečení.

Podpora hygieny

Ačkoliv jsou k výrobě jednorázových absorpčních pomůcek používány prodyšné materiály a konstrukce pomůcky zajišťuje, aby její povrch zůstal suchý, nelze zcela vyloučit možnost vzniku ekzému a podráždění pokožky. Proto by nedílnou součástí péče o inkontinentního pacienta mělo být používání speciálních kosmetických produktů, které pomáhají udržet kůži čistou, suchou a zdravou. Dnešní trh nabízí celou řadu vysoce kvalitních produktů pečujících o pokožku. Jedná se o přípravky čisticí, regenerační i ochranné, které jsou navrženy tak, aby poskytovaly dostatečnou péči a optimální ochranu citlivé pokožky.

Nepodceňujme edukaci

Moderní jednorázové pomůcky zajišťují inkontinentním osobám spolehlivou a diskrétní formu ochrany. Zabraňují nepříjemnému zápachu, zlepšují kvalitu života a umožňují návrat ke každodenním aktivitám. Základem úspěšného řešení inkontinence je nejen správná volba vhodné pomůcky, ale také dostatečná edukace osoby potýkající se s inkontinencí a jejích rodinných příslušníků či dalších pečujících osob. Součástí by měla být také informace o nezbytnosti pravidelné péče o namáhanou pokožku za pomoci speciálních kosmetických přípravků.

(mraf)

Zdroje:
1. Gray M., Kent D., Ermer-Seltun J., McNichol L. Assessment, selection, use, and evaluation of body-worn absorbent products for adults with incontinence. J Wound Ostomy Continence Nurs 2018; 45 (3): 243−264, doi: 10.1097/WON.0000000000000431.
2. SENI. Dostupné na: seni.cz



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#